Koiranystävän sisustus

Kuraa, kuolaa, karvaa, hiekkaa, havunneulasia, lehtiä, lunta. Tuttuja sinunkin kotoasi? Koira tuo omat pulmansa sisustajalle, mutta onneksi helpotustakin on luvassa. Lue niksit, joilla saat kodistasi ainakin vähän karvattomamman ja kurattomamman. Wuf!

Koiranilmalla kotiin kulkeutuu pihalta vähemmän tervetulleita tuomisia. Eteisen lattialla hiekan vielä kestää, mutta jos ja kun koira nukkuu sängyssä ja kiehnää sohvalla, kärsivällisyys loppuu ennen pitkää. Miten sisustaa koti kivasti rakkaasta lemmikistä huolimatta? Miten helpottaa koiraperheen arkea? Imurin ja tarraharjan kavereiksi löytyy muitakin arjen helpottajia.

Oivallinen apulainen taistelussa sisään kantautuvaa kuraa vastaan on sataprosenttisesta puuvillasta valmistettu, kotimainen Kurastoppari-matto.

Matto on mitä koiraystävällisin! Luonnonkuitu imee ja sitoo kosteuden sekä lian. Koiran karvat eivät tartu tasaiseen ja auki leikattuun nukkaan, ja mahdollisesti matolle ajautuvat karvat on helppo poistaa imuroimalla, toimitusjohtaja Vesa Puukkoniemi Salesline Oy:sta kertoo.

Mikä parasta, maton voi myös konepestä 60 asteessa. Turvalliseksi maton tekee kumilateksipohja, joka estää maton liukumisen. Matto soveltuu kaikille lattiamateriaaleille ja se pitää lattian kuivana. Kurastoppari kestää myös pakkasta eli se voidaan asettaa myös pihan puolelle tassuja puhdistamaan. Kevyttä mattoa myydään useissa väreissä ja koissa, joten visuaalisuudestakaan ei koiran vuoksi tarvitse tinkiä.

Koiranomistajat ovat kiitelleet mattoa kovasti. Taannoin mattoa testattiin koirakilpailuissa Tampereen lähistöllä ja palaute oli positiivista. Mattoa on maahantuotu Saksasta jo 18 vuotta, ja tänä vuonna sen valmistus siirtyi Suomeen.

Irtopäälliset ovat omiaan koiraperheen sohviin ja nojatuoleihin. Myös sohvatyynyissä kätevimpiä ovat vetoketjulliset tyynyliinat kiinteiden sijaan. Irtopäällisiä saa ostaa erikseen, ne voi teettää ja ne on myös suhteellisen helppo tehdä itse. Irrotettava päällinen helpottaa kodin puhtaanapitoa ja tarjoaa samalla muuntelumahdollisuuksia. Kätevintä on, jos irtopäällisestä voi pestä kuolan, kuran ja karvat koneessa. Muun muassa Artek ja Ikea myyvät sohvia ja nojatuoleja, joiden päälliset irtoavat vetoketjulla tai tarroilla. Irtopäällisiä myy esimerkiksi Anttila.

Jos lattiamateriaaliin on kodissasi mahdollisuus vaikuttaa, kannattaa tassujen alle valita helppohoitoinen ja kestävä materiaali. Hyvin kynsiä ja anturoita kestää laminaatti. Allocin Heating Systemissä lukkopontilliseen laminaattiin on yhdistetty myös uusi lattialämmitysjärjestelmä, jolla usein viileäntuntuisesta laminaatista on saatu mukavan lämmin. Uudessa laminaatissa lämmityselementit on asennettu jokaisen laudan pohjaan, joten lattian osittainenkin lämmitys on mahdollista. Myös laattalattia on helppo pitää puhtaana. Keraamisten lisäksi tarjolla on koirakotiin erinomaisia puristelaattalattioita. Laattalattian alla lähes välttämätön lattialämmitys hellii hauvelin hipiää.

Parketin etuihin kuuluu se, että lattia voidaan hioa ja lakata useampaankin kertaan. Esimerkiksi Tarkettin Ultraloc-parketilla on kotikäytössä 30 vuoden kulutuksenkestotakuu, ja se voidaan hioa viisikin kertaa. Parketti UV-kovetetaan, mikä takaa lakatun pinnan kestävyyden kulutusta ja naarmuja vastaan. Myös puupinnan oikea hoito keventää kuolan ja kynsien lattialle aiheuttamaa rasitusta. Nuorekas Trendy-muovilattia kestää hyvin vettä ja kulutusta. Helppohoitoinen ja kulutusta kestävä on myös joustovinyylilattia.

Jalustalliset ruoka- ja juomakupit säästävät paitsi koiraa vatsalaukun kiertymiltä, myös lattiaa. Tanskalaisen Amalien ruostumattomasta teräksestä valmistetut kupit kiinnittyvät joko seinään tai seisovat jalustalla. Kuppien kokoja ja telineiden korkeuksia on useita pikkuhauvasta jättiläisrotuiseen. Jos kotonasi vipeltää kokonainen pentue, kannattanee hankkia useiden kuppien pentubaari .

Suosi koirakodissa helppohoitoisia, konepestäviä materiaaleja. Valitettava tosiasia on, että vaaleat pinnat kestävät koiraa tummia huonommin. Jos haluat säästää tiettyjen huoneiden sisustusta koiralta, voit hankkia koirallesi lapsiportin oveen tai portaisiin. Koira-aitaus rajoittaa sekin haukun liikkeitä kodissa. Useimmissa kodeissa koira on kuitenkin perheenjäsen siinä missä ihmisetkin ja viihtyy siellä missä isäntä ja emäntäkin.

Sisustusta voi muuttaa koiraystävälliseksi rajallisesti, joten koira on hyvä totuttaa tassujen ja vatsan alusen kuivaamiseen tai pesuun ulkoilun jälkeen jo pentuiässä. Koiran harjaaminen ulkona keventää sisätilojen karvataakkaa. Turkin läpikäynti harvalla kammalla aina ennen sisääntuloa jättää suurimmat tuliaiset pihalle.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Artek, Markkinointi-Asop Oy, Salesline Oy, Tarkett

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja