Yksi päätös pienentää sydänkohtauksen riskiä yhtä tehokkaasti kuin kolme lääkettä

Taas tupakoitsijoita rangaistaan 10:00
Katso video: Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.

Tutkimus vahvistaa, että tupakoinnin lopettaminen on tehokas keino estää uusia sydäninfarkteja.

Tupakoinnin lopettaminen voi suojata ihmistä sydänkohtaukselta yhtä tehokkaasti kuin kolmen sydänlääkkeen käyttäminen. Euroopan kardiologisen seuran (ESC) tapaamisessa esitellyn tutkimuksen mukaan sydänvaivoista kärsivä voi tumppaamalla saada elämäänsä viisi tervettä vuotta lisää.

Tulokset perustuvat lähes tuhannen yli 45-vuotiaan potilaan otantaan. Osallistujat olivat jo saaneet sydäninfarktin ja/tai heille oli tehty pallolaajennus tai ohitusleikkaus. He tupakoivat edelleen puoli vuotta sairastumisen tai operaation jälkeen.

Tutkijat laskivat mallinnuksensa avulla, miten tupakoinnin lopettaminen vaikutti potilaiden terveyteen verrattuna siihen, jos he jatkoivat sauhuttelua mutta käyttivät kolmea kolesterolia ja tulehdusta laskevaa lääkitystä.

Tupakasta luopuminen toi elämään suunnilleen saman verran terveitä vuosia kuin kaikkien kolmen sydänlääkkeen käyttäminen. Tiedotteessaan tutkijat huomauttavat, että sydänvaivojen lisäksi tupakoinnin lopettaminen pienentää esimerkiksi keuhkosairauksien ja syöpätautien riskiä.

Katso, mitkä oireet voivat kertoa syöpään sairastumisesta. Juttu jatkuu videon alla.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Katso video: Syövän ensioireet ovat usein lieviä ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Millaisesta muutoksesta tulee huolestua?

Tupakointi on merkittävä sydänriski

Vuosittain noin 5000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Savukkeet yhdistetään usein syöpään, mutta tupakointi on myös merkittävä riski sydän- ja verisuonielimistön terveydelle.

Sydänliiton mukaan tupakoinnin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista lähes kolmannes johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Kaikista sydän- ja verenkiertoelinten sairauksista arviolta joka viides aiheutuu tupakoinnista.

Viime vuonna tutkijat varoittivat, että tupakointi uhkaa jo nuorten aikuisten sydänterveyttä. Laajan tutkimuksen mukaan sydänriskit alkavat kohota, kun tupakointia on jatkunut 10–20 vuotta. Tupakoitsijat sairastuivat paitsi savuttomia nuorempina myös vakavammin: sauhuttelijoiden kohdalla ensimmäinen oire oli useammin äkkikuolema.

Tupakansavu sisältää yli 4000 kemiallista yhdistettä, joista monet vaikuttavat sydämeen. Tupakointi altistaa muun muassa sydänlihaksen hapenpuutteelle, verisuonien tukkeutumiselle sekä kolesterolitasojen kohoamiselle.

Tupakoinnin lopettaminen on tehokkain keino estää uusia sepelvaltimotautikohtauksia sydäninfarktin kertaalleen sairastaneilla. 

Katso alla oleva video: Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto.

Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto – tutkija:"Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, muutamassa vuodessa riski sairastua laskee" 7:16

Lue myös:

    Uusimmat