Kiinan mysteeriviruksen juuret saattavat olla villieläinmarkkinoilla – viranomaisten poistamalla videolla näkyy, miten wuhanilaisella torilla käydään kauppaa niin kuolleilla kuin elävilläkin eläimillä

0:24

Kiinan Wuhanista alkunsa saanut uudenlainen virus herättää huolta eri puolilla maailmaa. Kiina on vahvistanut yli 200 ihmisen saaneen tartunnan ja kolmen menehtyneen, mutta lontoolaistutkijoiden mukaan tartuntatapauksia olisi jopa yli 1 700.

Mysteeriviruksen aiheuttama tauti muistuttaa keuhkokuumetta. Monilla sairastuneilla on kuumetta sekä kuivaa yskää ja joillakin myös hengenahdistusta.

Koronaviruksen alkulähde on yhdistetty Hubein maakunnassa sijaitsevalle wuhanilaiselle kalatorille. 11 miljoonan asukkaan Wuhan on merkittävä liikenteen solmukohta.

Uutiskanava CNN näyttää raportissaan huolestuneen asiakkaan joulukuussa kuvaaman videon Wuhanin markkinoilta, joilla myydään kalojen lisäksi kauriita, käärmeitä, supikoiria ja muita kuolleita ja eläviä eläimiä. Elävät eläimet on sullottu pieniin häkkeihin, joista ne voi ostaa itselleen.

Video oli julkaistu alun perin kiinalaisella sosiaalisen median sivustolla, mutta maan viranomaiset ovat jutun julkaisijan mukaan myöhemmin poistaneet sen. Torin edustajat eivät kommentoi asiaa CNN:lle.

Kiinassa ei ole poikkeuksellista, että ihmiset ja eläimet ovat torilla tai hallissa avoimessa kontaktissa toistensa kanssa. CNN:n haastatteleman asiantuntijan mukaan on mahdollista, että virukset lähtevät leviämään tällaisilta kauppapaikoilta.

Uudenlainen koronavirus muistuttaa 2000-luvun alussa Kiinassa satoja kuolemia aiheuttanutta sars-virusta. Sars tarttui yli 8 000:een ihmiseen ja surmasi heistä lähes joka kymmenennen.

Koronaviruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita nyt, kun Kiina valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat viettämään juhlaa ja tapaamaan sukulaisiaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja