Keskustan puoluevaltuusto antoi valtiojohdolle tukensa hakea tarvittaessa Nato-jäsenyyttä

"Valintojamme ei saa ohjata pelko"– katso keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puhe 20:44
"Valintojamme ei saa ohjata pelko" – katso keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puhe puoluekokouksessa Vaasassa.

Keskustan puoluevaltuusto antoi valtiojohdolle tukensa hakea tarvittaessa Nato-jäsenyyttä. 

Esityksen mukaan keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Se antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen. 

Vastaesityksiä puheenjohtaja Annika Saarikon keskustan puoluevaltuustolle tekemään esitykseen ei tullut. Saarikko totesi puheessaan aamupäivällä, että jos valtiojohto päättää askeleen ja ajan olevan oikean, hän on keskustan puoluevaltuuston tuella valmis ottamaan suunnan kohti Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.

Vahvaa kannatusta

Keskustan 135-henkinen puoluevaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa keskustassa puoluekokousten välisenä aikana. Puoluevaltuusto kokoontuu tänään ja huomenna Vaasassa.

Saarikon puhe oli keskustalaisittain poikkeuksellinen. Samoin oli se, kuinka yksimielisiä puheenvuoroja kuultiin Saarikon esityksestä.

Keskusta on perinteisesti suhtautunut viileästi Suomen Nato-jäsenyyteen, mutta nyt monissa puheenvuoroissa vaadittiin muutosta ja jopa suoraan Nato-jäsenyyttä. Lukuisten puheenvuorojen seassa oli ainoastaan yksittäisiä kriittisiä ääniä. Nato-kannat keskustassa ovat olleet voimakkaassa muutoksessa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Saarikko totesi omassa puheessaan, että Venäjän hyökkäys on väärin ja laiton. Hän sanoi, että venäläisten joukkojen raakalaismainen väkivalta siviilejä kohtaan tutkitaan sotarikoksena.

Saarikon mukaan presidentti Vladimir Putinin Venäjä on arvaamaton ja aggressiivinen sotavalta, jonka toimintaa eivät ohjaa tai oikeuta mitkään hyväksytyt tai tunnistetut perusteet.

Lue myös:

    Uusimmat