Kommentti: Marinin kiiltokuva murenee – SDP syyttää keskustaa pääministerin mustamaalaamisesta

Näin Sanna Marin kommentoi tietoja Kesärannan jatkoista 0:21
Video: Näin Sanna Marin kommentoi tietoja Kesärannan bilejatkoista

Marinin kiiltokuvaan on tullut säröjä, joita jokainen voi tahollaan arvioida joko hyvällä tai pahalla. Tärkeintä on, että pääministeri pystyisi hallituksensa kanssa tekemään päätöksiä, joiden avulla Suomen talous kohentuisi ja hyvinvointiyhteiskunta säilyisi myös tulevaisuudessa, kirjoittaa MTV:n politiikantoimittaja Vesa Kallionpää.

SDP:n ja keskustan välit tuntuvat olevan jäässä. Veikkauskiista, budjettikehyskiista, eläkekohu. Arvostelu pääministeri Sanna Marinia (sd.) kohtaan lisääntyy jo omienkin keskuudessa, mutta demarit syyttävät kaikesta keskustaa.

Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) eivät ole viime aikoina toisiaan halailleet saatikka Kesärannassa saunoneet. Sen sijaan sekä SDP:n että keskustan eduskuntaryhmissä on viime viimeksi tänään puitu hallituksen tilannetta.

Päähallituspuolueiden välejä on lämmitelty kevään kehysriihestä lähtien, jolloin SDP ja keskusta kiistelivät talous- ja työllisyyslinjoista lähes hallituksen kaatumisen partaalle.

Nyt puolueiden välit ovat kuitenkin jälleen lähes jäässä. Pääministeri Marin ahdistelee keskustaa sille tärkeillä talousasioilla samalla, kun hänen henkilöönsä kohdistuu arvostelua sekä julkisuudessa että jopa oman eduskuntaryhmän piirissä.

Moni ihmettelee, mitä SDP:ssä nyt oikein tapahtuu ja mitä Marin oikein tavoittelee.

SDP:ssä veikkauskohu ja kaikki Mariniin kohdistuva arvostelu nähdään keskustan juonena mustamaalata pääministeriä. Jopa keskustalehti Suomenmaan yleisönosastokirjoitusta pidettiin puolueen vikana.

Keskustassa juonittelu ja pääministerin mustamaalaaminen kiistetään yksiselitteisesti. Keskustan mielestä Marin itse on sotkenut asioita ja iskee valtiovarainministeripuolue keskustaa sen kipeisiin kohtiin. Eli muun muassa niihin, joista viime kevään budjettiriihessä verisesti kiisteltiin.

Pettääkö kepu aina vai onko SDP sekaisin kuin seinäkello?

Viime viikolla Marin pakotti hallituksen peruuttamaan kulttuurin 18 miljoonan euron säästöt, joista oli jo aiemmin yhdessä sovittu. Samalla pääministeri haukkui tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.), joka tiedotti säästöpäätöksen sisällöstä.

Marin sanoi Kurvisen vetäneen välistä, koska veikkausrahoista jaettavista kulttuuriavustuksista oli määrä vielä neuvotella. Kurvisen infon jälkeen niistä neuvoteltiinkin, minkä seurauksena kaikki veikkauksen edunsaajat välttyivät hallituksen yhdessä ensi vuodeksi sopimilta säästöiltä. Lasku valtiolle on ensi vuonna 77 miljoonaa euroa.

Eli pääministeri haukkui julkisesti sektoriministerin, joka toi julkisuuteen päätöksen, jonka sisältöä eduskunnan valiokunta oli tiedustellut ja josta hallitus oli sopinut. Keskustassa pääministerin toimintaa paheksuttiin.

Seuraavaksi pääministeri Marin esitti ”vihreiden investointien” irrottamista budjettikehyksistä. Myös kehyksistä riideltiin viime keväänä ja vastoin keskustan tahtoa niistä päätettiin ensi vuonnakin livetä. Nyt Marin siis ehdottaa vielä lisävelkaa, minkä valtiovarainministeri Saarikko eilen hiukan happamin sanakääntein tyrmäsi.

Hallitus arvioi ensi keväänä työllisyys- ja ilmastotoimien onnistumista. Kehysriihikin on edessä. Pääministeri Marinin on syytä saada joukkueensa yhteispeli toimiman paremmin tai edessä sirkus vailla vertaa. Voi olla, ettei sitä tarvitse odottaa edes kevääseen.

SDP:n eläketempusta kärsivät kaikki vaaliehdokkaat

Jos pääministerin toiminta on herättänyt ihmetystä, niin hämmästeltävää riittää myös SDP:n eduskuntaryhmässä.

Yli puolet SDP:n kansanedustajista allekirjoitti edustaja Kimmo Kiljusen (sd.) kirjallisen kysymyksen, jossa tivattiin korotuksia alle 1400 euron eläkkeisiin ja parannuksia indeksiin. Kysymyksen allekirjoittivat jopa puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen (sd.) Niina Malm (sd.).

Vaatimuksen toteuttaminen maksaisi Eläketurvakeskuksen mukaan noin 2 miljardia euroa vuodessa ja korottaisi eläkemaksuja prosenttiyksiköllä.

