Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Keitto lämmittää pakkaspäivää

puuvälineet
puuvälineetCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 01.02.2001 12:59

Keitoilla on suomalaisessa ruokakulttuurissa pitkät perinteet. Vanhinta perua lienee lihakeitto, sillä jo muinainen teurastusperinne takasi runsaasti aineksia keittopataan laitettavaksi. Toiminnanjohtaja Eeva Hannukainen Liha-alan tiedotuksesta arvelee, että lihakeiton varhaisimmissa muodoissa käytettiin luultavasti erityisesti sisäelimiä. Aikojen kuluessa lihakeitto on saanut kullekin aikakaudelle tyypillisiä piirteitä ja jalostunut vähitellen nykyiseen muotoonsa.

1800-luvulla keitot kuuluivat selkeästi läntisen Suomen ruokakulttuurin piiriin. Keitot olivat arkiruokaa, ja ne oli useimmiten valmistettu lihasta tai kalasta. Viime vuosisadalle tultaessa syntyivät ensimmäiset työmaaruokalat työväestön kaupungistumisen myötä. Keitot muodostivat ruokaloiden peruslistan kahvin ja leivän ohella. - Keittojen kulta-aika ajoittui 1920-30 -luvuille, kertoo Eeva Hannukainen. - Silloin erilaisia keittoja syötiin paljon, jokaisella aterialla ja kaikissa kansanryhmissä. 1920-luku toi suomalaiseen ruokapöytään myös lihakeiton variaation, siskonmakkarasopan.

Nykyiseen kiireiseen, mukavuutta ja helppoutta arvostavaan suomalaiseen ruokavalioon keitot soveltuvat mainiosti. Keittoa voi valmistaa kerralla reilummankin annoksen, sillä useimpia keittoja voi huoletta pakastaa, ja niiden maku vain paranee lämmitettäessä.- Nykyisten suosikkiruokien listalla hernekeitto ja makkarasoppa päihittävät jo perinteisen lihakeiton. Lihakeitto on etenkin vanhempien ihmisten suosiossa, mutta makkarasoppa maistuu kaikenikäisille, Hannukainen toteaa.

Uusia keittoelämyksiä muilta mailta

lusikka ja kulho
lusikka ja kulhoCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2000

Eeva Hannukainen rohkaisee kokeilemaan myös muille eurooppalaisille maille tyypillisiä keittoja. - Britit imivät itseensä uusia ruokalajeja ja -tottumuksia erityisesti siirtomaavallan aikana. Yksi muunnos niistä on kermaisen pehmeä currylla maustettu kanakeitto Intiasta, kertoo Hannukainen. Kokeile:Engelsmannin curryinen kanakeittoTyypillistä saksalaista keittiötä puolestaan edustavat leipä, makkarat, hapanimelät ruuat sekä kasviksista erityisesti kaali. - Hapankalia tarjotaan erityisesti erilaisten makkaroiden, siansorkkien ja oluen kanssa, mutta keitoksi valmistettuna hapankaalista ja bratwurst-makkaroista saa hieman kevyempääkin tarjottavaa, Hannukainen huomauttaa. Kokeile: HapankaalikeittoUnkarilaisen keittiön perustana ovat erilaiset pataruuat ja keitot, jotka valmistetaan yleensä naudanlihasta. Gulassi on yksi vanhimmista tunnetuista unkarilaisruuista. Gulassin valmistuksessa ei käytetä jauhoja suurustamiseen, mutta keiton joukossa voi olla perunoiden lisänä pieniä taikinapaloja eli unkarilaisittain Csipetke. - Paprika on olennainen osa keittoa. Sen sijaan keiton kanssa tarjottava hapankerma ei kuulu alkuperäiseen unkarilaiseen ohjeeseen, vaikka sitä usein näkeekin keiton kanssa tarjottavan, Hannukainen kertoo. Kokeile: Gulassia perinteiseen tapaan

(Lähde: Finfood / MTV3 Internet)

Lisää aiheesta:

Ennen kirjoitettiin rakkauskirjeitä, nykyisin selataan Tinderiä – onko rakastuminen muuttunut?Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaatMielenterveysomainen: Kiinnitä huomiota tähän hälytysmerkkiin omassa jaksamisessasiNukutko sopivasti? Tietty määrä unta mahdollistaa parhaan tuloksen painonpudotuksessaTalvi lähestyy: Mitä aloittelevan sähköautoilijan pitää ottaa huomioon?Testasimme, saako alkoholijuomia ostettua kaupasta yhdeksän jälkeen
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:52
    Rakkaus

    Ennen kirjoitettiin rakkauskirjeitä, nykyisin selataan Tinderiä – onko rakastuminen muuttunut?

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • Eilen15:45
    Mielenterveys

    Mielenterveysomainen: Kiinnitä huomiota tähän hälytysmerkkiin omassa jaksamisessasi

  • Eilen14:31
    Painonhallinta

    Nukutko sopivasti? Tietty määrä unta mahdollistaa parhaan tuloksen painonpudotuksessa

  • Eilen11:45
    Sähköautot

    Talvi lähestyy: Mitä aloittelevan sähköautoilijan pitää ottaa huomioon?