Rintasyöpään 26-vuotiaana sairastunut Kelsey varoittaa nyt muita: "Aluksi en todellakaan ottanut sitä vakavasti"

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Videolla kerrotaan, millaisia ovat rintasyövän oireet.

Alle kolmekymppisenä rintasyöpään sairastunut amerikkalainen nainen toivoo Todayn haastattelussa, että ihmiset kuuntelisivat tarkkaan kehonsa viestejä ja hakeutuisivat ajoissa hoitoon.

Viime vuonna 26-vuotias Kelsey Summers oli pukeutumassa, kun hän tunsi patin rinnassaan. Nuorten naisten rinnoista löytyvät kyhmyt ovat lähes aina hyvänlatuisia, eikä Kelseykään osannut aluksi huolestua, vaikka hänen äitinsä oli sairastunut rintasyöpään vain 28-vuotiaana. Äiti selvisi taudista.

– Aluksi en todellakaan ottanut sitä vakavasti, koska patteja oli aiemmin tullut ja mennyt kuukautiskierron mukana, Kelsey sanoo Todaylle.

Parikymppisenä ihminen saattaa ajatella olevansa kuolematon. Kelseyn onneksi hän kertoi patista veljelleen ja ystävälleen, jotka patistivat häntä lääkäriin. Tutkimuksissa elämän sattumanvaraisuus iski vasten kasvoja: nuorella naisella oli rintasyöpä.

Nuorten naisten rintasyöpä on harvinainen

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, joka alkaa yleistyä vaihdevuosi-iän lähestyessä. Rintasyöpää esiintyy kuitenkin myös nuoremmilla naisilla. Vuonna 2018 noin 150 alle 40-vuotiasta suomalaisnaista sairastui rintasyöpään, kertoo Terveyskirjasto.Alle kolmekymppisiä sairastuneista on lähemmäs kymmenen.

Nuorilla potilailla korostuu perinnöllisen rintasyövän osuus, kertoo Duodecim-lehti. Tärkeimpiä tunnettuja rintasyövälle altistavia geenivirheitä ovat BRCA1- ja BRCA2-geenien mutaatiot. Toinen riskitekijä on aiempi rinnan alueelle annettu sädehoito.

Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy rinnassa. Yleensä patti on kivuton, mutta se voi aiheuttaa myös kipua tai pistelyä. Muita mahdollisia oireita ovat ihon tai nännin vetäytyminen sisäänpäin, nännistä vuotava erite, rinnassa oleva sitkeä ihottuma tai rinnan turvotus ja punoitus.

Eristäytyminen ja hiustenlähtö surettivat

Amerikkalaisen Kelseyn kohdalla rintasyövän syyksi ei paljastunut BRCA-geenin mutaatiota, joten kasvain poistettiin leikkauksessa rintakudosta säästäen. Itse kasvain oli pieni, alle sentin levyinen, mutta sen ympärille muodostunut kudos sai sen tuntumaan golfpallon kokoiselta.

Leikkauksen lisäksi Kelseytä hoidettiin solunsalpaajilla. Hoidot aloitettiin keskellä pandemiaa ja nuorta naista pelotti syöpähoitojen aiheuttama vastustuskyvyn aleneminen. Hän pysyi suurimman osan ajasta kotona ja tapasi lähinnä kämppistään ja poikaystäväänsä.

Hiusten menettäminen oli aluksi Kelseylle kova paikka. Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Eristäytymisen lisäksi nuorelle naiselle kova paikka oli hiusten menettäminen. Pitkät suortuvat olivat olleet iso osa Kelseyn identiteettiä ja hän pelkäsi, miten muut suhtautuisivat häneen kaljuna. Muiden reaktiot kohdattuaan hän tuli asian kanssa sinuiksi.

Syöpä voi iskeä kehen tahansa

Kelseyn rintasyöpä on HER2-positiivinen, joka on yksi taudin aggressiivisimmista alatyypeistä. Vuosi diagnoosin jälkeen tilanne on kuitenkin toiveikas. Viimeinen hoitokerta on näillä näkymin joulukuussa, minkä jälkeen Kelseyn tilannetta seurataan tarkasti.

Vähitellen takaisin normaaliin elämään palaava Kelsey muistuttaa, ettei syöpä erottele ihmisiä. Tauti voi iskeä kehen tahansa ja silloin nopea hoitoon hakeutuminen voi pelastaa hengen.

– Kuuntele kehoasi ja puolusta itseäsi, Kelsey sanoo Todayn haastattelussa.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Millaisesta oireesta sitten pitäisi huolestua? Videolla lääkäri kertoo vastauksen.

Lue myös:

    Uusimmat