Korean GP:n lehdistökatsaus: El número 1

Espanjan ja Italian lehdistö ei säästellyt ylisanoja Korean GP:n jälkeen, kun Ferrari-kuljettaja Fernando Alonso nousi kauden viidennen voittonsa ansiosta MM-sarjan kärkeen.

Espanjan suurin urheilulehti Marca julisti etusivullaan Alonson olevan "numero 1".

- Mestaruus on hänen käsissään. Alonso ajoi tarumaiseen voittoon kauden vaikeimmassa kilpailussa Koreassa.

Kilpailevan AS:n etusivulla ylistettiin "mestarin iskua".

- Alonsolla on 69,9 prosentin mahdollisuudet mestaruuteen, lehti laski.

AS:n mukaan Alonso on taistellut itsensä MM-sarjan kärkeen kuin roomalainen legioonalainen, vaikka Ferrari ei ole ollut tällä kaudella mikään unelmien auto.

- Voitto, nopein kierros ja MM-sarjan kärkipaikka. Tämä oli täydellinen sunnuntai espanjalaiskuljettajalle. Hienoa ajamista ilman virheitä, AS perusteli Alonson valintaa kisan tähtikuljettajaksi.

Italian suurin urheilulehti La Gazzetta dello Sport muisteli, kuinka Alonso ilmoitti heinäkuussa Britannian GP:n jälkeen voittavansa maailmanmestaruuden, vaikka hän oli 47 pistettä jäljessä MM-sarjaa johtanutta Lewis Hamiltonia. Tuskin kukaan uskoi tuolloin Alonson puheisiin.

- Vain kunnioitus kaksinkertaista maailmanmestaria kohtaan esti röyhkeimpiä toimittajia katsomasta häntä säälivästi. Oli kyse sitten selviytymisvaistosta tai todellisesta uskosta, Alonso on tehnyt sellaisen nousun, jota vain harvat pitivät mahdollisena. Hän on ollut majakka, joka on johtanut Ferrarin pois kesän kriisistä.

- Alonso osoitti ensimmäiset kiitoksen sanat tallilleen, jonka kanssa hän on tehnyt hienoa työtä auton kehittämiseksi. Kukaan ei kuitenkaan voi kiistää sitä, että Fernando ajoi mestarillisen kilpailun, kuten Lewis Hamiltonkin myönsi ihailevaan sävyyn.

"Alonso on syntynyt voittajaksi"

Torinossa ilmestyvän La Stampan mukaan "mahdoton tavoite on muuttunut todennäköiseksi".

- Menestyksen taustalla ei ole pelkästään kuljettajan lahjakkuus. Alonson parhaisiin puoliin kuuluvat toki kilpailuäly sekä kyky olla joko aggressiivinen tai harkitsevainen tilanteen mukaan, kierros toisensa perään. Voittajan luonne on kuitenkin se, mikä tekee hänestä suuren mestarin.

Lehden mielestä Alonso on osannut ottaa Ferrari-tallin omakseen kuin Michael Schumacher takavuosina.

- Alonso on osannut luoda tallin kanssa tasapuolisen suhteen: eilen hän selitti ongelmaa pyörän mutterin kanssa sanomalla, että hän ei pysähtynyt varikolla oikeassa kohdassa. Tavoitteena oli suojella mekaanikkoa, joka olisi muuten voinut tuntea itsensä syylliseksi. Empatia luo sympatiaa. Espanjalaismestari ja italialaismerkki ovat sulaneet yhteen, kuten "Rossa" ja Schumacher aikoinaan. Juuri siksi Alonso ja Ferrari antavat maailmalle kuvan voitokkaasta Italiasta, joka on näinä päivinä melkein poikkeus.

La Stampa piti Red Bullia vastakohtana Ferrari-tallille. Sebastian Vettelin, Mark Webberin ja tallin tekemät virheet, kuljettajien keskinäinen taistelu sekä auton luotettavuusongelmat ovat antaneet valttikortit Ferrarin käsiin.

- Normaalimaailmassa Red Bull olisi ratkaissut mestaruuden jo kauan sitten. Adrian Neweyn suunnittelema auto on teknisesti niin ylivoimainen, että se muistuttaa vuoden 2004 Ferraria - punaista ohjusta joka voitti yhdellä, kahdella tai neljällä varikkokäynnillä, sateella ja kuivalla, nopeilla ja hitailla radoilla. Red Bull on saavuttanut 14 paalupaikkaa 17 kilpailussa ja voittanut niistä vain 7.

Mediaset-tv-yhtiön verkkosivuilla Alonso sai kouluarvosanan 100, koska kaksinumeroinen luku ei kirjoittajan mielestä riittänyt espanjalaiskuskin kokonaispanoksen arvioimiseen.

- Alonso on syntynyt voittajaksi ja siksi hän osaa johtaa tallia tavalla, johon harvat pystyvät.

Milanolainen Il Giornale yhtyi ylistämään Alonson ja Ferrarin saumatonta yhteistyötä.

- Parivaljakosta on tullut erottamaton: Fernando melkein asuu Modenan sumuisella maaseudulla. Hän on jopa rikkonut kilparatojen keisarin Michael Schumacherin lyömättömänä pidetyn ennätyksen. Emme puhu seitsemästä maailmanmestaruudesta vaan päivistä, jotka hän on viettänyt Maranellossa yhdessä tallin väen, insinöörien, johtohenkilöiden ja mekaanikkojen kanssa. Tässä on tärkein syy siihen, miksi talli ei antanut periksi silloinkaan, kun kaikkien mielestä peli oli jo menetetty.

"Vettelin synkin päivä"

Saksalaisen Bild-lehden mielestä Sebastian Vettelin unelma maailmanmestaruudesta haihtui Koreassa savuna ilmaan.

- Vettel koki Etelä-Koreassa F1-uransa synkimmän päivän. Hän oli ajamassa kohti varmaa voittoa, minkä jälkeen hän olisi lähtenyt MM-sarjan kärkimiehenä kahteen viimeiseen kilpailuun. Moottoririkko tuli shokkina yhdeksän kierrosta ennen maalia. Voitto karkasi ja niin luultavasti myös mestaruus. Lahjavoiton ansiosta Ferrari-tähti Alonso nousi MM-ykköseksi.

Bild uskoi, että Vettel on nyt alennettu Red Bullin kakkoskuskiksi, vaikka talli on julkisesti kiistänyt asian.

- Vettel tietää, että nyt hänen on autettava kilpakumppaniaan Mark Webberiä.

McLarenilla pelin henki on nyt selvä: Jenson Buttonin tehtävänä on jatkossa auttaa Hamiltonia, joka on 21 pisteen päässä Alonsosta. Brittilehdissä uskotaan yhä Hamiltonin mahdollisuuksiin.

- Red Bullin painajainen Korean hämärässä antoi Hamiltonille oljenkorren mestaruuteen, totesi The Sun.

- Hamiltonin hiipuvat toiveet maailmanmestaruudesta heräsivät kakkossijan myötä uudelleen henkiin. Jenson Buttonille tämä taas oli päivä, jolloin hän menetti mahdollisuutensa mestaruuden uusimiseen, kiteytti The Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat