Koripallomaailman hurmannut superlahjakkuus on huima poikkeusyksilö, Hanno Möttölä ylistää nuorukaisen ominaisuuksia – "Onko tällaista ollut ikinä?"

18-vuotias Victor Wembanyama hämmästyttää – tästä 220-senttisestä koripalloilijasta kohisee koko NBA 1:04
18-vuotias Victor Wembanyama on saanut koko NBA:n sekaisin taidoillaan ja lahjakkuudellaan.

Suomen koripallolegenda Hanno Möttölä on mykistynyt 18-vuotiaan koripallolupaus Victor Wembanyaman lahjoista.

18-vuotiasta ranskalaislupausta pidetään suvereenina ehdokkaana ensi kesän NBA-varaustilaisuuden ykkösnimeksi. Aiemmin tällä viikolla Wembanyama esiintyi edukseen ranskalaisseura Metropolitans 92:n riveissä G League Ignitea vastaan pelatuissa näytösotteluissa.

Pääkuvan video: 18-vuotias Victor Wembanyama on saanut koko NBA:n sekaisin taidoillaan ja lahjakkuudellaan.

Yli 220-senttinen Wembanyama on kokoisekseen todella sulavaliikkeinen ja monipuolinen lahjakkuus. Vaikka NBA:ssa hehkutus on noussut uusiin sfääreihin, on ranskalaistimantti ollut koripallokansan huulilla jo pidemmän aikaa.

– Ensimmäisen kerran näin hänet jo jokunen vuosi sitten nuorten EM-kisoissa. Ja nuorten MM-kisoissa pari vuotta nuorempana jo pyöritteli viime kesän NBA:n TOP5-varauksia finaalissa. Ei ole tämän syksyn komeetasta kysymys. Kyllä hän on ollut jo pari vuotta koripalloihmisten tutkalla, Suomen koripalloikoni Hanno Möttölä toteaa MTV Urheilulle.

Nuorta Wembanyamaa ovat kehuneet jo useat NBA-supertähdet Kevin Durantin ja LeBron Jamesin johdolla. Möttölä yhtyy lukuisten kehujien joukkoon.

– On huikea kombinaatio kaikkea, mitä koripalloon tarvitaan. Aivan eliittitason urheilija. Liikkuvuus ja mitat ovat tietysti sanomattakin aivan huikeat. Lajitaidot, pehmeys, tyylikäs heitto ja liikkuvuus, Möttölä listaa.

Wembanyama on herättänyt keskustelua myös Susijengi-valmennuksen kesken. Päävalmentajana toimiva Lassi Tuovi on päässyt seuraamaan nuorukaista läheltä valmentaessaan vielä Ranskan liigassa. Tuovi on kertonut Wembanyama taidoista Möttölälle

– Lassilla oli tieto, että hänen (Wembanyaman) suurimpia talenttejaan on pelivaistot. Hän ei blokkaa sen takia hirveästi heittoja, että hän on 223-senttinen, vaan sen takia, että hän aistii kaikki tilanteet etukäteen ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun on tällainen taito ja luontainen kyky yhdistettynä aivan huippuatleettisuuteen ja kokoon, lopputulos on tuossa. Kerran 100, 50 tai 30 vuodessa vai onko ikinä tällaista ollut, Möttölä kuvailee.

– Hienon näköinen urheilija. Kaikki maailman lajit mukaan lukien. Toivotaan urheilun ja koripallon kannalta, että pysyy terveenä ja päätyy oikeaan joukkueeseen NBA:ssa, jossa häntä osataan kasvattaa. Hän on kuitenkin nuori poika, joka saapuu vieraaseen kulttuuriin, Möttölä jatkaa.

Hehku ja keskustelu nuoren ranskalaisen ympärillä on päätä huimaavaa. Useat NBA-seurat janoavat Wembanyamaa riveihinsä ja ovat valmiina pelaamaan huonosti parantaakseen mahdollisuuksia ensi kesän ykkösvarausta ajatellen, mikä aiheuttaa suurta huolta NBA:ssa.

– Se huoli oli aiheellista 20 vuotta sitten, kun LeBron tuli ja tässä välissä Zion Williamsonin kohdalla. Se on nykysysteemi Pohjois-Amerikan isoissa lajeissa, joissa yksittäinen huippuyksilö voi muuttaa koko organisaation suunnan. Se on tapa, jolla he tasapainottavat kilpailua, Möttölä toteaa.

– Kolikon kääntöpuoli on se, että jos et ole hyvä, koita olla mahdollisimman huono. NBA:ssa ja NFL:ssä pitää olla joko tosi hyvä tai tosi huono. Kaikista huonoin tilanne on se, että pääset niukasti pudotuspeleihin tai jäät niukasti ulos. Siihen jämähdät sitten vuosikausiksi, jos ei sinulla käy tuuri draft-lotteryssa. Näin se menee.

Möttölän mielestä NBA:n formaatissa olisi rutkasti parannettavaa.

– Siinä varmaan on, miten systeemiä voisi muuttaa, jotta kilpailu säilyisi koko kauden parempana. Niin kauan kun systeemi on tuo, ei siitä mitään tule. Mieluummin on nyt huono ja joukkue saa Wembanyeman ensi kesänä kuin joukkueesi voittaa 31 ottelua ja olet runkosarjassa idän tai lännen 11:s.

Lue myös:

    Uusimmat