Kouluissa jo 20 000 karanteenia syksyn aikana, mutta vain prosentti altistuneista saa tartunnan – THL arvioi kriteerejä uudelleen: "Haitta koulunkäynnin keskeytymisestä ei ole ihan mitätön"

1:56

Kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneista korona-altistumisista vain murto-osa johtaa tartuntoihin. THL:n ylilääkärin mukaan karanteeniin asettamisen kriteerejä arvioidaan nyt uudestaan.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tapahtuneiden altistumisten vuoksi karanteeniin on syksyn aikana asetettu yhteensä yli 20 000 oppilasta tai aikuista. THL on kerännyt tietoa koronavirusaltistumisia kunnilta syyslukukauden alusta saakka.

– Meillä on tietoa noin 20 000 karanteeniin asetetusta tämän syksyn aikana ja jatkotartuntoja on todettu noin prosentilla, eli hyvin pienellä osalla, THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoo.

Kaikista koronavirukselle jossain tilanteessa altistuneista jatkotartunnan saa Sarvikiven mukaan keskimäärin noin 10-15 prosenttia.

Puolet opettajista karanteenissa

Kouluissa altistumistilanteet ja samanaikainen lähi- ja etäopetuksen järjestäminen aiheuttavat lisätyötä.

Espoolainen Järvenperän yläkoulu joutui marraskuun alussa siirtymään kokonaan etäopetukseen, kun koulun opettajista lähes puolet oli samanaikaisesti karanteenissa. 

– Kieltämättä altistuneiden suuri määrä mietityttää, kun esimerkiksi 45 prosenttia opettajista on yhtäkkiä kotikaranteenissa ja osa kokee, että altistumista ei välttämättä ole tapahtunut. Toisaalta vara ei venettä kaada ja turvallisuus tulee taata, Järvenperän koulu rehtori Minna Kartano arvioi.

Koulun oppilaista karanteenissa on ollut samanaikaisesti enimmillään sata, kun nyt heitä on vain muutamia.

– Kun kouluissa altistuu kymmeniä tai satoja ihmisiä, niin työmäärä altistuneiden jäljittämisessä ja karanteeniin asettamisessa on suuri siihen nähden että hyvin harvoin altistumisesta seuraa tartuntoja, Sarvikivi vahvistaa.

Karanteeniin asettamisen kriteerejä kouluympäristössä tarkastellaan parhaillaan uudelleen. Sarvikivi ei halunnut kommentoida, millaista pohdintaa koulujen karanteeniin asettamisen kriteereistä käydään. 

– Haitta siitä, että koulunkäynti lapsella keskeytyy puoleksitoista viikoksi, ei ole ihan mitätön, Sarvikivi muistuttaa.

Tällä hetkellä karanteenit määrätään kouluissa kuten muuallakin kartoittamalla lähikontaktit ja asetettamalla heidät karanteeniin.

THL:n mukaan lähikontaktiksi määritellään esimerkiksi yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle kahden metrin etäisyydellä tai vuorokauden aikana yhteensä yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa, kuten luokkahuoneessa.

Pääkaupunkiseudulla yläkouluihin laajentunut maskisuositus voi helpottaa tilannetta, sillä altistumista ei välttämättä katsota tapahtuneen, jos lähikontakti ja altistaja ovat käyttäneet kasvomaskia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja