Mainos

Kesko aloitti yt-neuvottelut – koskee 150 työntekijää: "Tämä on märkä rätti vasten työntekijöiden kasvoja"

Kaupan alan palveluyritys Kesko aloitti tänään logistiikan työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut, joiden tarkoituksena on vähentää sekä ulkoistaa työvoimaa alustavan arvion mukaan 52 henkilön verran, kertoo Palvelualojen ammattiliiton (PAM) tiedote.

12:59
Terveysalan jättiyritys Pihlajalinna ilmoitti 180 henkilön irtisanomisesta elokuussa. Näin toimitusjohtaja kommentoi asiaa.

Fyysisesti hieman kevyemmissä varastotehtävissä, niin kutsutuissa tukitoiminnoissa, työskentelee 150 työntekijää, joista irtisanomisuhan alla on enintään 30.

Tämän lisäksi Kesko aikoo ulkoistaa kukkavaraston toiminnot kokonaisuudessaan.

"Märkä rätti vasten työntekijöiden kasvoja"

Tukitoimintoihin on sijoitettuna Keskon logistiikan henkilöstöä, joiden työkyky ei välttämättä sovi raskaampiin työtehtäviin.

Keskon pääjohtaja on viimeksi elokuussa ilmestyneessä Talouselämän artikkelissa peräänkuuluttanut, että Keskon on tehtävä enemmän vajaatyökykyisten työllistämiseksi.

– Kyllähän tämä on märkä rätti vasten työntekijöiden kasvoja, työsuojeluvaltuutettu Joonas Tuomivaara toteaa tiedotteessa.

– Tukitöitä vähentämällä työnantaja kasvattanee merkittävästi kustannuksia sairauspoissaolojen ja ennenaikaisten eläkkeiden muodossa, kun työntekijöiden työtä ei voi enää yhtä usein sopeuttaa alentuneeseen työkykyyn, Tuomivaara jatkaa.

Onko YT-lakia rikottu?

Tukitoiminnoissa ei henkilöstönedustajien mukaan ole kokonaisuudessaan vähentämistarpeita, sillä logistiikan työmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi ilman, että tukitoimissa on henkilömäärää juurikaan lisätty.

– Emme missään nimessä voi hyväksyä kaavailtuja vähennyksiä, irtisanomisia tai ulkoistamisia, henkilöstöä neuvotteluissa edustava pääluottamusmies Petri Järvinen toteaa.

Henkilöstön edustajat epäilevät YT-lakia jo rikotun, sillä YT-kutsussa käytetään sanamuotoja, jotka viittaavat jo etukäteen tehtyihin päätöksiin.

– Tulemme tarvittaessa selvittämään, voivatko työntekijät hakea YT-lain mukaisia hyvityksiä lain rikkomisesta, pääluottamusmies Järvinen päättää.

Syyskuu yt-neuvottelujen kulta-aikaa

Syyskuun alku on ollut yt-neuvotteluiden kulta-aikaa. Muun muassa Stora Enso ja Aktia-pankki sekä rakennusyhtiö Lehto ovat kertoneet aloittaneensa yt-neuvottelut, jotka koskevat useita satoja työntekijöitä.

Jutun otsikkoa muokattu 16.9.2019 kello 17:55. Otsikko antoi aiemmin virheellisen kuvan siitä, että Kesko olisi vähentämässä 2 000 työpaikkaa. Yt-neuvottelut koskevat 150 työntekijää.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja