Mainos

Kotibileet saavat näkyä sisustuksessa

Hawaijibileet, venäläinen teeilta tai pinkinväriset kemut. Olipa juhlien teema mikä tahansa, oikealla rekvisiitalla saa vipinää jäykemmänkin vieraan puntteihin. Viimeistelty kattaus ja teeman mukaan somisteltu koti kertovat myös vieraille, että he ovat lämpimästi tervetulleita.

– Nykyisin on suosittua rakentaa juhlat jonkin teeman ympärille. Kun ulkona on synkkää, voi lauantai-illan bileet järjestää vaikka värin mukaan, kertoo Turun Punanaamion myymälävastaava Jaakko Hyvönen.

Moni käyttää juhlia järjestäessään paljon aikaa ja vaivaa tarjottavien valmisteluun, mutta kattaus ja kodin muu koristelu jää tekemättä. Toisaalta juuri luova hulluttelu tuo parasta piristystä harmaaseen arkeen. Vanhat joulu- ja pääsiäisperinteet eivät sytytä kaikkia, vaan moni haluaa luoda juhliinsa omat, uudet tapansa.

Perjantai-illan Bonnie ja Clyde

Työssään Hyvönen on huomannut, että eritoten merirosvo- ja gangsteriaiheiset juhlat ovat suosittuja. Suomalaiset ovat myös tulleet aiempaa rohkeammiksi. Peruukki päässä ollaan jo valmiita kulkemaan muutenkin kuin vappuna tai polttareissa.

Juhlan teemalla on myös se hyvä puoli, että se virittää vieraat juhlatunnelmaan jo paljon ennen itse tilaisuutta. Samalla jokainen pääsee osallistumaan järjestelyihin. Jos joukossa on paljon toisilleen tuntemattomia ihmisiä, saman teeman mukaan valitut asut yhdistävät heti alussa.

Illanistujaisten ja viikonloppujuhlien teemoja löytyy esimerkiksi matkailusta, vuodenajoista, elokuvista tai musiikkityyleistä. Vain mielikuvitus on rajana. Mikään ei estä sivistynyttä lukupiiriäkään tapaamaasta synkkinä keskitalven iltoina esimerkiksi Tšehovin tai Humisevan harjun hengessä.

Kutsukortti toivottaa tervetulleeksi

Ystäviä tavataan tavallisesti kahviloissa tai muualla oman kodin ulkopuolella. Kutsu omaan kotiin on jo itsessään kohteliaisuuden osoitus, jota voi korostaa entisestään kutsukortilla. Tekstiviestien ja sähköpostien aikana kuoressa lähetetty, viimeistelty kortti viestittää, että tulossa on jotakin erityistä.

Innokkaimmat askartelijat löytävät korttitarvikkeita Tiimarin, Sinellin ja Sinooperin myymälöiden runsaista valikoimista, mutta taitava kotigraafikko työstää ne näppärästi myös tietokoneella.

Kutsuja voi täydentää juhlapaikalla tyyliin sopivilla istumapaikkakorteilla. Niistä on apua myös silloin, jos vieraat eivät tunne toisiaan entuudestaan.

Valmiilla istumajärjestyksellä voi helpottaa ihmisten tutustumista toisiinsa, mutta myös saada heidät tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Jokaiselle istumapaikalle voi varata heti alkuun teemaan sopivan suupalan tai alkudrinkin. Mikäpä nostaisi New York -bileiden tunnelmaa paremmin kuin pöydässä nimilapun vieressä odottava Manhattan.

Pilkettä kesän grillauskauteen

Tunnelman kannalta etenkin tarjoilupöydän somistaminen on tärkeää. Jos kesän grillijuhlat haluaa järjestää cowboy- tai meksikolaistyyliin, rekvisiitaksi sopivat esimerkiksi pinjatat, sombrerot ja kaktukset.

Kastanjanruskea pallogrilli ei myöskään ole enää ainoa vaihtoehto terassin kokkaushetkiin. Sagaformin futuristisen grillin saa tarvittaessa pinkkinä tai limen värisenä. Kokinkaan ei enää tarvitse olla lännen nopein, sillä pitkävartisella suola- ja pippurisirottimella kovimmankin cowboyn pihvi paistuu ilman, että näpit palavat.

Etenkin kesän ja alkusyksyn rennoissa grilli- ja rapujuhlissa vain oma luovuus ja huumorintaju ovat rajana. Jos muoviset hummerit tai lehmänsarvet tuntuvat tarjoilupöydällä liian kitschiltä, voi turvautua luonnon omiin somisteisiin, kuten kiviin, kukkiin ja simpukankuoriin.

Tunnelmaa kivillä ja kynttilöillä

Järjestipä kutsuja sitten talvella tai kesän kynnyksellä, saa merenrannan pienistä, pyöreistä ja sileistä kivistä aikaan kauniita asetelmia, joita voi täydentää kauniisti kynttilöillä. Silkkikukkien terälehdet ovat puolestaan kuihtumaton vaihtoehto tarjoilupöydän kaunistamiseen. Ne eivät myöskään vie tilaa tarjoiluastioilta.

Yksinkertaisen mutta tyylikkään katseenkerääjän pystyy loihtimaan esimerkiksi sisustuskivillä täytetystä lasimaljasta, jonka keskelle on laitettu yksi tai useampi tuikkukynttilä. Muhkeat pöytäkynttilät tuovat valaistusta pimeisiin iltoihin.

Juhlan tuntua kuoseilla

– Ennen vaihdettiin perinteisesti talviverhot kevätverhoihin, mutta nykyään koko settiä ei aina vaihdeta kerralla. Sen sijaan verhot saatetaan vaihtaa toisiin esimerkiksi viikonlopun juhlien ajaksi, sisustussuunnittelija Marika Kurki kertoo.

Kuusikymmentäluvun teemabileiden tunnelma tiivistyy, jos keittiön verhoihin ja pöytäliinoihin valitsee pikkuruista BB-ruutua. Juhlan teemaksi voi myös valita tietyn sisustustalon tyylin. Limenvihreä Appelsiini-vahakangas piristää esimerkiksi keväisiä Marimekko-juhlia.

Oikein valituilla väreillä pystyy viimeistelemään rennonkin juhlakokonaisuuden. Kevään 2010 kuoseissa korostuvat maanläheiset värit. Seilori- ja veneilyhenkisiin kekkereihin sopivat turkoosiin taittuvat sinisen sävyt, joita löytää ainakin Vallila Interiorin uusista kuoseista.

Arki saa olla juhlaa

Teemalliset juhlat ovat kiireisen arjen valopilkkuja. Juhlien viimeistelystä pitää kuitenkin osata nauttia. Hyvienkään ideoiden toteuttaminen ei saa olla kilpajuoksua. Kotibileiden ja illanistujaisten pitäisi olla nautinto kaikille – myös järjestäjilleen.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Tiimari, Punanaamio, Sioelli, Futureimagebank, Hobby Hall ja Sagaform

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.