Kommentti: Kansliapäällikkökierroksen oudot käänteet – noloa poliittista peliä hallituksessa

Yhdestä hallituksesta on näköjään moneksi. Selvä enemmistö eli 69 prosenttia pitää Sanna Marinin hallituksen työtä vähintäänkin onnistuneena (Kantar TNS:n kevään puoluebarometri). Se on vuodesta 1991 tehdyn mittauksen myönteisin tulos hallituksille.

Koronakriisiä onkin hoidettu pääsääntöisesti mallikkaasti. 

Sama porukka pystyy myös kunnon hiekkalaatikkonujakointiin. Kyse on solmuun menneestä kansliapäällikkökierroksesta, joka kiristää jo päähallituspuolueiden välejä, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

Tänään valtioneuvoston yleisistunnon asialistalla piti olla työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön nimitys. MTV uutisten tietojen mukaan paikalle on nousemassa Raimo Luoma, edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd) valtiosihteeri ja entinen Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja.

Yllättäen eilen iltapäivällä asia oli vedetty pois valtioneuvoston listoilta. Nimityksen veti pois esittelevä ministeri eli työministeri Tuula Haatainen (sd). Useiden medialähteiden (Suomen Kuvalehti, Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat) mukaan Luoma katosi listoilta keskustan toiveesta.

Tilanne alkaa näyttää ulospäin rumalta, todella rumalta. Niinpä ei voi välttyä ajatukselta, että Luoman nimitys ja hallituksessa hiertänyt valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys koplaantuvat yhteen.

Kiistelyä Nergistä 

Marinin hallitus on kiistellyt jo pitkään Päivi Nergin valinnasta valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Nerg on ollut valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) ehdokas virkaan.

Nergin nimitystä on ehditty veivata edestakaisin, koska Nerg ei kelpaa demareille. Taustalla hiertävät edellisen vaalikauden sotekiistat ja eduskunnan ongelmat tiedonsaannissa valtiovarainministeriöstä.  SDP oli silloin oppositiossa. Erityisen punainen vaate Nerg on ollut SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Huhtikuun lopulla valtiovarainministeri Kulmuni ilmoitti poistaneensa kansliapäällikön nimityksen valtioneuvoston listoilta, jotta eduskunnan perustuslakivaliokunta saa tarvitsemansa ajan tiedonsaantiasian käsittelyyn. 

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkösotku pitäisi ratkaista jollakin tavalla ensi kuun loppuun mennessä. Kansliapäällikkö Martti Hetemäen kautta on jatkettu jo kahteen kertaan ja hän siirtyy työelämäprofessoriksi heinäkuun alussa.

Kummallinen poliittinen näytelmä

Kahden keskeisen ministeriön kansliapäällikön nimityksistä on tullut kummallinen poliittinen näytelmä SDP:n ja keskustan välillä. Enää ei ole edes kovin merkityksellistä kuka kostaa ja kenellekin tai mitä peliä hallituksessa pelataan.

Tilanne on vain nolo, kaikille osapuolille. 

Ajat ovat vakavat, mikä on laimea ja lievä ilmaus. Hallituksen pitäisi löytää yhteinen linja EU:n perusolemusta ravistelevaan 750 miljardin elpymisrahastoon. Tiistaina Säätytalolla neuvotellaan neljännestä lisätalousarviosta. Elokuun lopun budjettiriihessä mitataan koko hallituksen yhtenäisyys, kun hallitusohjelman tulot ja menot, koko sen pohja, joutuu kriittisen tarkastelun alle koronakriisin ja talouskurimuksen vuoksi. 

Ihan vain kysyn, että kannattaako päähallituspuolueiden tärvätä välejään tappeluun virkanimityksistä? 

Helppoa ei ole tulevilla kansliapäälliköilläkään. Aloita siinä sitten puhtaalta pöydältä tällaisen epäluulon ja poliittisen farssin jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja