Kirja-arvio: Kolme naista kertoo seksuaalisuudestaan – tietokirja himosta, seksistä ja hellyyden kaipuusta

Lisa Taddeo: Kolme naista (Gummerus 2020) - suomennos Marianna Kurtto

Kolme naista -kirjaa myydään tietokirjana mutta yhtä hyvin se voisi olla romaani, joka keskittyy kolmen naisen seksuaalielämään. Tietokirjaksi tämän kirjan tekee varmaankin se, että kirjan tarinat ovat totta.

Toimittaja-kirjailija Lisa Taddeo seurasi kolmen kirjassa kuvatun naisen elämää hyvin läheltä kahdeksan vuoden ajan. Tänä aikana hän myös haastatteli naisten läheisiä ja tutustui erilaisiin kirjallisiin lähteisiin, kuten oikeuden pöytäkirjoihin, paikallislehtien artikkeleihin ja vastaavaan.

Kirja keskittyy siis kolmen eri naisen seksuaalielämään, rakastumiseen, miehen ja naisen väliseen suhteseen. Juonellisesti kirjassa kerrotaan kolmen naisen tarinaa lomittain mutta tarinat eivät kohtaa missään vaiheessa. 

Ensimmäinen tositarina kertoo naisesta, jonka mies hyväksyy vaimonsa sivusuhteet sillä edellytyksellä, että saa tietää niistä yksityiskohtaisesti tai jopa katsoa vaimoaan toisen miehen kanssa rakastelemassa. Toinen kertomus kertoo aikuisuuden kynnyksellä olevasta lukiolaistytöstä, joka ihastuu naimisissa olevaan opettajaansa ja kuinka heidän välillään alkaa suhde. Kolmannessa kertomuksessa keskitytään lapsiperheen äitiin, joka elää seksittömässä liitossa, hakee iloa sivusuhteesta, eroaa ja jatkaa sitten suhdettaan naimisissa olevan tuttunsa kanssa.

Tarinat ovat todella mielenkiintoisia, juonellisen houkuttelevia ja ne on kirjoitettu loistavan eläväisellä kielellä – myös suomentaja Marianna Kurtto on onnistunut hyvin käännöksessä.

Kirjailija sanoo päätyneensä juuri näiden naisten elämän kuvaamiseen heidän tarinoidensa samastuttavuuden ja intensiteetin perusteella. Hän myös kertoo valinneensa nämä naiset siksi, että he kertoivat tarinansa julkisesti ja mitään salaamatta. Kirjassa ei ole siis kyse "autofiktiosta" vaan todellisista tapatumista.

Mielestäni mielenkiintoisin tarina kertoo Maggiesta, lukiolaistytöstä, joka siis rakastui opettajaansa ja sai myös vastarakkautta. Opettajaan rakastuminenhan ei ole mitenkään poikkeuksellista mutta yleensä opettaja ymmärtää olla antamatta vastarakkautta. Kirjassa on kuvattu loistavan tarkasti nuoren Maggien riutumista ja kykenemättömyyttä päästää irti miehestä, jolle Maggie oli vain eräänlaista huvitusta ja tylsän perhe-elämän korviketta.

Maggieta voisi kuvata melkeinpä pakkomielteiseksi ihastuksessaan. Jonkinlaista mielihyvää Maggie saa oikeudenkäynnistä, jossa yritetään selvittää, onko "vuoden opettaja" todellakin häirinnyt seksuaalisesti oppilastaan.

Kaikki tässä kirjassa kerrotut tarinat kertovat seksuaalisista turhautumisista, läheisyyden ja kosketuksen kaipuusta, jopa addiktiomaisesta rakastumisen tai rakastelun tarpeesta, intohimoisesta halusta. Yksi juuttuu epätoivoisen kiihkeästi mahdottomaan epäsuhteeseen, toinen näkee elämänsä ainoaksi tavoittelemisen arvoiseksi iloksi satunnaiset panohetket parkkipaikalla entisen heilansa kanssa ja kolmannessa tapauksessa nainen kaipaa perinteisen parisuhteen ylittävää nautintoa.

Tarinat eivät juutu paikalleen vaan kahdessa tarinassa kolmesta on mielenkiintoinen käänne, joka tuo uudenlaista syvyyttä näihin naiskuviin. Ihastumisessa ja rakastumisessa kun ei ole lopulta kyse vain kahdesta ihmisestä vaan monta kertaa myös useammasta ihmisestä tai koko yhteisöstä,.

Itse luin kirjaa lähinnä romaanina ja siksi en itse näe tätä varsinaisena tietokirjana. Mutta jokainenhan voi lukea kirjaa miten haluaa. Perinteisestä romanttisesta kirjallisuudesta tämä kirja eroaa siinä, että naisten elämäntarinat ovat monimutkaisia eivätkä ne pääty kirjan sivuilla siihen, että "he saivat toisensa".

Kirjailija kertoo kirjassaan, että hänen mukaansa miehillä on historian alkuhämäristä asti ollut aivan erityinen tapa särkeä naisten sydämiä, rakastaa ensin naista ja sitten kyllästyä ja jättää nainen jonkinlaisen äänettömän erkaantumisen kautta: “He kaivautuvat koloonsa, kuivaavat turkkinsa eivätkä koskaan enää soita. Ja koko tämän ajan naiset odottavat.”

Olen kuulevinani tässä jonkinlaista katkeruutta miehiä (ja heidän "ikiaikaisia" toimintatapoja) kohtaan. Ikään kuin naiset eivät toimisi toisinaan täsmälleen samalla tavalla. Mutta niin tai näin, tämä on erinomainen, viihdyttävä kirja, joka avaa naisten – tai ainakin kolmen sellaisen – seksuaalisia haluja ja turhautumia harvainaisen mielenkiintoisesti kuvattuna. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja