Mainos

KL: Näin saat verovapaata tuloa osuuskaupasta - myös bonusvertailu kannattaa

Suomen suurin osuuskauppa, pääkaupunkiseudun HOK-Elanto, jakaa osuuskaupoista vähiten asiakasetuja eli bonuksia, uutisoi Kauppalehti. Lehti myös neuvoo, miten jäsenyyskikkailu voi tuoda verovapaata etua.

Kauppalehti on selvittänyt eri osuuskauppojen maksamat bonukset. Kuluttaja, joka tekee kuukaudessa 950 euron ostokset, saa HOK-Elannolta vuodessa bonuksina 400 euroa. Samoilla ostoksilla Keski-Pohjanmaan Osuuskaupasta KPO:sta irtoaa vuodessa 570 euroa eli 43 prosenttia enemmän. Sillä syö jo 17 kymmenen euron lounasta.

– Jäsenmäärältään suuri HOK-Elanto ei pysty jakamaan enempää etuja, koska sen heikosta tuloksesta ei yksinkertaisesti riitä jaettavaa. 30 euron vuotuinen korotus jäsentä kohden veisi koko konsernin tuloksen, Kauppalehden analyytikko Ari Rajala selvittää.

HOK-Elannon liikevoittoprosentti on 1,1, kun esimerkiksi Etelä-Karjalan Osuuskaupan liikevoittoprosentti on 5,2. 

HOK-Elannon toimitusjohtajan Matti Niemen mukaan vaatimaton tulos ja pienemmät bonukset selittyvät sillä, että pääkaupunkiseudun markkinat kasvavat huimaa vauhtia ja palveluverkkoa uudistetaan. HOK-Elanto investoi esimerkiksi viime vuonna 100 miljoonaa euroa toimipaikkaverkoston ylläpitoon ja kehittämiseen. HOK-Elannolla on 580 000 asiakasomistajaa, mikä tekee siitä Suomen laajimmin omistetun yhtiön.

Verovapaata tuloa 1 500 euroon saakka

Osuuskauppojen tarkoitus on jakaa tuloksistaan tuloa osuuskuntien jäsenille eli asiakkaille. Asiakas voi itse valita, minkä osuuskaupan jäsen hän on. Helsingissä asuva voi liittyä esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Osuuskauppaan, josta saa 20 prosentin osuuspääomakoron ja yli 900 euron ostoksista viiden prosentin bonukset. Helsingissä osuuspääomakorko on 10 prosenttia ja maksimibonukset eli viiden prosentin bonukset saa vasta 1 500 euron ostoksilla.

Kauppalehti neuvoo, että kuluttaja voi liittyä useamman osuuskaupan tai vaikka jokaisen jäseneksi ja saada osuuspääomalleen hyvää korkoa. Verovapaata osuuspääoman korkoa voi nostaa 1 500 euroon saakka. Koron suuruus on osuuskaupasta riippuen 5-20 prosenttia eli huikeasti yli pankkitalletusten.

Jäsenosuusmaksu on osuuskaupossa sata euroa, paitsi HOK-Elannossa 35 euroa.

 Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.