Kommentti: Surua, pelkoa ja vihaa – turvapaikanhakijoiden surmatyö muutti mielipiteet mustavalkoisiksi

Kajaanin Otanmäen tappo saattaa olla käännekohta suomalaisten suhtautumisessa turvapaikanhakijoihin.

Kolme päivää Kajaanin Otanmäessä paljastivat minulle karun todellisuuden suomalaisten mielenliikkeistä ja epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta, joka koskee koko Eurooppaa. 

Saan kylmiä väreitä viranomaisten arviosta, jonka mukaan tämä tappo ei jää viimeiseksi rikosuutiseksi turvapaikanhakijoista.

1:01

SPR taistelee ihmisarvojen puolesta

Vastaanottokeskuksia ylläpitävä SPR:n tekee työtä äärimmäisen vähällä henkilökunnalla ja pitää olemattomilla valtuuksilla yllä kuria ja järjestystä keskuksissa. 

Oulun piirin hallintojohtajan Ari Haarasen mitta tuli Kajaanin tapon jälkeen täyteen ja hän paljasti MTV Uutisille, että epäillyt siirrettiin Otanmäkeen, koska häiriköille ei voitu tehdä muuta.

2:19

Haarasen mukaan SPR:n uskottavuus karisee turvapaikanhakijoiden silmissä, kun häiriköt huomaavat, että ainoa seuraamus on siirto toiseen keskukseen. Häiriköt lisäävät levottomuutta myös muiden hakijoiden kesken. 

Vastaanottokeskus ei voinut kieltäytyä ottamasta näitä kahta rikoksesta epäiltyä. Nyt miehet pilasivat 120 muun turvapaikanhakijan maineen.

SPR:n mukaan ongelmatapauksille ei ole mitään paikkaa, minne heidät voitaisiin siirtää. Valvottua paikkaa, jossa on vartijoita, suuremmat valtuudet ja psykiatrista hoitoa.

Kymmenen kuukauden rauhaiselo pienessä kylätaajamassa loppui sunnuntaihin ja nyt vastaanottokeskus halutaan yksinkertaisesti pois paikkakunnalta – mitään muuta vaihtoehtoa ei ainakaan eilisessä mielenosoituksessa annettu.

Apua tarvitsevat hakijat jäävät sitä ilman

SPR:n mukaan kaikki turvapaikanhakijat eivät sopeudu syystä tai toisesta turvapaikanhakuprosessiin. Tämän lisäksi osalla on päihteiden- tai lääkkeiden väärinkäyttöä ja joka kolmannella on traumoja, johon he eivät saa riittävää hoitoa. Lääkitsevätkö hakijat traumojaan väärin? Miten turhautuminen purkautuu?

Miten tämä ylipäätään voi olla mahdollista? Mitä tekee valtio, jonka SPR:n mukaan pitäisi rahoittaa esimerkiksi psykiatrinen hoito? Voiko valtiolla ja kunnilla olla ylipäätään resursseja tällaiseen?

Vastaanottokeskuksiin on sullottu kaikenlaisia ihmisiä, ja voi olla, että sielläkin pelätään naapuria. Eikö ihmisiä pitäisi kohdella yksilöinä? Ei kai naapurissa asuva rikollinen tee minustakin rikollista? 

SPR on vaatinut lisää resursseja ja esittänyt muutoksia turvapaikkapolitikkaan, mutta mitä poliitikot ovat tehneet?

Suomessa on nyt ilmiselvästi jaossa isolle osalle kielteinen turvapaikkapäätös. Toisaalta karkotuksia on erittäin vaikeaa tehdä, koska lähtömaat eivät vastaanota pakolaisia. Vapaaehtoisia lähtijöitäkin on vain vähän.

Olemme pattitilanteessa.

1:37

Uhkaa ilmassa

Kohtasin Otanmäessä surua, mutta myös pelkoa ja vihaa täynnä olevia ihmisiä. Se järkytti minua ja selvästi myös osaa mielenosoitusta uteliaana katsomaan tulleista.

Tilanteesta kertoo paljon se, että tekijöille vaadittiin kovaan ääneen jopa kuolemantuomiota täällä Suomessa.

Monet sanoivat näkevänsä tapon jälkeen kaikki vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat mahdollisina tappajina, joita tulee pelätä.

Ainakin Otanmäessa maailma muuttui mustavalkoiseksi.

3:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja