Mainos

Kommentti: Nela Utkinan katoamismysteeri – "Huonolta näyttää"

Tsekkiläinen 27-vuotias Nela Utkina on ollut kateissa kaksi viikkoa. MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen ruotii kommentissaan mysteeristä katoamista.

Työmatkalleen Helsingin Malminkartanosta lähtenyt Utkina katosi oudosti keskiviikkona 9. syyskuuta. Etsinnöissä hänestä ei ole löytynyt merkkiäkään.

Utkinan katoamistapaus on saanut poikkeuksellisen julkisuuden. Utkinan tuore aviomies Sergei Utkin antoi katoamisesta haastattelun MTV Uutisille, ja sen jälkeen media on seurannut mysteeriä herkeämättä.

Viimeksi kadonnut henkilö oli näin suuresti otsikoissa vuonna 2011, kun 15-vuotias Karoliina Kesti katosi Tampereella. Kesti löytyi pitkään jatkuneiden etsintöjen jälkeen lammesta hukkuneena. Kuolemaan ei liittynyt rikosta.

Huhumylly käy kiivaana

Poliisi ei epäile rikosta myöskään Utkinan tapauksessa. Tämänhetkisten tietojen mukaan katoamisessa ei mikään viittaa rikokseen. Utkinan katoamismysteeristä on silti tullut rikosaiheisen portaalin murha.info -sivuston kommentoiduin tapaus. Utkinan mysteeriä on spekuloitu kahden viikon aikana enemmän kuin Jari Aarnion rikosepäilyjä tai Seinäjoen teinisurmaa, joka tähän asti on ollut sivuston viime aikojen suosituin puheenaihe.

Kun ihminen on kadoksissa, se antaa mahdollisuuden kaikenlaisille spekuloinneille. Niistä törkeimmät ovat lähiomaisia loukkaavia.  

Ihmisen katoaminen on omaisille aina suuri tragedia. Suomessa on tällä hetkellä noin 400 yli kuukauden kateissa ollutta ihmistä. Läheskään kaikkia heistä ei löydetä koskaan. Osa on kadonnut omasta tahdostaan, osa on kokenut luonnollisen, osa väkivaltaisen kuoleman. Omaisille raastavinta on epätietoisuus. Mitä on tapahtunut ja miksi? 

Utkinan tapauksessa voi vain toivoa onnellista loppua, vaikka aika on käymässä vähiin. Jos Utkina on Nuuksion metsissä, mahdollisuudet ovat enää vähäiset, että hän olisi elossa. Poliisi on lopettanut maastoetsinnät ainakin toistaiseksi.

Ei varteenotettavia vihjeitä

Nyt poliisi käy läpi vihjeitä, joita on tullut kymmeniä. Ihmiset haluavat auttaa mysteerin ratkaisemisessa ja ilmoittavat herkästi poliisille, jos ovat nähneet jossain vähänkin Utkinaa muistuttavan naisen. Vihjeitä on ulkomaita myöten, muun muasssa Lontoosta.

Tähän aamuun mennessä tarkasteuissa vihjeissä ei kuitenkaan ole ollut yhtään varteenotettavaa tietoa.  Poliisilähteen mukaan tilanne näyttää huonolta.

Utkinasta on katoamispäivältä kaksi valokuvaa. Toinen on kauppakeskus Myyrmannista, josta hän osti aamulla ruokaa ja juomaa. Toinen kuva on Nuuksiosta, jossa hän poistuu bussista reppu selässä. Viimeinen tekstiviesti Utkinan puhelimesta lähti hänen äidillensä kello 14.25. Viesti koski heinäkuussa viettettyjä häitä. Utkinan puhelin mykistyi puolenyön aikoihin. Sen jälkeen jäljet katoavat. 

Miksi Utkina toimi niin kuin toimi kyseisenä aamuna? Salasiko hän jotain? Miksi hän meni Nuuksioon? Utkina oli ilmoittanut työpaikalleen kärsivänsä päänsärystä ja sanoi menevänsä lääkäriin. Poliisilla ei ole tietoa lääkärissäkäynnistä. 

Merkit eivät viittaa siihen, että Utkina olisi suunnitellut katoamisensa. Passi on ollut kotona ja kaiken muunkin piti olla elämässä hyvin.

Aukottomasti poliisi ei kuitenkaan voi poissulkea edes sitä, että Utkina olisi poistunut maasta. Poliisi pitää kaikki mahdollisuudet tutkinnassa yhä auki.

Se antaa omaisille ja meille kaikille mysteeriä seuraaville vielä toivoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.