Kirja: Jenni Haukiolla ja Vesa-Matti Loirilla oli yhteinen projekti, joka ei koskaan ehtinyt toteutua – lopulta presidenttipari sai ikäviä uutisia

Jenni Haukio kertoo kokemuksistaan ja roolistaan presidentin puolisona 7:13
Jenni Haukio MTV:n erikoishaastattelussa – tätä hän jää kaipaamaan ajasta presidentin puolisona

Presidenttiparilla oli läheiset välit edesmenneeseen taiteilija Vesa-Matti Loiriin.

Tohtori Jenni Haukion kirjoittama kirja elämästä presidentin puolisona Sinun tähtesi täällä (WSOY) julkaistaan tänään. Haukio kertoo kirjassa näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota hän on isänmaan hyväksi tehnyt jo yli kymmenen vuoden ajan.

Presidenttiparilla oli läheiset välit edesmenneen taiteilijalegenda Vesa-Matti Loirin kanssa. Haukiolla ja Loirilla piti aikoinaan olla yhteinen työprojekti, joka ei kuitenkaan ehtinyt toteutua.

Haukio sai idean vuoden 2019 Turun kirjamessuilla, kun Loiri keskusteli elämäkerrastaan kirjailija Jari Tervon kanssa. Haukio lähestyi Loirin manageria Pete Eklundia kertoen, että vuoden 2020 kirjamessujen poikkitaiteellisena teemana tulisi olemaan musiikki. Myöhemmin keskustelu jatkui sähköpostitse.

Pete Eklundin ehdotuksesta ja keskustelujemme pohjalta syntyi ajatus Messukeskuksen auditoriossa järjestettävistä Runonlaulajat-konserteista, joissa Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann esittäisivät runouteen sävellettyä musiikkia. Samassa yhteydessä järjestäisimme messuohjelman osana myös keskustelun, jossa minä haastattelisin Loiria ja Edelmannia heidän suhteestaan suomalaiseen runouteen ja sen juuriin, runonlaulajien perinteeseen. Tarkoitukseni oli myös kysyä Loirilta hänen Eino Leino -musiikkinsa synnystä sekä sen vaikutuksista häneen niin ihmisenä kuin myös taiteilijana, Haukio kirjoittaa kirjassa.

Suunnitelmat olivat jo pitkällä ja ohjelmaa laajennettu, mutta kirjamessut kuitenkin peruuntuivat koronapandemian vuoksi. Lopulta suunnitelmat siirrettiin seuraavaan vuoteen.

– Loirin ja Edelmannin konsertit sekä heidän osallistumisensa messuille sen sijaan peruuntuivat jälleen, koska elokuussa 2021 Loiri loukkasi kätensä ja siirtyi pitkälle sairauslomalle. Huono onni seurasi siis kahden vuoden ajan tätä upeaa hanketta, mikä jäi raskaasti harmittamaan meitä kaikkia, jotka suunnittelussa olimme olleet osallisina.

Tammikuussa vuonna 2022 presidenttipari sai kuulla Loirin vakavasta sairaudesta, kun tämä manageri soitti Loirin omasta pyynnöstä presidenttiparille.

– Samalla minulle kävi selväksi, ettei tärkeänä vaalimani ajatus Loirin kiittämisestä julkisesti Turun Kirjamessuilla tulisi koskaan toteutumaan. Siksi, ja myös koska Loirin taiteen merkitys on minulle henkilökohtaisesti ollut suuri, päätin kirjoittaa hänelle kirjeen. Kirjeessä ilmaisisin ne asiat, joiden kertomiseen julkisesti en koskaan saanut mahdollisuutta.

Kirje toimitettiin Loirille samana päivänä, kun presidentti Sauli Niinistö kävi Loirin kanssa viimeiseksi jääneen kahdenkeskisen puhelun. Haukio kuvailee kirjassa, kuinka edellisenä päivänä Venäjän panssarit olivat vyöryneet yli Ukrainan rajojen, ja hyökkäyssota oli käynnistynyt.

Lue myös:

    Uusimmat