Ylimielinen pääministeri, joka on myös ikärasisti? Marinin boomer-kohulle murska-arvio: "Politiikassa oleellista on, miltä asiat näyttävät"

Väitöskirjatutkija Timo Paunonen pääministerin"boomeroinnista": Somestrategiaa ei ole mietitty ihan loppuun 3:13
Väitöskirjatutkija Timo Paunonen pääministerin "boomeroinnista": "Somestrategiaa ei ole mietitty ihan loppuun."

Väitöskirjan poliitikkojen ja median välisistä suhteista kirjoittanut Timo Paunonen näkee Marinin boomer-kohussa yhtymäkohtia menneisiin kohuihin.

Paunosen vastikään julkaistu väitöstutkimus tarkastelee poliitikkojen ja toimittajien välisiä suhteita, politiikan journalismin muutosta ja median roolia politiikan päätöksenteossa viiden pääministerin aikana vuosina 1987–2010. 

Timo Paunonen työskentelee Ilta-Sanomien pääkirjoitustoimittajana. Vastikään julkaistu väitöskirja on nimeltään Kuka kaivaa pääministerin poliittisen haudan? Poliitikkojen ja toimittajien väliset suhteet viiden pääministerin aikana 1987–2010.

Paunosta haastateltiin MTV:n Uutisaamussa. Hän näkee, ettei media ole vuosien varrella vienytkään poliitikkoja kuin litran mittaa, vaikka toisin on voitu kuvitella.

– Media ei ole vaikuttanut niin paljon politiikan päätöksentekoon kuin on annettu ymmärtää, vaan taitava poliitiikko voi käyttää mediaa hyväkseen, Paunonen kertoo.

Taustalla on tabloituminen, jonka myötä kiinnostavuus on noussut keskeiseksi uutiskriteeriksi. Täten median reaktiot ovat ennalta arvattavia.

– Jotkut poliitikot osaavat hyödyntää mediaa, mutta eivät kaikki, Paunonen muotoilee.

Sanna Marin kohun keskellä

Väitöskirjan julkaisuajankohta on sattunut samaan aikaan pääministeri Sanna Marinin jouduttua kohun keskelle sosiaalisen median toimillaan

Marin kertoi eilen odottavansa yksityisyyttä myös itselleen. Pääministerin mukaan hän kertoo sosiaalisessa mediassa yksityisestä elämästään.

Paunosen mukaan pääministerin yksityisyys on kuitenkin vaikea asia.

– Tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, ettei pääministerillä ole yksityistä elämää. Ei ole olemassa laatikkoa, jossa ollaan yksityiselämässä, ja julkista laatikkoa, jossa tehdään päätöksiä. Kyllä ne sekoittuvat, Paunonen sanoo.

"Strategiaa ei ole mietitty hyvin"

Väitöstutkimuksen mukaan poliitikko pystyy halutessaan rakentamaan oman mediastrategiansa, toimimaan sen mukaisesti ja jopa ohjailemaan mediaa ilman, että media kokee toiminnan suunnitelmallisena.

Paunosen mukaan pääministerin nykyistä sosiaalisen median strategiaa olisi hyvä tarkastella, ainakin jos häneltä kysytään.

– Pitäisi vähän tarkemmin miettiä strategiaa, miten tehdään ja miltä se näyttäytyy. Sitä ei ole mietitty hyvin.

Väitöskirjatutkijan mukaan suunnittelu kuuluisi avustajakunnalle.

– Yhdysvalloissa avustajat olisi varmaan laitettu jo vaihtoon. Eihän tuollaista kohua pitäisi syntyä. Oli kummalista, että kohu oli laantumassa ja sitten tuli boomer-asia.

Loukkkaantuiko Marin itse?

Viime viikolla keskustelua herätti Marinin Kesärannassa järjestämät juhlat julkisuuden henkilöille. Marin ei liiemmin kommentoinut hänen mukaansa yksityiselämäänsä liittyvää asiaa, mutta julkaisi yllättäen loppuviikosta Instagram-palvelussa kuvan, jossa poseeraa ystävänsä, kansanedustaja (sd.) Ilmari Nurmisen kanssa kesäisessä kuvassa.

Kuvapäivitykseen oli liitetty Benjamin Peltosen kappale Boomeri.

– Minusta näyttäytyi, että hän loukkaantui itse eniten. Se oli piikki oman eduskuntaryhmän suuntaan, Paunonen arvioi päivitystä.

– Monesti politiikassa on oleellista se, miltä asiat näyttävät. Tämähän näyttää, että meillä on ehkä vähän ylimielinen pääministeri, joka näyttäisi vielä olevan jollakin tavalla ikärasisti – hän ei varmaankaan ole sitä, mutta siltä se näyttää ja siitä lähtee mylly.

"Minä juon nyt kahvit"

Nykyistä boomer-kohua voidaan verrata entisen pääministeri Harri Holkerin "minä juon nyt kahvia" -sanontaan, josta syntyi kohu vuonna 1990.

– Se oli aivan harmiton pieni asia, joka nousi otsikoihin. Siitä tulee kiva analogia Marinin boomeri-hommaan. Se oli pieni asia – muutama rivi somessa – ja sitä seurasi valtava kohu, Paunonen sanoo.

– Tämä osoittaa, että julkisuutta on vaikea hallita ja jos haluaa hallita, sitä on mietittävä todella tarkkaan.

Paunoselta kysyttiin, kuka poliitikoista on onnistunut sosiaalisessa mediassa hyvin. Esimerkkinä hän arvioi vasemmistoliiton Li Andersonin onnistuneen sometoimissaan.

– (Siellä on poliittista) asiaa ja hän kertoo yksityiselämästä. Nyt Anderson voisi neuvoa hallituksen kokouksissa rouva pääministeriä, että tehdäänpä näin, Paunonen heittää.

Lue myös:

    Uusimmat