Vaatimus nosti tukan pystyyn paitsi lähes kaikissa muissa puolueissa, niin myös SDP:n sisällä. Jollei koko tempaus ole ovela juoni ja kaksilla rattailla ratsastusyritys aluevaalien alla, niin sitä on vaikea millään taloudellisella tai edes poliittisella järkisyyllä ymmärtää.

Pääministeri Marin torjui vihdoin tänään vaatimuksen eläkkeiden indeksimuutoksista, mutta sanoi hiukan tulkinnanvaraisesti SDP:n tukevan pienten eläkkeiden nostamista.

Mutta pullon henki on vapautettu ja yksi on varmaa: demareitten eläketempusta kärsivät kaikki ehdokkaat, jotka tapaavat eläkeläisiä vaalitilaisuuksissaan. Paras siis keksiä taitettuun indeksiin ja muihin eläkekorotuksiin vastaus, jossa pystyy mielistelemään valehtelematta. Tai jos omatunto antaa periksi, luvatkaa vielä enemmän kuin demarit.

Sanna ja Ilmari – bestispari herättää närää ja biletys puhuttaa

Poliittisten kolhujen lisäksi myös pääministeri Sanna Marinin henkilökohtainen elämä on viime aikoina saanut poliittisia ulottuvuuksia.

Marinin ja kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd.) jatkuva yhteisesiintyminen some-julkisuudessa ja muualla, on herättänyt ihmettelyä ja arvostelua jopa SDP:n eduskuntaryhmässä.

Marin on perustellut yhteiskuvia ja yhdessäoloa sillä, että Nurminen on hänen pitkäaikainen ystävänsä. Kaikki puoluetoverit eivät kuitenkaan katso hyvällä sitä, että pääministeri antaa ilmaista julkisuutta vain yhdelle tai muutamille heistä.

Tosin aina julkisuus ei ole pelkästään hyvää. Marinin ja Nurmisen esiintyminen Kesärantaan kutsutun musiikkiväen kanssa toissa viikonloppuna sattui mahdollisimman huonoon aikaan. Kutsulistalta pois jääneet ja toisaalta kulttuurin ahdingosta kärsineet tahot kimmastuivat Kesärannan kekkereistä pahanpäiväisesti.

Pari päivää myöhemmin julkistetut veikkausavustusten leikkaukset pahensivat tilannetta ja kaiken soiton, laulun ja kohun lunnaat näyttäytyvät julkisuuteen melkoisena sotkuna.

Viime aikoina  Marinin imagoa ovat muokanneet myös huhut hänen vapaa-ajanvietostaan. Raskaan korona-ajan jälkeen nuoren pääministerin sanotaan muuttuneen. Muitakin rientoja on ollut kuin kohuttu Kesärannan muusikkotapaaminen.

YLE kertoi tänään nettisivuillaan syyskuisesta bileillasta, joka päättyi viidellä tilataksilla pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan. 20-30 hengen vierasjoukolta ei tarkistettu henkilötietoja, vaikka yleensä pääministerin turvallisuudesta ollaan erittäin tarkkoja. Jatkot kuitenkin loppuivat YLE:n mukaan jonkin ajan kuluttua, kun Marin äkisti kehotti vieraita poistumaan.

Punamulta-sota ei lupaa hyvää hallituksen jatkolle

Pääministerillä on toki oikeus juhlia ja elää omaakin elämää. Raskaan työn ohessa se on varmasti jopa suotavaa. Sille ei kuitenkaan voi mitään, että pääministeri on julkisen huomion kohteena myös yksityiselämässään. Sen ovat vuorollaan saaneet kokea muutkin pääministerit.

Päälle tulevat lisäksi maan ykköspoliitikon vastuu ja kaikenkarvaiset poliittiset paineet. Pääministerin pitäisi siinä tilanteessa sekä valtion että oman etunsa takia pystyä toimimaan pää kylmänä: kyetä tekemään oikea tilannearvio, katsomaan kokonaisuuksia, sovittelemaan, miettimään muutakin kuin oman puolueen etua, sopimaan ja tekemään päätöksiä. Vielä sekin aika mielessä, kun korona-velkahanat sulkeutuvat. Ei käy kateeksi.

Marinin kiiltokuvaan on tullut säröjä, joita jokainen voi tahollaan arvioida joko hyvällä tai pahalla.

Tärkeintä tietysti on, että pääministeri pystyisi hallituksensa kanssa tekemään päätöksiä, joiden avulla Suomen talous kohentuisi ja hyvinvointiyhteiskunta säilyisi myös tulevaisuudessa.

Juuri nyt näyttää siltä, että vastuuta kaikista ikävistä päätöksistä siirretään yhä enemmän seuraaville hallitukselle. Päähallituspuolueiden punamulta-sota ei ainakaan tilannetta paranna. Myös hallituksen jatkon kannalta SDP:n ja keskustan väleillä on vaikutusta. Nyt meno on melkoista kompurointia.

Video: Pöllöraati: Näin pääministeri Sanna Marinin julkisuuskuva on muuttunut. (Uutisaamu 22.10.2021)

Pöllöraati: Pääministeri Sanna Marinin muuttunut julkikuva 11:23

Lue myös:

    Uusimmat