Yhdysvaltalainen 22-vuotias kertoo, miten koronaoireet muuttuivat 12 päivässä – pelkäsi jopa kuolevansa: "Et ole lyömätön, vaikka oletkin parikymppinen"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso videolta oireet.

Koronavirustautiin sairastunut parikymppinen yhdysvaltalaisnainen kirjoittaa Twitterissä, miten taudin oireet hänen kohdallaan kehittyivät. Koronapotilas ei toivoisi ankaraa tautia edes viholliselleen.

Madisonin kaupungissa Yhdysvalloissa asuva 22-vuotias Amy Shircel haluaa henkilökohtaisella sairauskertomuksellaan kannustaa kaikkia pysymään kotonaan. Koronaviruksen aiheuttama Covid-19 on hänen kohdallaan ollut rankka tauti.

ABC News -uutiskanavan haastattelussa Amy luonnehtii oloaan ”todella surkeaksi”. Käheällä äänellä ja välillä yskien sängystään videohaastattelun antava nuori nainen sairastui koronaan pian Euroopan-matkalta palattuaan. Oireet olivat niin rajut, että hän pelkäsi kuolevansa.

Amyn tarina on kerännyt Twitterissä satoja tuhansia tykkäyksiä ja jakoja. Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Kahtena ensimmäisenä päivänä oireet olivat lieviä – sitten taudinkuva hurjistui

Kaikki alkoi kuumeella, lievällä yskällä, vilunväreillä, päänsäryllä ja nuhalla. Kun oireet olivat jatkuneet kaksi päivää, Amy kertoo päässeensä koronatestiin, sillä oli matkustanut Euroopassa.

Oireiden kolmantena päivänä Amy odotti edelleen testituloksiaan. Vointi paheni. Amy kertoo jatkuvasta oksentamisesta ja univaikeuksista.

Neljäntenä päivänä Amy sai tietää koronatestinsä olleen positiivinen. Hän oli sairastunut Covid-19-tautiin. Samana päivänä Amy alkoi kärsiä hengenahdistuksesta. Hengitysvaikeudet pelottivat heikossa kunnossa olevaa nuorta naista. Kuume oli noussut lähes 39 asteeseen, ja lämpö oli vain nousemassa. 

– Viides päivä. Asiat pahenivat pahenemistaan. En ole ollut ikinä koko elämäni aikana ollut näin kipeä. Pelkäsin aidosti kuolevani, koska siltä se tuntui, Amy twiittaa.

Kuudentena päivänä Amy kertoo olonsa olleen niin heikko, ettei hän voinut edes kävellä vaan joutui ryömimään kylpyhuoneeseen oksentaakseen. Jatkuva oksentaminen johti niin pahaan nestehukkaan, että Amy joutui soittamaan hätänumeroon. Hän vietti sairaalassa päivän.

Viikko oireiden ilmenemisestä heikotus ja kuume jatkuivat. Vilunväreet vaihtelivat hikoiluun ja toisinpäin. Tätä jatkui neljä päivää. 

– En ollut kyennyt syömään yhdeksään päivään. Oloni oli todella surkea, Amy twiittaa.

Twiittiketjun 28.3. julkaissut Amy kertoo, että viestejä kirjoittaessaan hän on oireillut 12 päivää. Hänen ruokahalunsa on palannut, mutta oireet ovat edelleen pahoja. Loppua sairaudelle ei ole näkyvissä. 

– Koronavirusdiagnoosi muuttaa elämän epäinhimilliseksi ja yksinäiseksi enkä toivoisi sitä edes pahimmalle viholliselleni. Et ole lyömätön, vaikka oletkin parikymppinen. Usko minua ja pysy karanteenissa kuin elämäsi riippuisi siitä, Amy kirjoittaa.

Tunnista koronaviruksen oireet

Koronavirustartunnan tiedetään aiheuttavan hengitystieinfektioille tyypillisiä oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä ja kuumetta. Lisäksi tartunnasta voivat kertoa epämääräisemmät merkit, kuten ruoansulatusongelmat, haju- ja makuaistin puuttuminen sekä punasilmäisyys.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 80 prosentilla Covid-19-tautiin sairastuneista oireet ovat olleet lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet. 14 prosentilla tauti on ollut vakavampi ja siihen on liittynyt keuhkokuumetta ja/tai hengenahdistusta. Kuudella prosentilla tila on ollut kriittinen.

Koronavirustaudin oirearvion voi tehdä Omaolo-palvelussa. Terveyskeskukseen tulee soittaa vain, jos kärsii vakavista oireista, kuten hengenahdistuksesta ja yleistilan heikkenemisestä. Riskiryhmään kuuluvan tulee soittaa lääkäriin, jos kärsii äkillisesti nousevasta kuumeesta tai tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Lue myös:

    Uusimmat