Mainos

Marco Hietala kertoo uutuuskirjassa Tarja Turusen erottamisesta Nightwishista: "En jaksanut enää sitä saatanan venkoilua"

7:41

Marco Hietala muistelee kirjassaan tapahtumia, jotka johtivat Tarja Turusen erottamiseen Nightwishista vuonna 2005.

Nightwish-yhtyeen basisti Marco Hietala kertaa uutuuskirjassaan Marco Hietala – Ruostumaton (Docendo) tapahtumia, joiden johdosta yhtyeen ensimmäinen solisti Tarja Turunen erotettiin syksyllä 2005. Hietalan mukaan Turunen ja hänen managerinaan toiminut miehensä Marcelo Cabuli alkoivat tehdä entistä kovempia vaatimuksia ja sanella ehtoja bändin toiminnalle. 

– Tilannetta pahensi se, että Marcelo ajoi vain ja ainoastaan Tarjan etuja, eikä välittänyt mitään muiden toiveista tai muutenkaan bändin yhteisestä parhaasta. En tiedä, mitä pariskunta oli hotellihuoneessa asioista puhunut, mutta kyllä minusta siinä oli selkeästi Marcelon puolelta sellaista hajota ja hallitse -taktiikkaa eli tarkoituksellista kiilan väliin lyömistä.

Hietala kertoo, että Turunen muun muassa ilmoitti kesken Once-levyn kiertueen kun yhtye oli palaamassa Torontosta Helsinkiin, ettei hän aio lähteä mukaan Australiaan eikä Japaniin. Hietalalle tämä oli viimeinen niitti.

– Vittu, että minulla paloi hihat. Olin katsellut sitä temppuilua jo niin pitkään ja kun olin väsynyt enkä ihan selvinpäinkään, niin ilmoitin, että eroan. En jaksanut enää sitä saatanan venkoilua. Australia ja Japani olivat bändin jatkon kannalta tärkeitä uusia alueita, ja olisi ollut idioottimaista jättää ne pois.

Samalla lentomatkalla yhtyeen perustaja, kosketinsoittaja ja säveltäjä Tuomas Holopainen yritti keskustella Turusen kanssa asiasta ja saada asiat selvitettyä. Keskustelu päättyi siihen, että Turunen totesi Holopaiselle ettei tarvitse yhtyettä enää ja voivansa jättää sen milloin vain, vaikka päivän varoitusajalla. 

– Siinä se oli. Tuon kommentin jälkeen ei ollut enää paluuta. Tunsin Tuomaksen ja tiesin, että nyt Tarja meni liian pitkälle.

Hietalan kertoo, että Holopainen oli yrittänyt pitää bändin kasassa ja oli joustanut äärimmilleen Turusen ja hänen miehensä vuoksi. 

– Bändi oli Tuomaksen luomus, hän teki biisit ja lyriikat ja teki paljon enemmän bändin eteen kuin kukaan muu. Ei saatana hän voinut luovuttaa elämäntyötään kenellekään tuosta vain eikä taipua tuollaiseen kiristämiseen.

Hietala oli itse liittynyt bändiin vuonna 2001 ja oli tuohon aikaan sen uusin jäsen. Hän kertoo olleensa se, joka sanoi ensimmäisenä, ettei yhtye voi jatkaa Turusen ja Cabulin kanssa. Hietala oli tullut bändin ulkopuolelta eikä hänen mielipiteeseensä vaikuttaneet kaveriporukan tunnesiteet niin vahvasti kuin muihin.

Yhtye tuli yhdessä siihen lopputulokseen, että Turunen oli erotettava. Kun pitkä maailmankiertue saatiin päätökseensä Hartwall Areenan konserttilla lokakuussa 2005, Turuselle ojennettiin loppuhalausten jälkeen kuuluisa erottamisesta ja sen syistä kertova kirje.

Timo Kangasluoman kirjoittama Marco Hietala – Ruostumaton -kirja (Docendo) ilmestyy 12. lokakuuta.

Katso Marco Hietalan ja Timo Kangasluoman haastattelu Huomenta Suomessa artikkelin yläosassa!

Katso alla myös Nightwishin videohaastattelu syyskuulta 2016.

4:44

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja