Kodinhoitohuone toimivaksi vanhoilla kaapistoilla

Valkoiseksi maalatut seinät, valkoiset vanhat keittiön kaapit ja pieniä kauniita yksityiskohtia siellä täällä. Näistä aineksista rakentui viihtyisä kodinhoitohuone vaasalaiseen kotiin. Väriä huoneeseen tuovat lapsiperheen pyykit, joita löytyy likapyykkikoreista, kuivaustelineiltä, puhtaiden vaatteiden kasoista ja lajiteltavien sukkien rivistöistä.

50-luvulla rakennetun omakotitalon kellarissa sijaitsevan kodinhoitohuoneen suunnitteli perheen äiti Katja ja toteutti isä Sami. Talossa ei ollut lainkaan tilaa pyykinhuollolle, kun kuusihenkinen perhe muutti sinne kaksi vuotta sitten.

Betoniseinäinen, työkaluhyllyillä varustettu kellaritila raikastettiin valkoisella maalilla ja kalustettiin yläkerran keittiöstä puretuilla kaapistoilla. Keittiön vanhat kaapistot toimivat mainiosti kodinhoitohuoneeseen kierrätettyinä. Katja on sisustanut huoneen viihtyisäksi vanhan talon henkeen sopivilla yksityiskohdilla.

- Onhan se kivempi täällä selättää kaaosta, kun on mitä katsella. Panostan täälläkin seinien sisustamiseen ja tekstiileihin kunhan viereisen kellaritilan likaiset ja pölyävät hommat siirtyvät uuteen, pihaan rakennettavaan autotalliin. Tämä on osa meidän perheemme viisivuotissuunnitelmaa, Katja naurahtaa.

Kodinhoitohuoneessa on pesukone, kuivausrumpu, sähköprässi ja ikivanha käsikäyttöinen mankeli. Kuivausrummun käyttämisestä Katja potee hieman huonoa omatuntoa, sillä “kuivari vie sähköä ja maailma ei pelastu”. Kuivausrumpu on perheessä kuitenkin välttämätön, sillä ulkona vaatteita ei voi kuivattaa nuorimman lapsen siitepölyallergian vuoksi.

Periaatteessa Katja liputtaa perinteisen narukuivatuksen puolesta. Kuivausrummun hyvänä puolena on kuitenkin vaatteiden pölyttömyys. Kuivuri imee vaatepölyn, joka naruilla kuivattaessa jäisi sisäilmaan leijumaan. Haaveissa on silti vielä kattoon vinssattava pyykinkuivausnaru, jonka Sami joskus joutaessaan saa virittää kodinhoitohuoneeseen.

Sähköprässillä on nopea suoristaa vaatteiden rypyt, alusvaatteita ei sentään silitellä. Mankelin läpi Katja vetäisee lakanat ja muut kuin froteiset pyyhkeet. Keittiöpyyhkeisiin hän loihtii ihanan tuoksun suihkauttamalla niille laventelivettä ennen mankelointia. Reseptinä on puoli litraa vettä ja kymmenen tippaa eteeristä laventeliöljyä suihkepulloon. Pyyhkeiden lisäksi tuoksu leviää koko liinavaatekaappiin.

Toisinaan kodinhoitohuone tarjoaa mahdollisuuden rauhalliseen puuhasteluhetkeen. Niinä hetkinä perheen nuorimmainen lilluu kylpyammeessa ja rusinoituu puolisen tuntia vesileikeistä nauttien. Äiti saa seinän takana viikkailla, prässäillä ja mankeloida kaikessa rauhassa.

Isommat tytöt hoitavat viikkausvuorot keskenään kellarissa kikatellen ja kesähelteillä kellarivuoroista oikein kinataan, sillä silloin tilan viileys on valttia.

Kuvat ja teksti: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja