WHO varoittaa Eurooppaa koronaviruksen uudesta muunnoksesta – Saksan hallituslähteen mukaan kaikki EU-maat saattavat hyväksyä lentojen keskeytyksen

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa Euroopan maita vahvistamaan toimia koronaviruksen uutta muunnosta vastaan. Asiasta kerrotaan järjestön Euroopan-toimistosta uutistoimisto AFP:lle.

Aiempaa tartuttavampi koronaviruksen uusi muunnos leviää etenkin Britanniassa. Lisäksi muun muassa Tanskassa on raportoitu yhdeksän tapausta ja Hollannissa yksi.

Toimiston tiedottajan mukaan ympäri Eurooppaa tartunnat ovat voimistuneet ja levinneet laajalle, joten maiden täytyy lisätä kontrollia ja ennaltaehkäiseviä toimia.

Saksa keskeyttää lennot ensi yönä

Joukko Euroopan maita on jo keskeyttänyt tai harkitsee keskeyttävänsä matkustajalennot Britanniasta. Sekä Hollanti että Belgia ovat jo keskeyttäneet lennot. Lisäksi Belgia on kieltänyt junien tulon Britanniasta Belgiaan, kertoi BBC.

Myös Saksa keskeyttää lennot Britanniaan sunnuntain vaihtuessa maanantaiksi, kertoi hallituslähde uutistoimisto AFP:lle. Lähteen mukaan myös muut EU:n jäsenmaat saattavat hyväksyä lentojen keskeytykset.

Finnairista kerrottiin sunnuntaina sähköpostitse STT:lle, että tässä vaiheessa lennot Britanniaan jatkuvat normaalisti. Yhtiössä kuitenkin seurataan tilannetta ja sen kehittymistä.

"Koronaviruksen muunnos ei ole hallinnassa"

Britanniassa miljoonat ihmiset joutuvat miettimään viime hetken muutoksia joulusuunnitelmiinsa, kun osassa maata tuli viikonvaihteessa voimaan koronasulku.

Pääministeri Boris Johnson kertoi eilen, että koronaviruksen uuden muunnoksen takia ihmisten on Lontoossa sekä Englannin kaakkois- ja itäosissa pysyttävä kotona sunnuntaista alkaen.

Terveysministeri Matt Hancock joutui puolustamaan kiirettä, jolla osa maasta määrättiin koronasulkuun. Hancockin mukaan ministerit saivat tietää uuden koronavirusmuunnoksen tartuttavuudesta vasta perjantaina, uutisoi muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Hancock sanoi Sky Newsin haastattelussa, että koronaviruksen muunnos ei ollut hallinnassa.

Omien asuinkumppaneiden lisäksi saa tavata yhtä ihmistä, jos se tapahtuu ulkotiloissa

Kaksi viikkoa voimassa olevien tiukempien rajoitusten piirissä on Times-lehden mukaan noin 17 miljoonaa ihmistä. Rajoitukset tarkoittavat esimerkiksi etätyösuositusta ja ei-olennaisiksi luokiteltujen palvelujen kuten kuntosalien ja elokuvateattereiden sulkemista.

Omien asuinkumppaneiden lisäksi on sallittua tavata yhtä ihmistä, kunhan se tapahtuu ulkotilassa. Alaikäisille lapsille säännöt ovat sallivampia kuin aikuisille.

Erilaisia rajoitustoimia on voimassa koko Britanniassa, mutta niiden jyrkkyys vaihtelee alueellisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi Skotlanti on sulkenut rajansa ja sallii muualta maasta vain välttämättömän matkustamisen.

Tartuntojen määrä nousee yhä ripeästi

Britanniassa nousevat tartuntojen määrät ja niistä seuraavat sairastumiset kuormittavat merkittävästi terveydenhuoltoa. Timesin mukaan viikon aikana Britanniassa on kirjattu noin 173 000 uutta koronatartuntaa. Noin 3  050 positiivisen koronatestituloksen saanutta ihmistä on kuollut.

Tietosivusto Worldometerin mukaan Britanniassa on tähän mennessä rekisteröity yli kaksi miljoonaa koronatartuntaa ja reilut 67 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Väkilukuun suhteutettuna miljoonaa asukasta kohden tartuntoja on Britanniassa todettu lähes 30 000 ja koronakuolemia 990. Suomessa vastaavat luvut ovat vajaat 6 000 ja 88.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on maailmanlaajuisesti tilastoitu lähes 1,7 miljoonaa ja tartuntoja lähes 77 miljoonaa.

Juttua päivitetty 20.12.2020 kello 20.00 uusilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat