Kirsi lopetti jo 15 vuotta sitten – näillä keinoilla tupakasta voi oikeasti päästä irti

Näillä keinoilla tupakasta voi oikeasti päästä irti! 8:12
Kirsi lopetti tupakoinnin jo 15 vuotta sitten – näillä keinoilla sauhuttelusta voi oikeasti päästä irti

Kirsi lopetti tupakoinnin jo 15 vuotta sitten. Miten? Millaisia ovat tupakoinnin lopettamisen reseptilääkkeet, ja kannattaako tupakointia lopettaa enää vuosikausien sauhuttelun jälkeen?

Koordinaattori Kirsi Airos Suomen Sydänliitosta lopetti tupakoinnin jo 15 vuotta sitten.

– Onnistuin ehkä sen takia, että tietoa ja halua oli, ja olin tehnyt sellaista henkistä pohjatyötä, hän kuvasi Uutisaamussa.

Kansainvälistä maailman tupakatonta päivää vietetään vuosittain 31.5.

Alkusysäyksenä toimi Airoksen perhe: hänen tyttärensä tulivat teini-ikään.

– En enää halunnut olla se tupakoiva äiti. Muutenkin aika ehkä oli muuttunut. Se ei tuntunut hyvältä, Airos myöntää.

– Se vaati aika ison henkisen pohjatyön ja motivaation, hän myöntää.

Lopettaminen kuitenkin tapahtui kertarysäyksellä. Airos käytti "kolmen metodia" lopettamiseen – katso yllä olevalta videolta, miten se toimi!

"Tupakointi on erittäin vaarallista sydän- ja verenkiertoelimistölle"

Kuten moni jo tietää, tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää: yli 90 prosenttia tapauksista tulee tupakoijille.

– Harvempi tietää, että tupakointi on erittäin vaarallista sydän- ja verenkiertoelimistölle, kuvaa ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Suomen Sydänliitosta.

Katso myös: Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto – "lopettaminen kannattaa aina, muutamassa vuodessa riski sairastua laskee". Juttu jatkuu videon alla.

Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto – tutkija:"Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, muutamassa vuodessa riski sairastua laskee" 7:16

Tupakointi vaurioittaa verisuonten sisäpintaa, jolloin niiden ahtautuminen käynnistyy; verisuonissa on ikään kuin krooninen tulehdustila sauhuttelun takia. Tupakointi myös edistää veren hyytymistä. Lopettaminen kannattaa siis myös vuosien jälkeen.

– Vaikka verisuonten seinämiin olisi tullut muutoksia ja olisi sydäninfarktikin tullut, niin lopettaminen kannattaa ihan aina, Hekkala kuvailee.

Lopettaminen tuo mukanaan oireita: "Kolme vuotta oli ehkä sellainen raja..."

Esimerkiksi veren hyytymistaipumus normalisoituu lopettamisen jälkeen. Sydäninfarktia ei luonnollisesti voi perua, muta tupakoinnin lopettaminen on verenkiertoelimistölle silti iso asia.

Airoksen mukaan fyysisten tuntemusten lisäksi lopettamista seurasivat henkiset oireet. Tupakkaa teki usein mieli esimerkiksi tietyissä tilanteissa.

– Kolme vuotta oli ehkä sellainen raja, että se henkinen puoli oli hallussa: pystyi selättämään tilanteet, kun tulee se mielihalu, Airos kuvaa.

Tupakointi on vähentynyt: 1970-luvulla miehistä joka toinen poltti. Nyt noin 15 prosenttia miehistä ja naisista polttaa. Mutta onko tupakoinnin lopettamiseen lääketieteellistä apua, joka oikeasti tehoaa? Millaisia ovat tupakoinnin lopettamisen reseptilääkkeet? Onko "terveellisempää" tupakkaa olemassa? Katso keskustelu jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat