Mainos

Kesäkuu viilein lähes kymmeneen vuoteen - vain kolme hellepäivää

Kesäkuu oli koko maassa tavanomaista viileämpi. Sadetta saatiin paikoin jopa kaksinkertainen määrä keskiarvoihin nähden.

Kesäkuu oli viilein lähes kymmeneen vuoteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli edellisen kerran tätä alempi vuosina 2004 ja 2003.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin vajaasta 9 asteesta maan eteläosan 14 asteeseen. Suurin poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli maan länsi- ja lounaisosassa, missä oli paikoin parisen astetta tavanomaista viileämpää. Maan itäosassa ja Itä-Lapissa päästiin paikoin lähelle pitkän ajan keskiarvoja.

Hellepäiviä on ollut koko maassa tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä yhteensä vain viisi, joista kolme oli kesäkuussa. Tavallisesti helleraja ylitetään Suomessa touko-kesäkuun aikana 12 kertaa. Kesäkuun ylin lämpötila, 27 astetta, mitattiin Kouvolan Anjalassa 16. kesäkuuta.

Kuukauden alin lämpötila oli -2,3 astetta. Se mitattiin Alajärven Möksyssä 1. kesäkuuta. Yöpakkasia oli vielä aivan kesäkuun lopulla, kun 29. päivän vastaisena yönä lämpötila laski nollan alapuolelle paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Sademäärät jopa kaksinkertaisia tavanomaiseen verrattuna

Kuukauden sademäärät vaihtelivat maan itäosan runsaasta 140 millimetristä Pohjanmaan vajaaseen 40 millimetriin. Suuressa osassa maata satoi tavanomaista enemmän. Sateisimmilla alueilla sademäärät olivat jopa kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden.

Eniten kesäkuussa satoi Joensuun Pyhäselällä, missä sadetta kertyi 142 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 41,9 mm, mitattiin Asikkalan Urajärvellä 17. kesäkuuta. Kuukauden sademäärät olivat hieman tavanomaista pienempiä vain paikoin maan länsiosassa ja Luoteis-Lapissa.

Lapissa saatiin kesäkuun 28. päivä vielä hetkellisesti maa valkoiseksi, kun sateet muuttuivat rännäksi, tuntureilla jopa lumeksi. Lumi- ja räntäsade eivät ole kesäkuun loppupuolella Lapissakaan aivan jokavuotista, mutta harvinaisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.