Koronaviruksen uusi muunnos leviää ja sulkee rajoja – suomalaisasiantuntija kertoo, mitä virustyypistä tiedetään

Britanniasta löydetty uusi koronavirusmuunnos on saanut monia maita lopettamaan lentoyhteydet Britanniaan. Suomalaisasiantuntija ei usko mutaation estävän koronarokotusten aloittamista Suomessa.

Tähän mennessä Belgia, Italia ja Alankomaat ovat lopettaneet lennot Britanniaan.

Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta, mutta toistaiseksi syytä lentojen lopettamiselle ei sosiaali- ja terveysministeriön mielestä vielä ole. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kertonut valmistelevansa parhaillaan lausuntoa, jonka perusteella muun muassa Traficom tekee päätöksen mahdollisesta Britannian lentojen kieltämisestä jos tarve vaatii.

Koronavirusmuunnoksen on kerrottu olevan aiempaa tarttuvampi. Tapauksia on havaittu Britannian lisäksi muun muassa Tanskassa, Etelä-Afrikassa ja Alankomaissa.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti Twitterissä viikonloppuna olevansa tiiviissä yhteistyössä Britannian viranomaisten kanssa, jotta koronaviruksen mutaatiosta saadaan tarkempaa tietoa.

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo, että mutaatiolla tarkoitetaan muutosta viruksen perimässä.

– Mutaatio voi siis merkitä viruksessa tapahtuvia rakenteellisia muutoksia.

Tepsiikö rokote?

Suomessa  koronarokotukset aloitetaan 27. päivä joulukuuta. Arviolta 5 000 suomalaista saa koronarokotteen joulun jälkeen.

Suojeleeko koronarokote uudelta mutaatiolta?

– Nämä mutaatiot, jotka ovat alkaneet leviämään, ovat levinneet Britanniassa jo elokuusta lähtien. Britanniassa on tehty rokotekokeita, joten jos siellä olisi ollut ongelmia, niin se olisi saattanut jo näkyä, Aivelo vastaa.

Millään koronaviruksen mutaatiolla ei ole evoluutiobiologin mukaan havaittu olevan suuria vaikutuksia oireisiin.

– Minua huolestuttaa enemmän ne mutaatiot, joita ei löydetä kuin ne, jotka löydetään, Aivelo summaa.

– Ihmettelen, jos tämä Britanniassa nyt leviävä mutaatio ei olisi ehtinyt jo levitä ainakin jonkun verran ympäri maailmaa. On myös mahdollista, että ulkomailta tuleva uusiviruskanta kuolee sukupuuttoon Suomessa.

Katso Aivelon kommentit kokonaisuudessaan artikkelin yltä löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat