Keskustan Annika Saarikko: "Olen valmis ottamaan suunnan kohti Suomen jäsenyyttä Natossa"

"Valintojamme ei saa ohjata pelko"– katso keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puhe 20:44
"Valintojamme ei saa ohjata pelko" – katso keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puhe puoluekokouksessa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko linjasi puoluekokouksen puheessaan Suomen hakemisesta sotilasliitto Natoon. Saarikko kertoo olevansa valmis ottamaan suunnan kohti Suomen jäsenyyttä Natossa.

Keskustan puoluevaltuusto kokoustaa tänä viikonloppuna Vaasassa. Puheenjohtaja Annika Saarikon pitämässä linjapuheessa hän sanoi Keskustan olevan valmis kaikkii ratkaisuihin, jotka Suomen turvallisuuden kannalta ovat tärkeitä, sisältäen myös Nato-jäsenyyden hakemisen. 

– Jos valtiojohto yhdessä päätyisi siihen, että askel ja aika on oikea, olen Keskustan puheenjohtajana, teidän tuellanne, valmis ottamaan suunnan kohti Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.

– Pyydän siksi tukeanne puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksen työssä ja valtiojohdossa. Haluan varmistaa, että meillä puolueen edustajilla on tarvittava liikkumatila tehdä kaikki ne päätökset, joita Suomen etu edellyttää muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Saarikko painotti puheessaan, että ratkaisujen takana on oltava laaja parlamentaarinen enemmistö yli puolue- ja hallitus-oppositiorajojen.

Hän myös muistutti, että jäsenyyden hakemisella voi olla seurauksena "vastatoimia ja jännitteiden kasvua", joihin on varauduttava.

– Tämä meidän on silloin kestettävä. Ja tähän meidän on huolellisesti varauduttava.

"Historian lehdet havisevat"– Politiikan toimittaja Vesa Kallionpään analyysi Saarikon Nato-puheesta 1:59
"Historian lehdet havisevat" – katso myös politiikan toimittaja Vesa Kallionpään analyysi Saarikon Nato-puheesta.

Puolustusministerin puheessa Maamme-laulun sanoja

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kommentoi myös Nato-jäsenyyden hakemista omassa puheessaan.

– Tarkoitus on luoda tilannekuva siitä, mikä on muuttunut ja miten meidän on tähän muutokseen reagoitava. Tämä pitää sisällään myös mahdollisen Nato-jäsenyyden selvittämisen. On syytä tunnistaa turva, jota jäsenenä saisimme. On syytä kartoittaa myös jäsenyyden hakemisen varjopuolet, Kaikkonen sanoi. 

Puolustusministeri siteerasi puheensa lopuksi kansallislaulun sanoja:

– Pidetään huolta omasta maastamme, kauniista Suomesta. Kun parin viikon päästä veteraanipäivänä nostamme siniristilipun salkoon, pidetään mielessämme Maamme-laulun sanat. Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä, rantaa rakkaampaa, kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien.

 – Vapaa, itsenäinen maa on arvokkainta, mitä meillä on. Pidetään siitä hyvää huolta.

Juttua muokattu 9.4.2022 kello 10.41: Otsikon sitaatti vaihdettu ja juttua täydennetty. 

Lue myös:

    Uusimmat