MTV Uutisten haastattelu: Marin ei jättänyt ministeripuhelinta kotiin ensimmäistä kertaa – näin selittää päätöstään jatkaa iltaa, ei aio erota

6:06
Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – kertoo, miksei pitänyt virkapuhelinta mukanaan

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei aio erota koronakohun seurauksena.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta aiheutuneet altistumiset ministerien ja virkamiesten osalta poikivat kohun, kun mediassa kerrottiin, että Marin jatkoi illanviettoa kahdessa ravintolassa seurueensa kanssa, vaikka hän oli saanut tiedon korona-altistuksesta.

MTV Uutiset Livessä haastateltu pääministeri kertoi itsenäisyyspäivänä, että hän sai valtiosihteeriltä puhelun lauantai-iltana, jossa kerrottiin korona-altistuksesta ja ettei tämä aiheuttaisi karanteenia, koska Marin on saanut täyden rokotussarjan.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja oli puolestaan lähettänyt myöhemmin illalla Haaviston kanssa tekemisissä olleille ministereille sekä virkamiehille ohjeistuksen hakeutua testiin ja eristäytyä testituloksen varmistumiseen saakka. Viesti lähetettiin valtioneuvoston virkapuhelimiin.

Marinilla ei kuitenkaan ollut tätä virkapuhelinta mukana, vaan pelkkä eduskunnan puhelin.

– Se (virkapuhelin) ei unohtunut. Jätin tarkoituksella valtioneuvoston virkapuhelimen pois illanvietosta, koska haluan myös huolehtia siitä, ettei tuolle puhelimelle tapahdu mitään vahingossa. Se on puhelin, jota käytän pääasiassa vain ja ainoastaan ulkomaisten pääministereiden tai muiden kansainvälisten kollegoiden kanssa keskusteluun, Marin sanoi suorassa lähetyksessä.

– Pääasiassa käytän työkäytössä eduskunnan puhelinta, josta tälläkin hetkellä soitan.

Tiukka ohjeistus

Marin kertoi MTV:lle, ettei hän kanna valtioneuvoston virkapuhelinta aina mukanaan. Ministerin käsikirja kuitenkin ohjeistaa valtioneuvoston jäseniä pitämään virkapuhelimensa "mukana ja käyttövalmiudessa".

– Kyllä minulla usein ja yleensä on kaksi puhelinta mukana, mutta esimerkiksi kun vietän vapaa-aikaa, valtioneuvoston puhelin ei ole aina mukana, koska minut tavoittaa aina eduskunnan puhelimesta. Se on myös puhelin, jota käytän pääasiassa työtehtävieni hoitamiseen, Marin sanoo.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi Marinin kommentteja kohun keskellä. Hän pitää valtioneuvoston tärkeän virkapuhelimen tarkoituksellista pois jättämistä virheenä.

– Hän ei itse pitänyt sitä suurena ongelmana, että hän on liikkeellä lauantai-iltana vain tällaisen enemmän yksityiskäytössä olevan puhelimen kanssa. Kuitenkin ohjeistus on aika tiukka.

Lehtimäen saamien tietojen mukaan – hallituslähteistä ja muilta ministereiltä – moni on keskittänyt kaikki valtioneuvoston tärkeät viestit ja uutiset yhteen puhelimeen, valtioneuvoston virkapuhelimeen.

– Suunnilleen sen puhelimen kanssa nukutaan ja mennään joka paikkaan. Toisaalta pääministeri vetosi siihen, että kyllä hänet saa kiinni, mutta hänhän tietoisesti sanoi jättäneensä niin sanotun turvapuhelimen kotiin. En pidä sitä kovin hyvänä ratkaisuna tässä tilanteessa.

Näin Marin sanoo ravintolaillasta

Pääministerin mukaan hänen korviinsa ei kuulunut muuta ohjeistusta korona-altistuksen suhteen lauantai-iltana, kuin ettei karanteenia tarvita.

– Toimin sen ohjeistuksen mukaisesti, jonka sain puhelimitse, enkä kyseenalaistanut sitä, koska se vastasi THL:n yleistä ohjeistusta. Valtioneuvoston virkapuhelimeen oli tullut tekstiviestillä tällä pikaviestillä tästä poikkeava ohjeistus – mikäli olisin saanut tämän ohjeistuksen, olisin toki toiminut sen mukaisesti, Marin kertoo.

Marin sanoo, että toisinkin olisi voinut toimia valtiosihteerin puhelun jälkeen.

– Arvioin tuossa tilanteessa, että tämä kuulostaa samalta ohjeistukselta, jonka kaikki muutkin kansalaiset saavat. Toki näin jälkikäteen ajateltuna, minun olisi pitänyt tarkistaa toiseen kertaan, mutta luotin siihen informaatioon, jota sain lauantaina puhelimeeni, Marin kertoo.

Miksei avustajakunta reagoinut?

MTV:n Lehtimäki arvioi, että avustajakunnan olisi tullut reagoida altistumiseen ja tiukempaan ohjeistukseen. Sanna Marin jatkoi kuitenkin juhlintaa Helsingin yöelämässä.

– Avustajat eivät ole olleet häneen yhteydessä, vaikka tuo kello 22 tullut viesti (valtioneuvoston turvallisuusjohtajalta) on tullut hyvin laajalla jakelulla, eli se on ollut myös avustajien tiedossa. Ehkä siinä kohtaa olisi pitänyt kellojen kilkattaa ja olla uudelleen pääministeriin yhteydessä, Lehtimäki sanoo.

Tapaukseen kulminoituu myös koronasuositusten moraalinen puoli. Tautitilanne pahenee Suomessa ja ihmisiä on kehotettu sen vuoksi varovaisuuteen. Myös omaa harkintaa on korostettu.

– Ei tämä näytä kovin hyvältä, että pääministeri jatkaa altistumisen jälkeen lauantaina ravintolassa illan viettämistä, Lehtimäki summaa.

Pääministeri Sanna Marin ei aio erota koronakohun seurauksena.

– Mikäli tämän päivän testitulos on myös negatiivinen, palaan ja jatkan työtehtäviä aivan normaalisti, Marin toteaa MTV:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja