Kimi Räikkösen mainio alkukausi muuttui painajaiseksi – yhtä pahaa rämpimistä tapahtunut viimeksi 17 vuotta sitten

Formula ykkösten Alfa Romeon Kimi Räikkönen ajoi 12 ensimmäisessä osakilpailussa pisteille kahdeksan kertaa. Edelliset neljä GP:tä ovat olleet Jäämiehen omia sanoja lainaten painajaisia.

Suomalaiskuski oli vielä ennen Belgian GP:tä kahdeksantena MM-pisteissä. Neljä edellistä osakilpailua ovat pudottaneet Räikkösen sijalle 14. Edellisen kerran Räikkönen on ajanut neljä kisaa peräkkäin ilman pisteitä kaudella 2002 McLarenilla. Tuolloin hän jäi pisteittä kuusi kertaa peräkkäin. Putkien välillä on ollut peräti 265 GP:tä.

Unkarissa Räikkönen oli seitsemäs, mutta Belgian GP meni pieleen jo ensimmäisessä mutkassa, kun liian innokkaana La Sourceen tullut Red Bullin Max Verstappen törmäsi suomalaiseen, joka lähti ilmojen teille. Auton pohjaan tuli merkittäviä vaurioita ja samalla koko kilpailu meni pilalle. Neljä kertaa voittoa Belgiassa juhlinut Räikkönen ajoi lopulta maaliin sijalle 16.

– Se on harmi. Auto olisi ollut hyvä, mutta mitä voit tehdä, Räikkönen sanoi kisan jälkeen.

Alla olevalla videolla analyysi Räikkösen ja Verstappenin tilanteesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kaksi kolaria ja väärät renkaat

Belgiaa seurannut Italian osakilpailu kuvastaa hyvin painajaista Räikkösen kohdalla. Jäämies ajoi 1. harjoituksissa sekä aika-ajoissa seinään. Hän joutui lopulta lähtemään kisaan varikolta. Siinä ei kuitenkaan olleet kaikki vastoinkäymiset, sillä Alfa Romeo oli laittanut Räikköselle väärät renkaat, joten hän sai 10 sekunnin stop-go-rangaistuksen. Kisa oli ohi jo ennen sen alkua. Lopputuloksena 15. sija.

– Olipas se paska viikonloppu. Odotan Singaporea, koska tämä ei voi mennä enää huonommin, Räikkönen totesi kisan jälkeen.

Alla olevalla videolla Räikkösen ulosajo 1. harjoituksissa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räikkönen ei olisi voinut olla enempää väärässä oman ennustuksensa suhteen. Vauhtia ei Singaporessa riittänyt ja rata-aika vapaissa harjoituksissa jäi vähäiseksi varikon sähköongelman takia. Aika-ajoissa Räikkönen rappasi seinää ja jäi ulos viimeisestä osiosta. Kilpailussa kisa päättyi keskeytykseen, kun Räikkönen törmäsi railakkaasti ykkösmutkaan tulleen Toro Rosson Daniil Kvjatin kanssa.

– Kun olin kääntymässä, näin hänet silmäni kulmalla, mutta silloin oli jo liian myöhäistä reagoida. En olisi toivonut tuollaista loppua kisalle, mutta se on sellaista, Räikkönen summasi.

Alla olevalla videolla Räikkösen ja Kvjatin osuma. Juttu jatkuu videon jälkeen.

F1-kauden edellinen osakilpailu ajettiin Sotshissa ja Räikkösen vaikeudet vain jatkuivat. Räikkönen putosi aika-ajojen ykkösosiossa virheen takia. Se oli vasta toinen kerta neljän ja puolen vuoden aikana. Kisaan suomalaiskuski lähti turhan innokkaana ja otti varaslähdön, josta seurasi varikon läpiajorangaistus. Räikkönen sai pakan kiinni turva-autojen myötä, mutta auto oli vain liian hidas ja hän ajoi lopulta sijalle 13.

– Meidän täytyy ymmärtää nämä neljä edellistä kilpailua. Ne ovat olleet painajaisia ja meidän täytyy selvittää, mikä on pielessä ja korjata tilanne. Meillä oli viimeisistä kisoista vauhtia vain Spassa. Muut ovat olleet enemmän tai vähemmän taistelua, Räikkönen kertoi.

Formula ykköset jatkuvat 13. lokakuuta Suzukan radalla ajettavalla Japanin GP:llä.

Alla olevalla videolla Räikkösen Sotshin kisan analyysi.