Kommentti: Tom Holland on loistava Spider-Man – uusi Far from Home sen jälleen osoittaa

Spider-Man: Far from Home Ensi-ilta: 3.7.2019. Ikäraja: 12. Pituus: 130 min. Ohjaus: Jon Watts. Käsikirjoitus: Chris McKenna &Erik Sommers. Näyttelijät: Tom Holland, Jake Gyllenhall, Zendaya, Samuel L. Jackson, Jacob Batalon, Marisa Tomei, Cobie Smulders, Jon Favreau. Genre: toiminta, komedia.

Tom Holland vakuuttaa jälleen Spider-Man-roolissa seittisankarin uusimmassa seikkailussa.

Spider-Man: Far from Home jatkaa Marvelin universumin tarinaa edellisen Avengers-elokuvan jälkeen Peter Parkerin näkökulmasta. Maailma kaipaa taistelussa menehtyneelle Iron Manille kipeästi seuraajaa ja yhtenä kandidaattina pidetään nuorta Spider-Mania.

Far from Home on sisimmiltään hyvin perinteinen Spider-Man-elokuva. Peter Parker joutuu kamppailemaan samaan aikaan arkielämänsä haasteiden ja supersankarin vastuun kanssa. Tämä tuo mieleen Sam Raimin ohjaaman, vuonna 2004 ilmestyneen Spider-Man 2 -elokuvan. MJ (Zendeya) on Raimin version tyyliin Parkerin kiikarissa, mutta vastuu supersankarina tuntuu vievän Parkerilta kaikki mahdollisuudet vaikutuksen tekemiseen.

Iron Manin kuoltua on selvää, että Parkerilta puuttuu isähahmo ja mentori. Hänen setäänsä Beniä ei ole elokuvissa mainittu, mutta Stark näyttää olleen uudessa versiossa se isähahmo, jota Ben aiemmissa elokuvissa ja sarjakuvissa Peterille oli. Elokuvassa vielä vain 16-vuotias teinipoika koittaakin löytää itselleen korvaavaa isähahmoa, joka voisi kantaa suuremman vastuun.

Yksi ehdokkaista on Jake Gyllenhaalin esittämä Mysterio, joka lukeutuu Spider-Man-sarjakuvafanien suosikkihahmoihin. Gyllenhaal on roolissaan totuttuun tyyliin loistava ja Parkerille määrätietoinen Mysterio vaikuttaa erinomaiselta vaihtoehdolta uudeksi isähahmoksi. Toinen ehdokas on kylmä ja etäinen Nick Fury, jonka rooliin palaa Samuel L. Jackson. Jackson on nykyään käytännössä yhtä kuin Fury, ja mies pystynee esittämään kyseistä hahmoa vaadittavalla tasolla vaikka unissaan.

Elokuvan ehdottomiin valopilkkuihin lukeutuu pääosaa esittävä Tom Holland, joka on ollut Marvelilta napakymppivalinta nuoren Spider-Manin rooliin. Holland on vakuuttava läpikotaisin ja lukeutui myös kahden edellisen Avengers-elokuvan vahvimpiin näyttelijöihin. Nuori britti sopii Queensista kotoisin olevan seitinsylkijän rooliin loistavasti, ja varsinkin alkumetreillä Hollandin läsnäolo kannattelee elokuvaa, kun se lähtee hieman yskien käyntiin.

Far from Home -elokuvassa Spider-Man ei tällä kertaa seikkaile New Yorkissa, vaan Parker viettää kesää luokkaretkellä Euroopassa. Miljöönvaihto tuo elokuvaan tuoreutta, mutta varsinkin ensimmäisellä puolikkaalla jatkuva vaihtelu Euroopan lukuisten suurkaupunkien välillä tuntuu sekavalta.

Komedia on aina ollut Marvel-elokuvissa vahvasti läsnä. Edellinen Spider-Man-osa Homecoming tuntuikin välillä enemmänkin perinteiseltä, lukioon sijoittuvalta teinikomedialta. Komiikka tekee jälleen paluun, mutta se ei aina tunnu niin luontevalta. Varsinkin jatkuvasti livelähetystä seuraajilleen känykällä tekevä Flash Thompson (Tony Revolori) on enemmänkin rasittava komediahahmo, kuin Parkerin piikkinä lihassa oleva kiusaaja, jota tämä aiemmissa elokuvissa on ollut.

Perinteiseen Marvel-tyyliin elokuva venyttää todellisuuden rajoja melkolailla, ja tyytyy vain oletaamaan, että katsojat hyväksyvät valkokankaalla näkemänsä tapahtumat ilman sen syvempää analyysia. Silti mukana on myös itseironiaa, mikä onkin elokuvan hauskimpia aspekteja. Huvittavimmillaan Far from Home on silloin, kun se ei ota itseään liian tosissaan tai puske ruudulle vitsejä liian ilmiselvästi.

Holland voi puolestaan jatkaa Spider-Manin roolissa niin kauan kuin mies vain jaksaa, ja jos häntä itseään on uskominen, ei Hollandin ura punasinisessä spandeksissa lopu ennen kuin studio kyllästyy häneen tai Hämähäkkimieheen. Tobey Maguire on joillekin se ainoa oikea Spider-Man, mutta Holland on hyvin lähellä sysätä entisen Hämistähden valtaistuimeltaan.

Avengers: Endgame -elokuvan myötä lukuisia Marvelin suurimpia tähtiä astui sivuun rooleistaan. Hollandista voi vuosien saatossa kasvaa yhtä ikoninen mies rooliinsa, kuin Rober Downey Jr. Iron Manina tai Hugh Jackman Wolverinena, samalla hän voi olla Marvelin yhä jatkuvan universumin kantava voima.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja