Keitto lämmittää pakkaspäivää
Keitoilla on suomalaisessa ruokakulttuurissa pitkät perinteet. Vanhinta perua lienee lihakeitto, sillä jo muinainen teurastusperinne takasi runsaasti aineksia keittopataan laitettavaksi. Toiminnanjohtaja Eeva Hannukainen Liha-alan tiedotuksesta arvelee, että lihakeiton varhaisimmissa muodoissa käytettiin luultavasti erityisesti sisäelimiä. Aikojen kuluessa lihakeitto on saanut kullekin aikakaudelle tyypillisiä piirteitä ja jalostunut vähitellen nykyiseen muotoonsa.
1800-luvulla keitot kuuluivat selkeästi läntisen Suomen ruokakulttuurin piiriin. Keitot olivat arkiruokaa, ja ne oli useimmiten valmistettu lihasta tai kalasta. Viime vuosisadalle tultaessa syntyivät ensimmäiset työmaaruokalat työväestön kaupungistumisen myötä. Keitot muodostivat ruokaloiden peruslistan kahvin ja leivän ohella. - Keittojen kulta-aika ajoittui 1920-30 -luvuille, kertoo Eeva Hannukainen. - Silloin erilaisia keittoja syötiin paljon, jokaisella aterialla ja kaikissa kansanryhmissä. 1920-luku toi suomalaiseen ruokapöytään myös lihakeiton variaation, siskonmakkarasopan.
Nykyiseen kiireiseen, mukavuutta ja helppoutta arvostavaan suomalaiseen ruokavalioon keitot soveltuvat mainiosti. Keittoa voi valmistaa kerralla reilummankin annoksen, sillä useimpia keittoja voi huoletta pakastaa, ja niiden maku vain paranee lämmitettäessä.- Nykyisten suosikkiruokien listalla hernekeitto ja makkarasoppa päihittävät jo perinteisen lihakeiton. Lihakeitto on etenkin vanhempien ihmisten suosiossa, mutta makkarasoppa maistuu kaikenikäisille, Hannukainen toteaa.
Uusia keittoelämyksiä muilta mailta
Eeva Hannukainen rohkaisee kokeilemaan myös muille eurooppalaisille maille tyypillisiä keittoja. - Britit imivät itseensä uusia ruokalajeja ja -tottumuksia erityisesti siirtomaavallan aikana. Yksi muunnos niistä on kermaisen pehmeä currylla maustettu kanakeitto Intiasta, kertoo Hannukainen. Kokeile:Engelsmannin curryinen kanakeittoTyypillistä saksalaista keittiötä puolestaan edustavat leipä, makkarat, hapanimelät ruuat sekä kasviksista erityisesti kaali. - Hapankalia tarjotaan erityisesti erilaisten makkaroiden, siansorkkien ja oluen kanssa, mutta keitoksi valmistettuna hapankaalista ja bratwurst-makkaroista saa hieman kevyempääkin tarjottavaa, Hannukainen huomauttaa. Kokeile: HapankaalikeittoUnkarilaisen keittiön perustana ovat erilaiset pataruuat ja keitot, jotka valmistetaan yleensä naudanlihasta. Gulassi on yksi vanhimmista tunnetuista unkarilaisruuista. Gulassin valmistuksessa ei käytetä jauhoja suurustamiseen, mutta keiton joukossa voi olla perunoiden lisänä pieniä taikinapaloja eli unkarilaisittain Csipetke. - Paprika on olennainen osa keittoa. Sen sijaan keiton kanssa tarjottava hapankerma ei kuulu alkuperäiseen unkarilaiseen ohjeeseen, vaikka sitä usein näkeekin keiton kanssa tarjottavan, Hannukainen kertoo. Kokeile: Gulassia perinteiseen tapaan
(Lähde: Finfood / MTV3 Internet)
Uusimmat
-
23:49
Norjassa alkoi al-Holin leiriltä lasten kanssa noudetun naisen oikeudenkäynti – naisen syytetään osallistuneen Isisin toimintaan
-
22:33
Miesten joukkue valittiin 15 kilometrin kisaan
-
22:18
Itis julisti "maskipakon" – näistä syistä pakottaminen on kuitenkin mahdotonta niin kauppakeskuksessa kuin kaupoissakin
-
22:06
WHO:lta synkkiä uutisia: Koronavirusta ei kukisteta tämän vuoden aikana
-
22:02
Tommi Korpelan seuraava päärooli on kävelevä penis: Satiirinen lyhytelokuva ottaa kantaa dick pic -ilmiöön ja karnevalisoi sukupuolirooleja
-
21:49
Ottaako Puola toisena EU-maana käyttöön kiinalaisen koronarokotteen? Unkari aloitti jo viime viikolla
-
21:44
Yrittäjiltä tiukkaa palautetta viranomaisille: Jo riittää pandemiaheprea – ”Hyvin vaikea normaalin ihmisen ymmärtää”
-
21:29
Esapekka Lappi laittoi norjalaistähden uholle tylyn lopun – "Viikonlopun tavoite oli ajaa Andreasta pataan"
-
21:29
Oulun kaupunginsairaalassa koronatartuntojen rypäs – 45 tartuntaa, kolme saattohoitopotilasta kuollut
-
21:27
Toisen maailmansodan aikainen pommi räjäytettiin Englannissa – video osoittaa, miksi yli 2000 asukasta piti evakuoida kodeistaan ennen toimenpidettä
-
21:15
Huomasitko! MTV Uutisten lähetyksissä välähti tänään jotain uutta
-
21:10
Asiantuntijalta kovaa ryöpytystä Norjan suuntaan – "B-tason maa"
-
20:49
Henri Alénilta nasakka twiitti ravintola-alan tilasta – Kalle Palander lohkaisi heiton, joka räjäytti pankin: "Parasta Twitterissä vuosiin"
-
20:44
Kokeilu siirtää nuoret ja pitkäaikaistyöttömät te-toimistoilta kuntien vastuulle – ex-työministeri: "En ole kuullut kenenkään puolustavan nykysysteemiä"
-
20:43
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Jyväkyläläisestä koulusta kymmeniä karanteeniin – potilaiden määrä kasvoi sairaaloissa lähes 30:lla
-
20:43
Kookoolla kaasu pohjassa – nyt vahvistui hyökkäys
-
20:35
Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen hopeajuhlien kulisseissa tapahtui – huoltopäällikkö koki tutun kohtalon
-
20:30
Viron ilmaantuvuusluku pomppasi ensi kertaa yli tuhannen – koronarajoituksia kiristettiin tänään: "Läheskään kaikilla ei ole maskeja"
-
20:24
Pääministeri Marin Twitterissä: Valmiuslain pykälien käyttö selvitetään vielä kertaalleen
-
20:23
Pikkukaupungin virasto kuvasi jäähyväisvideota Connien eläkkeen kunniaksi – julkaisi vahingossa: "Ei todellakaan ollut tarkoitettu muiden nähtäväksi"
-
Lataa lisää