Kohutun F1-kilpailunjohtajan tulevaisuus vaakalaudalla – tuoreelta FIA-pomolta poikkeuksellinen lausunto kauden päätöskisan tapahtumista

FIAn tuoreen tiedotteen mukaan F1-kauden 2021 päättäneen Abu Dhabin GP:n tapahtumiin liittyvässä tutkinnassa ole tehty vielä minkäänlaisia päätöksiä. Tiedote oli suoraa seurausta FIAn moottoriurheiluosaston pääsihteerin ja yksipaikkaisten kilpailutoiminnasta vastaavan Peter Bayerin lausunnoista.

Vastikään tehtäviinsä nimitetty Bayer kommentoi kolme kautta F1:n kilpailunjohtajana toimineen Michael Masin tilannetta itävaltalaisen Vorarlberger Nachrichtenin haastattelussa, jota ovat siteeranneet useat kansainväliset moottoriurheilusivustot.

Masi joutui viime kaudella toistamiseen silmätikuksi, kun mestaruustaistelun Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä katsottiin karanneen hänen käsistään. Lopullinen niitti tuli Abu Dhabissa, kun Masi sovelsi sääntökirjaa sanalla sanoen erikoisella tavalla ja riisti näin Hamiltonilta mestaruuden.

Monet ovat viimeisen puolentoista kuukauden aikana vaatineet Masin erottamista tehtävästään. Bayerin mukaan on hyvin mahdollista, että Masi saa lähteä.

– Michael on tehnyt upeaa työtä monella eri tavalla, emmekä halua menettää häntä. Olemme kertoneet tämän hänelle. Mutta olemme kertoneet myös, että on mahdollista, että tulee uusi kilpailunjohtaja, Bayer sanoi itävaltalaislehdelle muun muassa Sky Sportsin mukaan.

Kilpailunjohtajan vastuut jaetaan tulevaisuudessa useammalle eri henkilölle.

– Kilpailunjohtaja vastaa urheilupuolesta, turvallisuudesta ja radasta. Se on liikaa. Nämä roolit tullaan jakamaan. Tämä pienentää kilpailunjohtajan taakkaa.

Se, onko Masi yksi näistä kilpailunjohtajista, on vielä arvoitus. Toisaalta FIAlla on pulaa sellaisista henkilöistä, joiden työhistoria tukee kilpailunjohtajaksi nimittämistä.

– Minä voin vain tehdä ehdotuksia Maailman moottoriurheiluneovostolle, ja näihin ehdotuksiin sisältyy myös Michaelin nimi, Bayer vakuuttaa.

Masin tulevaisuuteen liittyvien lausuntojen lisäksi Bayerin haastattelusta on nostettu esiin kommentit kauden 2021 päätösosakilpailun tapahtumista.

Mikäli Mercedes olisi vienyt valituksensa FIAn tuomioistuimeen saakka, Bayer uskoo, että lopputulemana olisi ollut Abu Dhabin GP:n mitätöiminen. Bayerin näkemys on FIAn aiemmasta linjasta poikkeava, sillä hän on ensimmäinen, joka FIAn suunnalta myöntää, että Masi – hänen alaisensa – teki virheen.

– Tuomarit olisivat sanoneet, että sääntökirjassa lukee eri tavalla kuin kilpailunjohtaja päätti.

Verstappen olisi ollut mestari, vaikka kauden päätösosakilpailu olisikin peruttu. Tasapisteissä mestaruuden olisi ratkaissut Verstappenin hyväksi se, että hänellä oli yksi voitto Hamiltonia enemmän.

Näistä voitoista Hamiltonin kannattajia kismittää erityisesti elokuinen Belgian GP, josta Verstappen sai tililleen voiton ja viisi pistettä Hamiltonia enemmän, vaikka koko parin kierroksen mittainen kilpailu köröteltiin turva-auton perässä.

Lue myös:

    Uusimmat