Kiina polkee satojen tuotteiden tuontitulleja, myös Suomesta vietävän sianlihan hintalappu halpenee

Kiina alentaa vuoden alussa yhteensä yli 850 tuotteen tuontitulleja, maan valtiovarainministeriö ilmoittaa. Tuotteiden joukossa on pakastettu sianliha, jolle asetettu tulli putoaa 12 prosentista 8 prosenttiin.

Kiinassa kysyntä ulkomaiselle sianlihalle on kova. Sikoja tappava afrikkalainen sikarutto leviää maassa ja on ajanut aiemmin sianlihasta omavaraisen maan riippuvaiseksi tuontilihasta.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa noin puolet Kiinan noin 400 miljoonasta siasta voi kuolla afrikkalaiseen sikaruttoon. Valtion virallisten lukujen mukaan sairauden vuoksi on teurastettu noin miljoona sikaa.

Vienti Suomesta reipastunut

Suomesta lihaa Kiinaan vievät HKScan ja Atria, jotka ovat molemmat raportoineet vientinsä Kiinaan reipastuneen. Atria kertoi osavuosikatsauksessaan lokakuussa, että sen sianlihan tuotannosta jo noin 12 prosenttia kulkee Kiinaan.

HKScan kertoi tavoittelevansa vientilupia Kiinaan lisäksi siipikarjalle ja naudanlihalle, sillä sikaruton aiheuttama tilanne Kiinan sianlihamarkkinassa vaikuttaa myös muiden lihalajien kysyntään.

Kiinan halpuutuslistalla onkin myös muita tuotavia ruokatuotteita, muun muassa kala, juusto ja pähkinät. Lisäksi tuontitullit laskevat esimerkiksi monien lääkeaineiden ja kemianteollisuuden tuotteiden kohdalla.

Heinäkuussa Kiinan on määrä puolestaan laskea teknologiakomponenttien tulleja. Valtiovarainministeriö sanoo, että tullien laskun tarkoituksena on optimoida kaupan rakennetta ja kannustaa korkeatasoisia tuotteiden hyödyntämiseen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja