Korona kasvatti uutisnälkää: uutis- ja ajankohtaisohjelmien katsojamäärät kasvoivat selvästi

Suomalaiset katsoivat viime vuonna selvästi aiempaa enemmän uutis- ja ajankohtaisohjelmia, selviää Finnpanelin vuosittaisesta raportista. Tiedontarve kasvoi, kun Suomi varautui koronavirusepidemiaan viime keväänä.

– Pahimman lockdown-jakson aikana telkkaria katsottiin 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana ja erityisesti tässä korostuivat uutis- ja ajankohtaisohjelmat. Niitä oli tietysti myös paljon enemmän, mutta niitä myös katsottiin, Finnpanelin toimitusjohtaja Lena Brun sanoo.

Uutis- ja ajankohtaissisältöjen televisiokatselu lisääntyi maaliskuun alkupuolelta toukokuun loppuun yli 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Myös koronavirusta koskevat hallituksen tiedotustilaisuudet ja uutislähetykset nousivat vuoden katsotuimpien ohjelmien listalle. 23. maaliskuuta Uudenmaan rajojen sulkemisilmoitusta seurannutta A-studiota katsoi lähes 2,2 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin mitään muuta ohjelmaa vuoden aikana.

– Sehän on valtava luku. Se on yli 40 prosenttia suomalaisista, jotka ovat katsoneet ainakin osan lähetystä, Brun sanoo.

Alisuoritusta penkkiurheilussa

Kaikkiaan suomalaisten ruutuaika kasvoi vuoden aikana vain hieman ja oli yhteensä noin 3,5 tuntia päivässä.

Alleviivaavaa koronavuodelle olivat myös monien perinteisten televisiotapahtumien vetonaulojen poissaolo. Tokion olympialaiset, jalkapallon EM-kisat ja jääkiekon MM-kisat siirtyivät virustilanteen vuoksi.

– Jos katselua kertyi uutis- ja ajankohtaisohjelmille, niin koko vuoden aikana tv-urheilu oli aika paljon pienemmässä roolissa, Brun sanoo.

Vuoden seuratuin urheiluhetki koettiinkin jo tammikuussa, kun Iivo Niskanen hiihti toiseksi Tshekissä hiihdon maailmancupin 15 kilometrin matkalla.

Kestosuosikeista vuoden katsotuimpien lähetysten joukkoon lukeutui itsenäisyyspäivänä lähetetty Linnan juhlat. Poikkeusjärjestelyin toteutettua lähetystä seurasi noin 1,6 miljoonaa katsojaa, mikä oli kuitenkin huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi edellisvuoden 2,4 miljoonan katsojan määrä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja