Kommentti: Provosoiva Marin yrittää muuttaa demarien tarinaa boomereista zoomereihin, vaikka some ärjyy vastaan – mutta onko SDP puolueena siihen valmis?

1:41
Pääministeri Marin kommentoi juhlakohua: "Haluan kunnioittaa niiden ihmisten yksityisyyttä, jotka ovat ystäviäni ja vieraitani olleet"

Juuri kun somen konservatiivisiipi sai toivuttua pääministeri Sanna Marinin muusikoille järjestämistä Kesäranta-juhlista ja saunajatkoista, Marin sivalsi vielä kerran boomer-päivityksellään yhdessä luottoratsunsa Ilmari Nurmisen kanssa. Marin kertoi Ylellä haluavansa ravistella pääministeri-instituutiota eikä arvostelevansa suuria ikäluokkia, mutta samalla ei varmasti haittaisi, jos puolueen kannattajakunta nuorentuisi, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäällikkö Jukka Auramies

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) Kesärannassa järjestämät juhlat ja saunajatkot muusikoiden kanssa ovat hallinneet politiikan uutiskenttää kaksi viikkoa. Mausteita soppaan lisäsivät keskustan esittämät ja Marinin perumat Veikkaus-leikkaukset sekä sattumalta heti juhlien perään MTV3:lla esitetty Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jakso, jossa Veitola yöpyi Marinin kanssa Kesärannassa.

Monelle politiikkaan vakavasti suhtautuvalla on tuntunut olevan liikaa, että kun velkataakka kasvaa ja teho-osastot täyttyvät koronarokottamattomista, pääministeri meikkaa ja harjaa televisiossa hampaitaan Chemical Brothersin tahtiin ja kemuttaa nuorten muusikoiden kanssa.

1:38
Sanna Marin paljasti erikoisen virkistäytymiskikkansa

– Välillä tuntuu, että pelkkä olemassaoloni on provokaatio joillekin, Marin kommentoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä sunnuntaina.

Samaan ärsytyskynnykseen ei yltänyt edes Duudsonien tikkakärrynpyörässä pyörinyt ja leveästi hymyillyt Alexander Stubb. Mutta olisi varmasti yltänyt, jos sosiaalisen median merkitys politiikan teossa olisi edes Stubbin kaudella (2014-15) ollut yhtä merkittävä kuin nyt.

Mitä Ahti Karjalaisen Instassa olisi ollut?

Marinin mukaan kaikki mitä hän tekee tai julkaisee, kiinnostaa ja siitä uutisoidaan, onhan hän pääministeri. Tällöin on myös selvää, että kaikesta mitä hän tekee, tehdään osin väkisinkin poliittista.

Huomion taso on aivan toista verrattuna esimerkiksi Urho Kekkosen ja Marinin tapaan Suomen nuorimpana (39-v. vuonna 1962) pääministeriksi valitun Ahti Karjalaisen aikaan, jolloin Kesärannassa sattui ja tapahtui vaikka ja mitä – etenkin niitä kosteita saunailtoja. Niistä ei otsikoita revitty, ennen kuin Karjalaisen alkoholismi oli edennyt liian pitkälle 1980-luvulla.

Nyt kun pääministerin Instagramin tarinaan vyöryy teksti ”Hei boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin”, se nähdään suorana sivalluksena 1946-64 syntyneitä kohtaan, vaikka Marin kiistikin suoraan arvostelleensa entisiä suuria ikäluokkia.

Kun Instagramin Tarinat-osuuteen lisää musiikkikappaleen, osassa kappaleita se syöttää julkaisuun tekstiä suoraan laulun sanojen mukaan. Marinin käyttämässä Benjamin Peltosen Boomerissa tätä automaattista tekstinsyöttöä ei kuitenkaan ole olemassa, vaan Marinin on täytynyt kirjoittaa Jäitä hattuun boomeri -viestinsä siihen erikseen.

Boomereista kipakasti zoomerien suosioon

Boomer-postaus oli avoin syöttö Marin-kriitikoiden lapaan, sillä demarien kannattajakunta on Suomen vanhinta – jopa boomereitakin vanhempaa. Ja niinpä postauksesta närkästyttiin ja mukanärkästyttiin. Somen misogynistisin pääty ei pelkää kommentoida omalla nimellään Marinia teinipissikseksi tai demariprinsessaksi (termit suoria lainauksia uutisen herättämästä keskustelusta MTV Uutisten Facebook-kommenteista). Marinilla on ollut poliittisen uransa aikana tapana vastata saamaansa kritiikkiin kipakasti – ja sellaiseksi voidaan tulkita tämä viimeisin postauskin.

Osa palautteesta oli toki myös positiivista, mutta lopputuloksena oli sitä, mitä demarit tarvitsevatkin, vaikka ääniä iäkkäämmiltä muille karkaisikin – nimittäin huomiota. Sitä pääministerillä olisi kylliksi jo hoitamien tehtäviensä osalta, mutta ei suoraan zoomereita (1997-2012 syntyneet) kohtaan, joita Marin kipeästi haluaa pelastamaan puoluettaan sukupuuttoon kuolemiselta. Marin tietää, ettei SDP pitkään pötki boomereiden äänillä.

Marin haluaa muuttaa demarien tarinaa geriatriapuolueesta, jonka ainoana nuorisolaisena pidettiin Osku Pajamäkeä vielä, kun nykyään yli viisikymppinen Pajamäki lähenteli neljääkymppiä. Kuntoileva, kotiaan lähes maanisesti siivoava ja samalla Suomea johtava Marin on saanut jo nuorten suosion, mutta on melkoinen taakka saada suosio laajenemaan myös koko puolueelle, kun nuoriin on jo vuosia vedonnut lähinnä vihreä, kokoomuslainen tai perussuomalainen aate.

Moni nuori on nimittäin huolissaan velkataakasta, jota Marinin hallitus on joutunut entisestään paisuttamaan. Ja velanhallintaan Marinin hallitukselta odottavat vastauksia muutkin kuin Petteri Orpo.

Juttua korjattu 25.10 klo 9.25: Jutusta poistettu Pete Parkkosen ja Diandra Floresin nimet väärinymmärrysten välttämiseksi. Parkkonen ja Flores olivat Marinin järjestämässä muusikkotapaamisessa kaksi viikkoa sitten, mutta eivät aiemmin järjestetyillä Kesärannan ns. "saunajatkoilla". Myös kohtaa laulun sanojen lisäämisestä Instagramin Tarinat-osion viestiin muokattu, Marinin julkaiseman Benjaminin kappaleen sanat eivät tule automaattisesti ruudulle kappaleen tahtiin, vaan ne täytyy kirjoittaa itse käsin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja