Keittiökalusteiden kosteudenkesto paremmaksi

Suurin osa kalustevalmistajista käyttää keittiö- ja kylpyhuonekaapeissa perinteistä lastulevyä tai mdf- ja hdf-kuitulevyjä. Lastulevyllä on kuitenkin myös eräs heikkous: se imee herkästi kosteutta leikkauspinnoista. Kostuttuaan lastulevy turpoaa eikä kerran kastunut levy enää palaudu ennalleen. Kun keittiössä väkisinkin syntyy kosteutta ruoanlaitossa ja tiskaamisessa - höyryä, valumia ja läikähdyksiä - kaappimateriaalin kestävyydelle asetetaan suuret vaatimukset. Ovet ja saranat on helppo vaihtaa, mutta rungon olisi kestettävä vuosikausia.

Runkomateriaaliksi kosteudenkestävä lastulevy

Ongelmaa on ryhdytty ratkomaan uudenlaisella, kosteutta kestävällä lastulevyllä, josta käytetään tyyppimerkintää V313. Vihreästä väristä tunnistettava V313 on noin 15 prosenttia painavampaa kuin tavallinen lastulevy. Se on käsitelty kosteudenkestäväksi parafiinivahalla ja erikoishartsilla, ja kestävyys perustuu mm. 46 prosenttia suurempaan liimamärään kuutiota kohti. Myös parafiinia käytetään kaksinkertainen määrä.

V313 täyttää eurooppalaisen EN312-7- ja kotimaisen SFS 4152-standardin vaatimukset kosteissa olosuhteissa käytettävälle lastulevylle. Parafiinin ja hartsin sekä liiman määristä huolimatta levy täyttää myös kaikki huoneilmapitoisuuksille asetettavat vaatimukset - siitä ei liukene haitallisia päästöjä.

Sokkelijalat ja reunanauha

Kosteudenkestoa on parannettu myös keittiön kaapiston sokkelirakenteen uudistamisella säätöjaloille. Kannattaa harkita tarkasti, ostaako kalusteet, joissa lastulevysokkeli ulottuu keittiön lattiaan asti, vai kalusteet, joissa kiinteä sokkeli on korvattu säätöjaloilla ja irroitettavalla sokkelilevyllä. Vesivahinkotapauksessa säätöjalat turvaavat kalusteiden pysymisen kuivana, ja lisäksi ne helpottavat esimerkiksi siivousta. Sokkelilevyt vain irti, ja kaappien alusta on helppo imuroida.

Runkojen, ovien ja hyllyjen reunat suojataan nykyisin 0,45 millimetrin pvc-nauhalla, joka kulkee koko reunan ympäri. Näin estetään kosteuden tunkeutumista levyn sisään leikkauspinnasta, ja samalla nauha suojaa kalusteita kolhuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja