Kirja: Suomi järkyttyi vuonna 2005 valtavasta Nightwish-kohusta – Tuomas Holopainen muistelee: "Minulla oli järkyttävän paha olo sen jälkeen, mitä tapahtui Tarja Turusen kanssa"

7:41
Nightwish-yhtyeen basisti Marco Hietala julkaisi oman elämäkertansa vuonna 2017.

Tuomas Holopainen kertoo Kohtaamisia 2 -kirjassa voineensa itse erittäin huonosti Tarja Turusen erottamisen aikaan vuoden 2005 tienoilla. 

Suomessa kohahti vuonna 2005, kun kansainvälisesti valtavaa suosiota nauttinut Nighwish päätti maailmankiertueensa 21. lokakuuta Helsingin Hartwall-areenalle, ja samana iltana päättyi yhtyeen yhteinen taival solisti Tarja Turusen kanssa. Asiasta nousi valtava, ennen näkemätön kohu, jota puitiin mediassa päiväkausia, jopa viikkoja. Monet muistavat itkuisen Turusen haastattelut ja yhtyeen katkerat kannanotot, kun totuus Nightwishin rakoilevista väleistä tuli päivänvaloon. 

Yhtyeen perustaja, kosketinsoittaja ja säveltäjä Tuomas Holopainen muistelee vuosien takaista kohua Kaj Kunnaksen ja Paavo Nurmen tuoreessa kirjassa Kohtaaminen II. Holopainen kertoo olleensa erittäin yllättynyt vuonna 2005 siitä mediakohusta, jonka Turusen erottaminen sai aikaan. 

– Minulla oli järkyttävän paha olo sen jälkeen, mitä tapahtui Tarja Turusen kanssa. Voin huonosti muutenkin yksityiselämässäni. Tuntui, että mikään ei onnistu. En ollut ollenkaan valmistautunut julkisuusrumbaan, joka seurasi solistinvaihtoa. En tajunnut, että se olisi niin iso juttu. Minusta tuntui, että kaikki kaatuu päälle.

Holopainen on käsitellyt tuntojaan asiasta runsaasti musiikissaan. Esimerkiksi yhtyeen paluun ja uuden solistin Anette Olzonin myötä vuonna 2007 julkaistu The Poet and the Pendulum -kappale luotaa Holopaisen syvimpiä ja pimeimpiä tuntoja asiasta. Holopainen kertoo kirjassa tehneensä kappaleessa "kuvainnollisen itsemurhan". Tämän kautta muusikko pääsi vaikean asian yli, vaikka kyseinen kappale onkin hänelle yhä keikoilla kova pala esittää. Tavallaan kappale kuitenkin toimi Holopaisen pelastajana, mies kertoo kirjassa.  

– Ei ole liian rajua sanoa näin, mutta en ajatellut missään vaiheessa, että tekisin itselleni jotain vahingollista. Minulla oli puolen vuoden ajan niin karmea olo kuin kuvitella saattaa.

Turusen erottamispäätöstä ei tehty kevyin mielin. Nightwishin alkuperäisjäsenet olivat tunteneet toisensa nuoresta iästä lähtien. 

– Olimme kulkeneet pitkän tien solistimme kanssa. Olimme kokeneet hienoja asioita yhdessä aina yläasteelta lähtien. Tosi tärkeä ihmissuhde katkesi niin rumalla tavalla. Kyllä se jätti elinikäiset arvet. Minusta tuntui, että kaikki menee päin persettä, Holopainen muistelee. 

Holopainen ei kadu sanojensa mukaan vanhoja asioita, mutta kertoo, että tekisi kuitenkin monta asiaa toisin, jos voisi. 

Turusen jälkeen Nightwishin solistina vaikutti noin viiden vuoden ajan Olzon, joka myös lähti yhtyeestä erikoisen tapahtumaketjun seurauksena. Olzonin lähtö Nightwishista kävi enemmän yllättäen, kesken Yhdysvaltojen kiertueen. Olzon oli tuolloin raskaana ja sairastui kiertueen aikana. Olzon kiirehti sairaalaan eikä pystynyt esiintymään samana iltana yhtyeen konsertissa. 

Seuraavana päivänä Olzon esiintyi viimeisen kerran Nighwishin solistina. Myös tällöin yhtyeen riveissä oli kiristynyt ilmapiiri. Näin ollen Nightwish päätyi pyytämään hollantilaista Floor Jansenia laulajakseen. 

– Koko bändi on sitä mieltä, että meillä kävi flaksi. Hän oli juuri toipunut burnoutistaan, eikä hänellä ollut aktiivista bändiä sillä hetkellä. Jos olisimme kysyneet pari kuukautta aikaisemmin, hän ei olisi varmaankaan suostunut. Laulajan vaihtuminen tapahtui kahdessa vuorokaudessa. Moni asia olisi voinut mennä pieleen, Holopainen kertaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja