Koronavirus rankaisee Finnairia jopa kymmenillä miljoonilla euroilla, edessä on vaikea kevät: "Kun katsomme, miten lentojen varaukset ja kysyntä kehittyvät..."

7:13
Video: Finnair ilmoitti peruvansa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan tammikuun lopussa.

Lentoyhtiö Finnair antoi tänään tulosvaroituksen, joka liittyy koronavirukseen. Vaikka talousvaikutukset ovat selkeät, toimitusjohtaja Topi Manner muistuttaa Finnairin olevan "vahva yhtiö".

Finnairin arvion mukaan koronavirus vähentää lentojen kysyntää niin paljon, että yrityksen vuoden 2020 liiketulos tulee olemaan olennaisesti heikompi kuin vuonna 2019.

Tilanne on siis varsin hankala, ottaen huomioon, että vuotta 2020 on eletty vasta kaksi kuukautta.

– Lentoliikenne on nopeasti reagoiva liiketoiminnan laji, ja kun katsomme, miten kysyntä ja matkojen varaukset kehittyvät nyt kesäkaudelle, tähän johtopäätökseen on päädytty, Manner kertoo.

Finnair on keskeyttänyt kaikki lentonsa Manner-Kiinaan, ja myös toinen päivittäisistä vuoroista Hong Kongista on karsittu pois.

Yksittäisiä lentoja on myös peruttu heikon kysynnän johdosta. Mannerilla ei ole tarkkoja tietoja siitä, mihin nämä lennot olisivat suuntautuneet.

Tilanteen seurauksena Finnair arvioi parhaillaan, kuinka se voisi vähentää toimintansa kustannuksia 40–50 miljoonalla eurolla. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi henkilöstön lomautukset.

"Tämä selvästi puhututtaa asiakkaita"

Koronaviruksen leviäminen on yllättänyt monet asiantuntijat.

Myös Finnair arvioi vielä kolme viikkoa sitten koronaviruksen taloudellisten vaikutusten jäävän ensimmäisellä vuosineljänneksellä varsin rajallisiksi. Toisin on käymässä.

– Koronavirus on nyt siirtynyt uuteen vaiheeseen ja levinnyt entistä useampiin maihin Aasiassa sekä nyttemmin myös Euroopassa. Sen myötä liiketoiminnalliset vaikutukset ovat aiemmin arvioitua laajemmat, Manner sanoo.

– Tämä selvästi puhututtaa asiakkaita, ja sen takia ennakoimme, että kysyntä tulee olemaan toisella vuosineljänneksella heikkoa viime vuoteen verrattuna.

Heikkenevää kysyntää on nähty Aasian reittien ohella myös Euroopan lennoilla. Italia, jossa koronavirus on yltynyt epidemiaksi, ei tällä hetkellä ole halutuin matkakohde.

Manner korostaa virustilanteen ennakoimisen olevan vaikeaa. Samalla hän kuitenkin muistuttaa Finnairin olevan "vahva yhtiö".

– Tulemme keskittymään Aasian liikenteeseen myös jatkossa, ja näemme koronavirustilanteen pitkässä juoksussa väliaikaisena, Manner sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja