Käytetty dieselautoko huono sijoitus? Kattia kanssa! Saksassa hinnat nousussa ja kauppa käy

7:41
Millä keinoin liikenteen päästöjä voisi Suomessa leikata?

Käytetyt dieselautot ovat Saksassa tällä hetkellä kysytympiä kuin uudet.

Auton arvo sijoituksena on ikuisuuskysymys, mutta nyt auringonpaistetta säteilee pitkästä aikaa käytetyn dieselin omistajalle.

Vuonna 2015 Saksasta käynnistynyt dieselautoihin kohdistunut laaja päästöhuijaus aiheutti paitsi massiivisen ja epäoikeudenmukaisenakin pidetyn noitajahdin kaikkia dieselautoja kohtaan – myös konkreettisia ajokieltoja vanhoilla dieselautoilla tiettyinä aikoina muutamissa suurkaupungeissa. Myynti sukelsi, mutta nyt käytettyjen tilastoista löytyy sijoitus- ja omistusmielessä kiinnostavaa dataa.

Käytetyt menevät hyvin kaupaksi

Saksan ja Euroopan suurin käytettyjen autojen nettimyyntipalsta Mobile.de kertoo dataansa perustuen, että vanhemmat Euro 4 ja Euro 5 -päästörajoitteiset dieselautot menevät tällä hetkellä paremmin kaupaksi kuin Euro 6 -standardit täyttävät uudet autot. Myös hinnat ovat nousussa.

Euro 4 -dieseleiden keskimääräinen myyntiaika käytettyjä autoja myyvässä liikkeessä on nyt 40 päivää, Euro 6c -dieseleiden 69 päivää ja Euro 6d -dieseleiden 65 päivää.

Kaikista Mobile.de:ssä myynnissä olevista autoista 36,5 prosenttia on dieseleitä. Kokonaismäärä on vähentynyt 9,7 prosenttia vuoden takaisesta. Samaan aikaan myyntiajat lyhenivät keskimäärin 60:sta päivästä 52:een.

Hinnat nousussa

Äkkinäinen huutaisi nyt muutoksen johtuvan edullisemmista käytettyjen dieseleiden hinnoista, mutta data näyttää päinvastaista. Käytettyjen vanhempien dieseleiden hinnat ovat nousseet samalla periodilla keskimäärin 7,2 prosenttia, siinä missä uudempienkin 4,4 prosenttia.

Tarkemmin analysoituna käytettyjen eri päästönormien mukaisten dieselautojen hinnankehitys vuodessa näyttää Mobile.de:n aikakauslehti Focus Onlinelle tekemän datan perusteella tältä:

  • Euro 4: +7,9 %
  • Euro 5: +5,3 %
  • Euro 6b: +4,3 %
  • Euro 6c: +4,4 %
  • Euro 6d temp: +5,6 %

Maaliskuussa 2020 enää 31 prosenttia uusista Saksassa rekisteröidyistä autoista käytti polttoaineenaan dieseliä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja