Koko Euroopan pimentyminen lähellä lauantaina

Suuren osan Länsi-Eurooppaa pimentäneen häiriön alkusyy on vielä tuntematon. Euroopan unionin komissio vaatii viikonvaihteen sähkökatkoista perusteellista selvitystä.

Koko Eurooppa oli kantaverkkoyhtiöiden mukaan lauantai-iltana lähellä täydellistä pimentymistä. Euroopan energiaviranomaiset ja sähköyhtiöt etsivät tänään kuumeisesti syitä lauantai-iltana suuren osan Länsi-Eurooppaa pimentäneeseen sähkökatkokseen. Miljoonat ihmiset suuressa osassa Eurooppaa jäivät ilman sähköä 1-1,5 tuntia kestäneen sähkökatkon aikana.

Eurooppaa hätkähdyttäneen sähkökatkon syy on yhä auki. Todennäköisin syy oli Pohjois-Saksan tuulivoimaloiden aiheuttama tehopiikki, joka johti verkon hätäsulkuun. Näin uskovat muun muassa katkosta pahiten kärsineen Nordrhein-Westfalenin osavaltion energiaviranomaiset.

- Kantaverkko-operaattoreiden välittömät turvamenettelyjen mukaiset toimet estivät häiriötä kehittymästä koko Euroopan kattavaksi pimennykseksi, kertoi Euroopan kantaverkko-operaattoreiden yhteistyöjärjestö UTCE.

UTCE kertoi alustavassa raportissaan, että katkos alkoi illalla kello 22.10 Keski-Euroopan aikaa "vakavasta tapahtumasta Pohjois-Saksan verkossa". Se katkaisi sähkötoimitukset verkon läntisiin osiin ja johti Euroopan sähköverkon eriytymiseen kolmeksi erilliseksi saarekkeeksi.

Saksan tapahtuma aiheutti dominovaikutuksen, jonka seurauksena Saksan verkko jakaantui kahtia pohjoisesta kaakkoon. Häiriö levisi Itävaltaan, joka jakaantui myös kahteen erillisverkkoon. Pohjois-Saksan laukaisema reaktio jakoi Länsi-Euroopan sähköverkon kolmeen erilliseen saarekkeeseen ja johti verkon pikasulkuun, joka pimensi suurimman osan läntistä Eurooppaa.

Pohjois-Saksan tapahtuma johti siihen, että Saksan itäisten osien, Puolan, Tshekin, Slovakian, Unkarin ja Itävallan itäosan verkoissa oli liikaa virtaa samoin kuin Kaakkois-Euroopassa. Koko Euroopan läntinen osa sai liian vähän sähköä. Tuloksena oli verkkojen sulkeminen.

Italian pääministeri Romano Prodi korosti sähkökatkon jälkeen eurooppalaisen kantaverkko-operaattorin tarvetta ja koko markkina-alueen laajuisen valvonnan tehostamista.

- Olemme riippuvaisia toisistamme, mutta ilman yhteistä viranomaista emme voi auttaa toisiamme, sanoi Prodi.

Häiriö ei vaikuttanut Pohjoismaiden sähköverkkoon, joka on erillään manner-Euroopan verkoista.

Tapahtuman alkusyy vielä tuntematon

Alijäämäsaarekkeen sähköpula johtui UTCE:n mukaan siitä, että se ei saanut Saksan pohjoisosissa tuotettua tuulivoimaa ja koko alueen verkon taajuus putosi ylikysynnän takia. Se laukaisi automaattiset suojakatkaisimet ja aiheutti hätäsulun verkossa. Ylijäämäsaarekkeiden verkoissa ongelmana oli sähkön ylitarjonta. Se saattoi johtua tuulivoimasähköstä, jota ei pystytty viemään alueelta.

Heti tapahtuman jälkeen sähköyhtiö E.ON piti mahdollisena, että Emsjoen yli johtavan korkeajännitelinjan sulkeminen puoleksi tunniksi telakalta poistuneen aluksen kulkureitin turvaamiseksi olisi voinut aiheuttaa ongelman. Katkosta oli kuitenkin ennakkoon ilmoitettu verkko-operaattoreille ja siihen oli varauduttu. UTCE ei mainitse sitä raportissaan.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan yksi syy Pohjois-Saksan verkon ylituotantoon on saattanut olla tuulivoima. Tuulivoiman pakkosyötön takia sen säätäminen ei ole mahdollista. Vientikapasiteetin rajoittaminen Saksan läntisin osiin on saattanut johtaa sähkön ylitarjontaan muualla Saksassa. Pohjois-Saksassa tuuli IImatieteen laitoksen mukaan lauantai-iltana noin 10 metriä sekunnissa, joten tuulivoiman tuotanto on ollut varsin tehokasta.

Katkon myöhäisyys helpotti tilannetta

UTCE ei yleisluonteisen kuvauksen lisäksi vielä arvioinut katkon tarkkoja syitä. Se ilmoitti asettavansa työryhmän tutkimaan sähkökatkosta ja sen syitä. Ranskan viranomaisten mukaan kyseessä oli vakavin sähkökatkos 30 vuoteen. Pelkästään Ranskassa ilman sähköä oli yli viisi miljoonaa ihmistä.

Sähkökatkon takia sadat junat pysähtyivät Saksassa, Ranskassa ja muualla. Katkokset näkyivät koko maassa, kertoi Deutsche Bahnin edustaja Achim Strauss. Hänen mukaansa sekasorrolta selvittiin vain siksi, että myöhään lauantaina junaliikenne on melko vähäistä. Se pienensi merkittävästi myös katkon muita vaikutuksia.

- Sähkökatkon syy on vielä epäselvä, mutta se tulee vauhdittamaan eurooppalaista energiakeskustelua ja nousee varmasti esiin niin komissiossa kuin hallitusten kesken, arvioi yli-insinööri Timo Ritonummi kauppa- ja teollisuusministeriöstä. Hänen mukaansa katkos vertautuu viime vuosien vakavimpiin sähköhäiriöihin.

Häiriö on samantasoinen tapahtuma kuin Yhdysvaltain ja Kanadan itäosat pimentänyt katkos tai parin vuoden takainen Italian ja Sveitsin katkos, totesi Ritonummi. Pienemmässä mittakaavassa se vertautuu hänen mukaansa Helsingin puolen tunnin sähkökatkokseen muutama vuosi sitten.

EU vaatii perusteellista selvitystä sähkökatkoista

Euroopan unionin komissio vaatii perusteellista selvitystä viikonvaihteen sähkökatkoista.

- Vaikka katkot kestivät suhteellisen vähän aikaa, niitä ei voida hyväksyä, sanoo energiakomissaari Andris Piebalgs tiedotteessa. Piebalgsin mukaan tapahtumat osoittivat jälleen EU:n yhteisen energiapolitiikan tarpeen.

- Energiaturvallisuus saavutetaan paremmin yhteisellä eurooppalaisella lähestymistavalla kuin 27 erilaisella.

Komissio on lähettänyt asiasta jo kirjeen Euroopan kantaverkko-operaattoreiden yhteistyöjärjestölle UTCE:lle. Komissio vaatii paitsi katkojen tarkan syyn selvittämistä, myös sellaisten toimien listaamista, joilla vastaava tapahtuma voidaan tulevaisuudessa estää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat