Kerryn neuvonantajaa epäillään salaisten dokumenttien hävittämisestä

Presidenttiehdokas John Kerryn neuvonantajan Sandy Bergerin epäillään hävittäneen salaisia vuosituhannen vaihteen terrorivaaraa koskevia asiakirjoja.

Kohu entisen presidentin Bill Clintonin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Sandy Bergerin ympärillä on kasvanut Yhdysvalloissa. Skandaalinkäryä kasvattaa se, että Berger on ollut myös demokraattien nykyisen presidenttiehdokkaan John Kerryn neuvonantaja.

Bergerin asianajaja kertoi Washingtonissa, ettei Berger jatkossa enää tapaa Kerrya. Hän ei ole saanut palveluksistaan palkkaa Kerryn kampanjalta. Hän on asianajajan mukaan vain neuvonut Kerrya kansallisissa turvallisuuskysymyksissä.

Republikaanit vaativat kuitenkin heti perinpohjaista tutkimusta Bergerin toimista ja kytköksistä. Demokraatit puolestaan ihmettelivät koko jupakan ajankohtaa juuri syksyn 2001 terrori-iskuja tutkineen komission loppuraportin julkistamisen alla.

Keskeinen Al-Qaida -tuntija

Huomenna julkistettavan raportin odotetaan roimivan presidentti George W. Bushia terrorivaaran laiminlyönnistä. Myös Clinton saa osansa: hän ei ryhtynyt riittäviin toimiin, vaikka tiedustelupalvelut varoittivat jo 1990-luvun loppupuolella säännöllisesti Al-Qaidasta ja Osama Bin Ladenista.

Berger oli turvallisuuspoliittisena neuvonantajana Clintonin toisella kaudella. Nyt oikeusministeriö on käynnistänyt rikostutkinnan hänen mahdollisesti hävittämistään salaisista vuosituhannen vaihteen terrorivaaraa koskevista asiakirjoista.

"Sulloi papereita sukkiinsa"

Berger oli yksi komission keväällä kuulustelemista korkeista virkamiehistä. Valmistautuessaan kongressin kuulemiseen hän vieraili kansallisarkistossa. Lehtitietojen mukaan arkiston virkailijat näkivät, että hän sulloi papereita takkinsa ja housujensa taskuihin, jopa sukkiinsa.

Clintonin entinen tiedottaja Joe Lockhardt luonnehti varsinkin sukkaväitteitä "absurdeiksi". Entinen Valkoisen talon lakimies Lanny Davis arveli, etteivät väitteet yksinkertaisesti pidä paikkansa.

Berger valittelee huolimattomuuttaan

Berger itse myöntää, että otti papereita arkistosta, eikä välttämättä edes palauttanut kaikkia. Ne olivat käsin kirjoitettuja luonnospapereita, joita säilytettiin vuosituhannen terrorivaaran toimintaohjelman papereiden joukossa.

- Mahdollisesti olen heittänyt joitakin vahingossa menemään. Olen syvästi pahoillani huolimattomuudestani.

- Tarkoituksenani ei ollut harhauttaa komissiota.

Päinvastoin, tietääkseni komissio on saanut kaiken haluamansa tiedon Clintonin hallinnolta, Bergerin antamassa kirjallisessa lausunnossa sanotaan.

Bergerin vastine herättää kysymyksen, kuinka salaisten dokumenttien säännöstön ulkoa osaava huippuammattilainen voi olla niin huolimaton. Toisaalta juuri luonnosten luulisi kiinnostavan perinpohjaista työtä tekeviä terroritutkijoita.

Kansallisarkiston säännöt kieltävät salaisiksi luokiteltujen dokumenttien ottamisen kansioistaan. Käsinkirjoitetuista paperilapuistakin pitäisi anoa lupaa arkiston virkailijoilta.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 21.07.2004)

Lue myös:

    Uusimmat