Kone teki 17 miljardin euron tarjouksen saksalaisesta hissiyhtiöstä – kauppa olisi toteutuessaan Suomen historian suurin

Hissiyhtiö Kone vahvisti tiistaina illalla tehneensä ei-sitovan tarjouksen saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta. Koneen mukaan tarjouksen hinta on kohtalaisen lähellä mediassa esitettyjä arvioita. Uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin tiistaina, että sen nimettömien lähteiden mukaan Koneen ja CVC Capital Partnersin tarjous saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta olisi noin 17 miljardia euroa.

Jos kauppa toteutuu Bloombergin uutisoimalla hinnalla, kyseessä on Suomen historian suurin yrityskauppa. Vuonna 2015 Nokia osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin lähes 16 miljardilla eurolla, ja se oli tuolloin Suomen historian suurin yrityskauppa.

Kone kertoi pörssitiedotteessa julkistavansa lausunnon selventääkseen tilannetta markkinoille liittyen mediassa, erityisesti Bloombergilla, julkaistuihin uutisiin.

Kone lisäksi sanoo lausunnossaan, että sen ymmärryksen mukaan Thyssenkrupp käy keskusteluja myös muiden tahojen kanssa.

– Ei ole minkäänlaista varmuutta, että keskustelut Koneen ja Thyssenkruppin välillä johtaisivat sopimukseen tai transaktioon. Jos keskustelut johtavat sopimukseen yhtiöiden välillä, Kone julkaisee asiasta lisätietoa aikanaan, yhtiö sanoo lausunnossaan.

Koneen mukaan ei-sitova tarjous perustuu tiettyihin oletuksiin Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta ja mahdollisen sitovan tarjouksen ehdot voivat poiketa nykyisestä, ei-sitovasta tarjouksesta.

– Koneen kiinnostus Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan perustuu Koneen näkemykseen liiketoimintojen toisiaan erinomaisesti täydentävistä maantieteellisistä vahvuuksista, arvonluontipotentiaaliin synergioiden kautta ja innovaatiomahdollisuuksiin digitalisaation muovaamassa toimintaympäristössä, yhtiö sanoo pörssitiedotteessa.

Koneen osakekauppa vihellettiin poikki

Kaupankäynti Koneen osakkeilla keskeytettiin tiistaina Helsingin pörssissä. Nasdaq Helsinki kertoi tiedotteessa, että kaupankäynti keskeytettiin kello 18.17.

Syynä oli se, ettei Kone ollut kertonut sisäpiiritietoja markkinaosapuolille. Kaupankäynti keskeytettiin pian Bloombergin uutisen jälkeen.

Ennen kaupankäynnin keskeyttämistä Koneen osake oli 4,92 prosenttia plussalla.

Myös Thyssenkruppin osakkeiden arvo nousi tiistaina. Yhtiön osakkeet olivat iltapäivällä 7,4 prosenttia plussalla, ja yhtiön markkina-arvo oli 7,4 miljardia euroa.

Thyssenkrupp on pitkään taistellut olemassaolonsa puolesta. Hissiliiketoiminta oli yksi sen harvoista valonpilkahduksista, kun se julkaisi tuloksensa marraskuussa.

Thyssenkruppin yhtiökokous on koolla perjantaina, ja osakkailta odotetaan kipakkaa kritiikkiä yhtiön johdolle. Saneeraus on monien mielestä edennyt liian hitaasti, kertoo Handelsblatt.

Koneen tulos parani, mutta tilauskanta jäi odotuksista

Kone julkaisi tiistaina myös viime vuoden tuloksensa. Yhtiön tulos parani, mutta tilauskannan kasvu jäi odotuksia pienemmäksi.

Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi loka–joulukuussa 368 miljoonaan euroon ja oli 13,7 prosenttia liikevaihdosta. Koko vuoden oikaistu liikevoitto oli 1,2 miljardia euroa, yli 12 prosenttia liikevaihdosta.

Koko vuoden liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna 8,2 prosenttia ja oli lähes 10 miljardia euroa. Saatujen tilausten arvo kasvoi viime vuoden aikana 7,7 prosenttia. Vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvua kertyi 5,9 prosenttia.

Yhtiön hallitus esittää, että osinkoa maksettaisiin 1,70 euroa osakkeelta, viisi senttiä enemmän kuin viime vuonna.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja