Tutkijat huolissaan: Lieväoireiset ja oireettomat lapset edistävät koronaviruksen leviämistä – tällaisia merkkejä tauti voi itsestään antaa

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso oireet videolta.

Koronavirustartunnan saaneet lapset ovat usein vähäoireisia ja jopa puolet ovat joko täysin oireettomia tai oireet eivät viittaa tyypilliseen koronavirustartuntaan.

Kiinalaistutkimuksen havainnot vahvistavat käsitystä lasten lievistä oireista, mutta nostavat myös huolen oireettomien lapsipotilaiden roolista epidemian leviämisessä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet Infectious Diseases -lehdessä, ja se perustuu 36 keskimäärin 9-vuotiaan lapsipotilaan tapauksiin. Kaikilla lapsilla todettiin COVID-19-tartunta. Lapset olivat saaneet tartunnan perheenjäseniltään tai altistuneet Kiinan epidemia-alueilla.

Lapsista puolella oli kohtalaisia koronavirustartunnan oireita sekä keuhkokuume, mutta kolmannes oli oireettomia ja loppujen oireet viittasivat ylähengitystien infektioon. Oireettomat lapset oli tuotu sairaalaan tutkimuksiin, koska he olivat altistuneet tartunnalle.

Oireilevilla lapsilla kuumeen ja keuhkokuumeen lisäksi kuiva yskä oli tyypillinen oire sairaalaan tullessa. Sairaalahoidot kestivät keskimäärin 14 päivää.

Oireettomien lapsipotilaiden suuri määrä on tutkijoiden mukaan huojentavaa, mutta se saattaa myös edistää epidemian leviämistä tapauksissa, joissa tartuntaa ei osata epäillä perheenjäsenen sairastumisen tai muun altistuksen takia. Lieväoireistenkin tapausten tunnistaminen ja hoitaminen vaati tulosten perusteella pitkää sairaalajaksoa, mikä sitoo terveydenhuollon resursseja.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat