Kiinteistönvälittäjien lupaukset osoittautuivat tyhjiksi: koronakriisi iski asuntokauppaan tuntuvasti toukokuussakin – myynti putosi kolmanneksen viime vuodesta

Asuntokauppa piristymässä, nämä kohteet menevät kaupaksi 8:08
Katso video: Asuntokauppa on hiljalleen piristymässä, nämä kohteet menevät kaupaksi

Koronakriisi painoi asuntokauppaa tuntuvasti toukokuussa, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliitto.

Liiton mukaan koko maan myynti jäi yli 31 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuoden toukokuussa. Suuria pudotuksia nähtiin Vantaalla ja Joensuussa, joissa kauppojen määrä laski 47 ja 53 prosenttia verrattuna viime vuoden toukokuuhun. Espoossa pudotus jäi 23 prosenttiin. Kauppamäärät kääntyivät välittäjien mukaan varovaiseen nousuun loppukuuta kohti.

Välittäjiltä kerättyjen tietojen perusteella koronakriisi ei näytä vaikuttaneen suuresti asuntojen hintoihin. Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla huhtikuussa toukokuuhun 0,6 prosenttia. Turussa nousua kertyi 4,7 ja Oulussa peräti 7,2 prosenttia. Myyntihintojen vaihtelu näissä kaupungeissa on kuitenkin suurta myös normaalissa markkinatilanteessa. Vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 4 926 euroa, koko maassa 2 394 euroa.

Keskusliiton asuntokauppatilasto kattaa noin kolme neljännestä käytettyjen asuntojen kaupoista.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä harmitteli viikonloppuna Kauppalehdessä kiinteistövälittäjien tyhjistä lupauksista asuntokaupan elpymisestä.

– Minua harmittaa se, että kiinteistövälittäjät, joiden uskottavuus on muutenkin koetuksella, antavat julkisuuteen kuvan, joka ei ole totta, Kyhälä sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat