Kokeilunhalu ajaa nuoren nettirikokseen

Vanhempien ikuinen pelko on nuorten joutuminen huonoille teille. Nettiaikana teini voi horjahtaa harha-askeleisiin jopa huoneessaan, sillä nuori saattaa ajautua rikollisiin puuhiin samalla, kun vanhemmat puuhastelevat viereisessä huoneessa.

Tietotekniikan rikosten tutkintaan erikoistunut porilainen rikosylikonstaapeli Marko Levonen tietää, että rikollisen toiminnan raja ylittyy helposti. Nettirikollisuudesta seuraukset voivat olla todella vakavat ja kiinnijäävän syytenimikkeet rajuja. Korvausvaatimukset nousevat huimiksi, kun esimerkiksi piratismia harrastanut jää kiinni oikeuksistaan kiinni pitävälle jättiyhtiölle.

- Turvallinen kotiympäristö on omiaan madaltamaan kynnystä vilppiin. Rikollinen toiminta ei tunnu miltään, kun kaikki tapahtuu tutussa tilassa. Kokeilunhalu voittaa, hän miettii.

Vartissa tuhojen tielle

Tekniikkarikosten tutkinnan kehittäjänä kunnostautunut Marko Levonen valittiin viime vuonna Vuoden poliisiksi. Hän oli mukana paljastamassa porilaista viruskirjoittajaa, jonka koodaamat haittaohjelmat pamahtivat brittilevittäjän kautta kymmeniin miljooniin koneisiin maailmassa.

- Tietotekniikan hallitsevalle laittomat toimet ovat äärettömän helppoja. Saan vartissa koneelle kuin koneelle repertuaarin, jolla voisi tehdä jo mitä tahansa tuhoja.

Levosen työpöydällä odottaa purkamista kaksi kannettavaa tietokonetta, gps-navigaattori ja 40-gigainen iPod. Ne liittyvät parhaillaan tutkittavaan rikokseen.

- Rikolliset käyttävät nykyään tietenkin koko nykytekniikan arsenaalia viestintäänsä, tutkija toteaa.

Nuoria suojaa parhaiten luottamuksellinen ja keskusteleva suhde vanhempiinsa, jotka eivät kuitenkaan aina tajua, mitä nuori netissä touhuaa. Perustiedot kannattaa päivittää. Esimerkiksi IRC-Gallerian etusivun linkissä kerrotaan palvelusta niin selkeästi, että keski-ikäinenkin ymmärtää.

- Jos nuorella on vääriä kiinnostuksen kohteita, netistä löytyy aina samanhenkistä seuraa keskustelupalstoilta. Ja nettiystävyyksien identiteetti ei aina täsmää todellisuuteen, Marko Levonen muistuttaa.

Tuoreesta tapauksessa nuoren tytön 14-vuotias nettikaveri on paljastunut aikuiseksi mieheksi. Tyttö alkoi kiinnittää huomiota suorasukaisiin pyyntöihin alastonposeerauksista.

- Miehen henkilöllisyys tiedetään - ja hänellä on iso määrä yhteyksiä tyttöihin, Levonen kuvaa.

Pojan kone jätetään rauhaan

Netin mahdollistamasta rikollisten temmellyskentästä huolimatta Levonen suhtautuu nykytekniikkaan myönteisesti ja käyttää konetta myös samoin kuin tavallinen kuluttaja, esimerkiksi pelaamalla.

-Pelaan netissä Wolfensteinia. Se on sellainen räiskintäpeli, tunnustaa rikostutkija.

Levosen 15-vuotias poika voi olla rauhassa. Isä ei ratsaa konetta, sillä luottamus pelaa.

- Minusta tietokone on yhtä henkilökohtainen väline kuin kännykkä. Sen tutkiminen ei oikein toisille kuulu, Levonen kuittaa.

Rikoksia tutkittaessa linjaus on tietenkin toinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat