Koronavirus iski Finnairiin: Lentoyhtiöltä tulosvaroitus, myös henkilöstövaikutuksia

18:29
7. helmikuuta Finnair oli vielä toiveikkaampi koronaviruksen suhteen kertoessaan tuloksestaan.

Finnair antaa tulosvaroituksen. Yhtiö kertoo aloittavansa sopeuttamistoimet koronaviruksen takia. Toimet saattavat kohdistua henkilöstöön.

Finnair arvioi aiemmin, että koronavirustilanteen suorat taloudelliset vaikutukset yhtiöön vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä olisivat suhteellisen rajalliset, vaikka Manner-Kiinan lentojen peruutukset jatkuisivat maaliskuun loppuun. Nyt Finnair kuitenkin päivittää näkymiään.

Finnair tiedottaa, että koronavirustilanteen jatkuminen vaikuttaa aiemmin arvioitua laajemmin kansainväliseen lentoliikenteeseen. Siksi Finnair arvioi, että koronaviruksen aiheuttaman lentoliikenteen kysynnän laskun vuoksi yhtiön vertailukelpoinen liiketulos tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jää vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen liiketulosta heikommaksi.

Vielä synkempi ennuste on luvassa vuoden toiselle neljännekselle. Tämänhetkisen kysyntäennusteen perusteella Finnairin vertailukelpoinen liiketulos on tuolloin olennaisesti heikompi kuin edellisvuonna samaan aikaan.

– Täten vuoden 2020 vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan olevan olennaisesti edellisvuotta heikompi, yhtiö tiedottaa

Sopeutukset saattavat johtaa lomautuksiin

Finnair peruu myös ennusteensa, jonka mukaan sen kapasiteetti olisi vuonna 2020 kasvanut noin 4 %, ja sopeuttaa lähikuukausien aikana verkostoaan ja kapasiteettiaan vastaamaan lentoliikenteen kysyntää.

– Tämän seurauksena Finnairin lentosidonnaiset kustannukset, kuten lentopolttoainekulut ja lentokenttä- sekä muut maksut pienenevät kapasiteetin muutosten mukaisesti, tiedotteessa kerrotaan.

Finnair aikoo sopeuttaa myös muita kustannuksiaan pienentääkseen tilanteen negatiivisia taloudellisia vaikutuksia. Finnair arvioi parhaillaan keinoja sopeuttaa kustannuksiaan 40–50 miljoonalla eurolla. Toimet kohdistuisivat henkilöstöön, myyntiin ja markkinointiin, kehityshankkeisiin ja muihin projekteihin.

Arvioitavana olevat henkilöstötoimet voisivat toteutuessaan sisältää esimerkiksi määräaikaisia lomautuksia tai muita koko henkilöstöä koskevia toimia, sekä rekrytointien sopeuttamista.

– Koronavirustilanne on nyt saavuttanut uuden vaiheen ja levinnyt useisiin maihin, joten ryhdymme tarvittaviin toimiin sopeuttaaksemme kustannuksemme, toimintomme ja resurssimme vastaamaan paremmin liikevaihtoamme, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoo tiedotteessa.

– Vaikka koronaviruksen vaikutus toimintaamme on tähän asti ollut rajallinen, näemme nyt heikentyvää kysyntää. On vaikea arvioida, kuinka tilanne tulee kehittymään lähikuukausina. Samalla uskomme vahvasti Aasian-liikenteeseen ja kestävän kannattavan kasvun strategiaamme. Jatkamme määrätietoisesti tällä pitkän aikavälin polulla näistä väliaikaisista sopeuttamistoimista huolimatta, Manner jatkaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.