Mainos

Keuhkoahtaumatauti ei saa suomalaisia lääkäriin

COPD-keuhkosairaus ei ole pelkkää tupakkayskää, vaan siihen kuolee yli 1000 suomalaista joka vuosi.

Suomalaiset tuntevat tupakoinnin aiheuttaman keuhkoahtaumataudin, mutta karttavat hoitoon hakeutumista, kertoo lääketehdas Pfizer Oy:n toimeksiannosta tehty tutkimus.

Keuhkoahtaumataudin tyypillisiä oireita ovat ankara yskä, limaneritys ja hengenahdistus. Oireet itsessään tunnistava tupakoija menee kuitenkin harvoin lääkärin puheille. Tutkimukseen vastanneista suomalaisista vain 14 prosenttia oli käynyt lääkärillä tai terveydenhoitajalla tupakoinnin vuoksi. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Timo Helin uskoo, että syynä on tupakoinnin aiheuttama syyllisyys ja taudin hidas eteneminen.

- Diagnoosi varmistuu monilla suomalaisilla 10-20 vuotta liian myöhään, vasta kun sairaus on edennyt keskivaikeaan tai vaikeaan vaiheeseen, sanoo Helin.

Keuhkoahtaumatauti eli COPD kehittyy oireiseksi yleensä kymmenien vuosien tupakoinnin jälkeen. Potilas sopeutuu oireisiin niiden hitaan etenemisen johdosta ja täten tauti voi jäädä ajoissa huomaamatta. Tupakoitsijoista lähes viidesosa sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Siihen kuolee vuosittain yli 1000 suomalaista.

Tuoreessa tutkimuksessa haastateltiin 200:aa vähintään viisi tupakkaa päivässä polttavaa 40-70-vuotiasta suomalaista. Lähes 60 prosenttia vastaajista sanoi saaneensa tupakoinnista yskän, ja pitkään polttaneista 29 prosentilla oli ollut hengitysvaikeuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.