Eeva Lehtimäen kommentti: Veikkaus-kohu ajoi SDP:n ja keskustan asemasotaan – punamullan yhteiseloa kuvataan jo järjettömäksi rakkaudeksi

Veikkaus-leikkaus hiertää keskustassa 7:07
Veikkaus-leikkaus hiertää keskustassa – tämä on tilanne nyt:

Punamulta hilseilee. SDP:n ja keskustan välit ajautuivat yllättävän helposti pakkasen puolelle Veikkaus-kohun vuoksi, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Päähallituspuolueet ovat jumittuneet asemasotavaiheeseen viime perjantain tapahtumien jälkeen. 

Viisikko perui viikko sitten kaikki Veikkauksen edunsaajille aiotut ja jo kehysriihessä linjatut leikkaukset. Rahaa löytyi lopulta 77 miljoonaa euroa, vaikka alun perin kiista eskaloitui kulttuurialan 18,4 miljoonan euron ympärille.

SDP:ssä uskotaan vahvasti, että kulttuurirahojen ympärillä alkanut julkinen kilpajuoksu sekä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen ulostulo ovat osa keskustan peliliikettä, jonka tarkoituksena on horjuttaa pääministeri Sanna Marinin asemaa. Tämä näkemys on myös keskustajohdon tiedossa.

Keskustalaiset kiistävät isoin kirjaimin strategisen juonittelun. Samaan aikaan puolueen ydinryhmä ja eduskuntaryhmä ovat edelleen verisesti loukkaantuneita siitä, miten pääministeri haukkui ja kohteli Kurvista julkisesti.

Kukaan ei tunnu tietävän, miten jumista päästään eteenpäin. 

Usko hallitusyhteistyöhön rakoilee

MTV Uutisten piiripäättäjille tekemä kysely kertoo karua kieltä päähallituspuolueiden kenttäväen tunnoista. Keskustan vastaajista 62 prosenttia arvioi, että riitely heikentää SDP:n ja keskustan kykyä tehdä hallitusyhteistyötä jonkin verran ja 11 prosenttia vastasi, että riitely heikentää yhteistyötä paljon.

Myös demarileirin mukaan yhteistyökyky on heikentynyt, mutta ei yhtä dramaattisesti kuin keskustassa. Näistä tuloksista kerromme tarkemmin sunnuntaina.

Veikkaus-kohun nopea eskaloituminen kertoo siitä, että hallituksen pääpuolueiden keskinäinen luottamus on huteralla pohjalla. Hallitus lähes kaatui viime keväänä kehysriihen tiimellyksessä. Silloin riideltiin rahasta ja talouspolitiikan linjasta.

Yhdessä päätettiin kuitenkin jatkaa ja syksyn budjettiriiheen mennessä Marin-Saarikko -akseli näytti toimivan.

Hallitusohjelma pitää puolueet yhdessä. Muuta liimaa on vaikea löytää.

Erityisesti talouspolitiikassa keskustalla saattaa mitta olla tulossa kuitenkin täyteen. Puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko on vakavan pohdinnan edessä.

Kerta toisensa jälkeen keskustalaiset astelevat julkisuuteen tormakoiden taloustavoitteiden kanssa, mutta säännönmukaisesti puolue vedetään kölin alta.

Veikkaus-rahojen kanssa Saarikko löysi itsensä jälleen asetelmasta neljä vastaan yksi.

Keskustajohto tietää, että talouspolitiikassa puolueen kylki vuotaa. Jokainen velkapotti tai siirretty päätös sataa erityisesti kokoomuksen, mutta myös perussuomalaisten laariin.

Loppuun sopii näkyvän keskustahahmon tokaisu eduskunnasta tällä viikolla keskustan ja SDP:n yhteiselon tilasta. Mukana sarkasmivaroitus.

– Sen täytyy olla todellista rakkautta, kun se kestää kaiken, vaikkei siinä järkeä olekaan.




Lue myös:

    Uusimmat