Mainos

Kohu CIA-lennoista kiihtyy Euroopassa

Euroopan neuvosto aikoo aloittaa tutkimukset CIA:n vankikuljetuslennoista. Uusia epäilyjä lennoista tuli tänään esille Itävallassa ja Portugalissa.

Euroopan neuvosto on ilmoittanut aloittavansa viralliset tutkimukset Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankikuljetuslennoista. Neuvoston jäsenmailta pyydetään selvityksiä epäillyistä välilaskuista ja ylilennoista.

Euroopan neuvoston pääsihteeri Terry Davisin mukaan järjestö aikoo tutkia, ovatko sen jäsenmaiden viranomaiset osallistuneet terrorismista epäiltyjen vankien luvattomiin kuljetuksiin tai kiinnipitoon.

Itävallan ja Portugalin tiedotusvälineet kertoivat tänään uusista vankikuljetusepäilyistä. Molempien maiden oppositiopuolueet vaativat maiden hallituksilta lisäselvityksiä ja virallisia vastalauseita. Itävallan ilmavoimien komentaja vahvisti CIA:n kuljetuslennon poikenneen ilman lupaa sotilaallisesti liittoutumattoman Itävallan ilmatilaan tammikuussa 2003. Portugalin hallitus puolestaan kiisti Focus-lehden esittämät väitteet CIA:n koneiden vierailuista maan lentokentillä.

Tiedotusvälineet ovat syyttäneet CIA:ta vankien kuljettamisesta Itä-Euroopan ja Aasian maihin, joissa vankien oikeuksia ja kidutusta koskevat lait ovat löyhempiä kuin Yhdysvalloissa. CIA:n käyttämiksi epäiltyjä koneita on nähty kymmenessä Euroopan maassa, mm. Suomessa

Euroopan unionin puheenjohtajamaa Britannia aikoo lähettää Yhdysvalloille kirjeen, jossa vaaditaan selvitystä syytöksiin salaisista CIA:n pidätyskeskuksista Euroopassa. EU:n ulkoministerit sopivat asiasta Brysselin-kokouksessaan eilen, kertoo Britannian ulkoministeriö.

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan kirje Yhdysvaltoihin on lähdössä "melko pian". Tähän mennessä Yhdysvallat on kieltäytynyt kommentoimasta tietoja keskustiedustelupalvelun väitetyistä pidätyskeskuksista Itä-Euroopassa tai vankikuljetuslennoista Euroopan lentokenttien kautta.

Ruotsin selvitys lennoista valmistumassa

Ruotsin selvitykset niin sanotuista CIA-lennoista valmistuvat joulukuun alkupuolella. Ruotsin ilmailuvirasto ei kiellä eikä myönnä nyt mitään lentoja, vaan keskittyy hallituksen tilaaman selvityksen tekemiseen.

- Me emme vahvista emmekä kiellä väitettyjä lentoja. Me emme luovuta mitään tietoja yksittäisistä lennoista, matkareiteistä tai laskutuksista, kertoi Ruotsin ilmailuviraston tiedotusjohtaja Lars Röhne.

Suomalainen Borgåbladet-lehti kertoi tänään CIA:n käyttämän lentoyhtiön Hercules-kuljetuskoneen käyneen Helsinki-Vantaan kentällä 16. toukokuuta 2003 ja jatkaneen edelleen Tukholman Arlandan kentälle.

- Me olemme saaneet hallitukselta tehtäväksemme yhdessä Ilmailuhallituksen ja muiden viranomaisten kanssa laatia selvitys näistä niin kutsutuista CIA-lennoista. Selvitys valmistuu viimeistään 8. joulukuuta, jätämme sen hallitukselle ja se päättää, missä määrin selvityksen tietoja päästetään julkisuuteen, Röhne totesi.

Ruotsissa uutisen väitetyistä CIA-lennoista ja mahdollisista vankikuljetuksista kaivoi esille uutistoimisto TT. Ruotsalaisuutisissa on tähän asti puhuttu yhdysvaltalaisen charteryhtiö Richmor Aviationin vuokraamista pienehköistä matkustajakoneista.

TT:n mukaan ruotsalainen ilmailuharrastaja Daniel Fall on saattanut kuvata Helsinki-Vantaan kentällä vierailleen Hercules-koneen Arlandan kentällä. Fall kuvasi Hercules-koneen Arlandan kentällä 17. toukokuuta 2003. Fall asuu kentän lähellä ja kuvaa usein lentokoneita.

- Tämä konetyyppi on hyvin epätavallinen, ja on tunnettua, että sitä vuokrataan eri maiden ilmavoimille. Sikäli kuin tiedän, kone ei ole koskaan aikaisemmin laskeutunut Ruotsiin.

(MTV3-STT-AFP-APA-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.