Mainos

Kirjolohta vedetään pois markkinoilta listerian vuoksi

Elintarvikeyritys Heimon Kala vetää erän kirjolohta markkinoilta listeriabakteerin vuoksi. Sallitun pitoisuuden ylittänyt määrä listeria monocytogenes -bakteeria löytyi "Heimon Gourmet graavisuolattu kirjolohiviipale" -pakkauksesta, jonka viimeinen käyttöpäivä on 24.5.

Pois vedettävät pakkaukset ovat 150 gramman painoisia. Heimon kala on jo ohjeistanut jälleenmyyjiä poistamaan tuote-erän myynnistä.

Kuluttajien pitää hävittää kyseiset ostamansa pakkaukset. Tuotehyvityksistä voi olla yhteydessä Heimon Kalaan.

Listeria monocytogenes -bakteeri voi aiheuttaa ihmiselle vakavan taudin, listerioosin. Erityisen alttiita sairastumiselle ovat vastustuskyvyltään heikentyneet, raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset.

Tutkimusprofessori Anja Siitonen Kansanterveyslaitokselta kertoo, että listeriabakteeri on yleinen bakteeri, jota löytyy jopa maaperästä. Lisäksi 5-10 prosentilla terveiden henkilöiden suoliston normaalien mikrobien joukosta löytyy listeriaa.

- Yleensä perusterveille listeriabakteerista ei ole mitään haittaa. Tiedämme kuitenkin, että on tapauksia, joissa bakteeri voi aiheuttaa ripulia terveellekin ihmiselle, Siitonen muistuttaa.

Vastustuskyvyltään heikentyneillä listeriabakteeri voi tunkeutua verenkiertoon ja kulkeutua selkäydinnesteeseen ja aiheuttaa sitä kauttaa vakavan yleisinfektion ja aivokalvontulehduksen. Kuolleisuus voi olla jopa 25 prosenttia, Siitonen kertoo.

- Sairaan kannattaa varoa tiettyjä tuotteita, esimerkiksi kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kaloissa voi olla listeriabakteeria normaalistikin.

Listeriabakteerille on ominaista, että se lisääntyy kylmässä. Eli jos bakteeria onkin alun perin vähän, se voi pitkän kylmäsäilytyksen aikana lisääntyä.

Kalojen listeria-arvoja tarkkailee Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.