WHO kutsui hätäkokouksen mysteeriviruksen takia – Viranomaiset vahvistavat: Sairaus tarttuu sittenkin ihmisestä toiseen

1:53
Näin koronaviruksesta kerrottiin MTV Uutiset Livessä 11.1.2020, kun tautiin oli kuollut Kiinassa yksi ihminen.

Maailman terveysjärjestö WHO järjestää hätäkokouksen Aasiassa nopeasti leviävän koronaviruksen takia.

WHO:n paneeli päättää ylihuomenna keskiviikkona Genevessä Sveitsissä, julistaako se viruksen takia kansainvälisen kansanterveyden hätätilan.

Nimitystä käytetään yleensä vain vakavimmista epidemioista. WHO on julistanut hätätilan esimerkiksi ebolaviruksen vuoksi muutama vuosi sitten.

Kiinassa yli 200 ihmisellä on todettu koronavirustartunta. Virus on tiettävästi levinnyt myös Thaimaahan, Japaniin ja viimeksi Etelä-Koreaan. Kolme ihmistä on kuollut sairauteen.

Pelot uudesta globaalista epidemiasta kasvoivat tänään, kun Kiinan hallinnon asiantuntija kertoi, että virus leviää ihmisestä ihmiseen.

WHO on aiemmin arvioinut, että kyseessä on todennäköisesti eläimestä ihmiseen leviävä sairaus, joka voi rajoittuneesti levitä ihmisten välisissä läheisissä kontakteissa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että viruksen voidaan sanoa leviävän ihmisestä ihmiseen, Zhong Nanshan Kiinan kansallisesta terveyskomiteasta sanoi valtion tv-kanavan haastattelussa.

Suurin osa tartuntatapauksista on tullut ilmi Kiinassa Wuhanin kaupungissa, jossa sijaitsevalta kalatorilta viruksen arvioidaan saaneen alkunsa.

Sars-skandaalin piirteitä

Kiinassa presidentti Xi Jinping antoi tänään ensimmäisen lausuntonsa koronaviruksesta. Xin mukaan virus tulee pitää päättäväisesti aisoissa ja ihmisten henki ja terveys ovat etusijalla, kertoi valtionmedia CCTV.

Koronavirus muistuttaa takavuosien sars-virusta, joka aiheutti satoja kuolemia Kiinassa 2000-luvun alussa.

Uudenlaisen viruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita nyt, kun Kiina valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat viettämään juhlaa ja tapaamaan sukulaisiaan.

Sairastuneita on todennäköisesti paljon enemmän kuin varmistettuja tapauksia. Perjantaina julkaistussa lontoolaisyliopiston tutkijoiden mallinnuksessa arvioitiin, että tapauksia on todellisuudessa jopa yli 1 700.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja